Personal & Ledarskap

Män tjänar fortfarande mer än kvinnor – men det har gått åt rätt håll

Sedan millennieskiftet har kvinnors inkomster i Sverige ökat med 41 procent jämfört med 29 procent för män. Med det sagt tjänar män fortfarande mer; i åldersspannet 20-64 år är kvinnors medianinkomst 87 procent av männens.

Siffrorna kommer från SCB vars senaste statistik gäller för 2022. Med inkomst menas här sammanräknad förvärvsinkomst (alla skattepliktiga inkomster före skatt, inte enbart lön). Skillnaden i inkomst mellan män och kvinnor är störst i åldersspannet 26-39 år, där kvinnors inkomst är 80 procent av männens, och minst för 20-åringar där skillnaden ”endast” är två procent.

Inkomstskillnader mellan regioner

Inkomster skiljer sig också mycket mellan olika regioner. Storstadsområden ligger högst, med Danderyd i topp på en medianinkomst på 530 000 kronor per år följt av Lomma och Täby med 505 000 respektive 485 000 kronor. De två områden som sticker ut mest på listan är Gällivare och Kiruna som enda representanter från Norrland (båda i Norrbotten), på plats nio respektive tio. I botten av listan finns Perstorp, Ljusnarsberg och Högsby med 312-322 000 kronor.

Skillnader mellan personer födda i- och utanför Sverige

Vi ser också en stor skillnad i inkomst mellan personer som är födda utomlands och de som är födda i Sverige. Personer födda utanför Sverige har en medianinkomst som endast är 77 procent av den för personer födda i Sverige. Dock skiljer det sig mycket beroende på hur länge utlandsfödda har varit i Sverige. De som bott här i minst 20 år har en medianinkomst på 93 procent av den för personer födda i Sverige. Uppdelat på kön är den siffran 96 procent för kvinnor och 90 procent för män.

Heltidslön

Skillnaden mellan könen är vanligtvis större när man jämför inkomster än när man jämför löner. Detta beror delvis på att kvinnor oftare än män arbetar deltid, tar ut mer föräldraledighet och som grupp har högre sjukfrånvaro än män. Dessa faktorer beaktas i inkomststatistiken, medan lönestatistiken endast tittar på månadslön (brutto) för heltidsarbete.

Tittar man på helheten i Sverige är männens medianlöner sju procent högre än kvinnornas. Medianlönen i Sverige 2022 låg på 31 700 kronor per månad. För män var medianlönen 33 000 kronor medan den för kvinnor låg på 30 800 kronor. Inkomstskillnaderna speglar också hur olika sektorer domineras av olika kön; exempelvis är teknik och ingenjörsyrken, som generellt har högre löner, mansdominerade, medan vård och omsorg, med lägre löner, är kvinnodominerade.

Varför median?

Genom att använda medianinkomst/medianlön istället för medelinkomst/medellön får vi en siffra som är mer representativ för befolkningen genom att se vad en person mitt i spannet tjänar. Om vi istället använder medellön, som är ett genomsnitt av alla löner, blir siffran högre på grund av att några få tjänar väldigt mycket mer än de flesta andra och därmed drar upp snittet orimligt mycket.

Framtidens utmaningar och möjligheter

Trots att gapet minskar kvarstår utmaningar för att uppnå full jämställdhet. Arbetsgivare och beslutsfattare har en viktig roll i att fortsätta driva på förändringar som kan leda till mer jämlika löner och inkomster. Detta innefattar allt från att säkerställa lika löner för lika arbete till att locka kvinnor till högavlönade sektorer och yrken.

Källa: SCB

Liknande Artiklar