Söka jobb

Vilka yrken och kompetenser behövs i framtiden?

Funderar du på att utbilda dig eller ta nästa steg i karriären? Eller jobbar du med rekrytering? Då är det bra att ha koll på vilka yrken och kompetenser som arbetsmarknaden kommer efterfråga de kommande åren.

Behovet av kvalificerad personal inom hälso- och sjukvården kommer att öka kommande åren. Många andra yrken kommer att automatiseras, samtidigt som AI och teknikutveckling kommer skapa många nya jobb. Fortsätt läsa för fler insikter om vilka jobb och kompetenser som behövs i nära framtid.

Utbildning

Det finns en trend med en stigande utbildningsnivå i Sverige och den trenden spås fortsätta. Fram till 2040 förväntas personer i åldrarna 20-64 år med eftergymnasial utbildning öka från 44 till 49 procent. Trenden med att fler kvinnor än män vidareutbildar sig förväntas också öka.

Det kommer att finnas en större efterfrågan på personer med eftergymnasial utbildning vilket delvis drivs framåt av en åldrande befolkning med ökande behov av kvalificerad personal inom hälso- och sjukvård, samt olika tjänstesektorer. Det är också troligt att ökad kompetensutveckling kommer krävas inom många yrken när den tekniska utvecklingen går framåt och arbetsuppgifter förändras.

Kompetenser inom sjukvård, teknik och utbildning

Brist på utbildad personal inom hälso- och sjukvård förväntas öka, med yrken som barnmorskor, biomedicinska analytiker, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Specialistsjuksköterskor med inriktning mot anestesi, intensivvård, operationsvård, ambulanssjukvård, samt barn och ungdom väntas vara särskilt efterfrågade.

Även efterfrågan på yrken inom teknik, såsom inom ingenjörer inom teknisk fysik, elektroteknik och datavetenskap förväntas vara större än utbudet på kvalificerad personal. Detsamma gäller inom utbildning där det fortsatt kommer finnas ett stort behov av utbildade lärare, pedagoger för såväl förskola som yrkesutbildningar

AI och automatisering

Arbetsmarknaden genomgår ständig förändring, och faktorer som automatisering och AI påverkar efterfrågan på kompetens. Utvecklingen förväntas leda till att nya arbetsuppgifter och yrken uppstår medan andra försvinner.

Exakt vilka effekterna blir av generativ AI och Large language models (LLMs), så som ChatGPT, på arbetsmarknaden är fortfarande osäkra. Studier från den amerikanska arbetsmarknaden har visat att arbetsuppgifter inom programmering och textbearbetning förväntas påverkas mest, men det är fortfarande svårt att avgöra exakt vilka effekter detta kommer att ha på efterfrågan på enskilda yrken.

Enligt en rapport från Arbetsförmedlingen är uppskattningen att 21 procent av dagens arbetade timmar i Sverige kommer automatiseras kommande decennium. Det motsvarar drygt en miljon jobb. Samtidigt tyder mycket på att arbetsroller förändras snarare än försvinner och dessutom förväntas AI och automatisering (och ett antal samhällstrender) leda till upp mot 1,3 miljoner nya jobb fram till år 2030.

Yrkesområden med stor efterfrågan fram till 2030

1. Tekniska yrken: Yrken som kräver tekniska kunskaper, särskilt inom IT och digital teknik, förväntas ha stor efterfrågan.

2. Sociala och vårdrelaterade yrken: Inom vård, omsorg och sociala tjänster kommer efterfrågan på arbetskraft att öka, delvis drivet av en åldrande befolkning.

3. Utbildning: Lärare och personer inom andra pedagogiska yrken kommer vara fortsatt efterfrågade, inte minst inom yrkesämnen.

4. Transport och logistik: Förändringar inom transportsektorn, såsom övergången till el- och hybridmotorer samt utvecklingen av självkörande fordon, kommer att skapa nya arbetsuppgifter och öka behovet av teknisk och logistisk kompetens.

5. Bygg och fastighet: Investeringar i infrastruktur och byggnation förväntas generera många nya arbetstillfällen.

Urval av yrken med goda möjligheter till jobb inom 5 år enligt Arbetsförmedlingen:

Gymnasienivå
Undersköterskor
Buss- och lastbilsmekaniker
Lastbilsförare
Bilmekaniker
Maskinoperatörer och montörer
Förare av jordbruks- och skogsmaskiner
Installations- och serviceelektriker
Anläggningsmaskinförare
Svetsare och gasskärare
Kockar
Högskole- och universitetsnivå
Mjukvaru- och systemutvecklare
Specialistläkare
Sjuksköterskor
Tandläkare
Arbetsterapeuter
Revisorer
Receptarier
Ingenjörer och tekniker inom elektroteknik
Lärare i yrkesämnen
Förskollärare
Tolkar

Källor: SCB och Arbetsförmedlingen

Liknande Artiklar