Rekrytering

Det här lockar och avskräcker Generation Z

Var tredje förväntar sig ett jobb som också är deras hobby och nästan lika många kan tänka sig att börja med trendiga quiet quitting. Samtidigt säger de nej tack till obetald övertid, att vara tillgängliga efter arbetstid och till dåliga karriärmöjligheter.

Gen Z är de yngsta på arbetsmarknaden, födda från mitten av 1990-talet fram till cirka 2010. Här dyker vi ner i generationens syn på jobb och karriär, med grund i en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Blocket Jobb. Undersökningen visar att nästan en tredjedel (30 procent) av dem inom Gen Z kan tänka sig att börja med quiet quitting, och 10 procent har redan gjort det.

Till skillnad från tidigare generationer där jobbstress och kvällsjobb nästan varit statussymboler värderar Gen Z sin fritid högt. På frågan vilka saker förutom lönen som är viktigast för att få dem att tacka ja till ett jobb hamnar flexibla arbetstider och att slippa obetald övertid överst bland svaren. Och 15 procent av Gen Z svarar att de håller med om påståendet att de inte ser någon anledning att göra mer än det absolut nödvändigaste på jobbet.

I samma anda är det saker som att behöva jobba obetald övertid och vara tillgänglig efter arbetstid som mest av allt skrämmer bort Gen Z. På frågan vilka anledningar förutom lönen som är mest troliga att få dem att tacka nej till ett jobb så hamnar just obetald arbetstid överst på listan. Hela 56 procent svarar att det är den anledning som troligast skulle få dem att tacka nej till ett jobb.

Det här får Gen Z att tacka nej till ett jobb (utöver lönen)

  1. Att behöva jobba övertid utan att få betalt för det (56 procent)
  2. Att behöva vara tillgänglig efter arbetstid (36 procent)
  3. Att det finns små eller inga möjligheter att göra karriär (30 procent)
  4. Att företaget/arbetsplatsen inte har en ljus framtid (29 procent)
  5. Att karriärmöjligheterna ser olika ut beroende på kön (26 procent)

Det här får Gen Z att tacka ja till ett jobb (utöver lönen)

  1. Flexibla arbetstider (42 procent)
  2. Att aldrig behöva jobba övertid utan att få betalt för det (41 procent)
  3. Att få stort eget ansvar och utrymme för egna alternativ (31 procent)
  4. Att det finns goda möjligheter att göra karriär (29 procent) Att inte behöva vara tillgänglig utanför arbetstid (29 procent)
  5. Att det är lika karriärmöjligheter oavsett kön (25 procent)

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes med 1 000 personer i den arbetsföra allmänheten i åldrarna 18-65. Undersökningen genomfördes mellan 28 mars – 3 april 2023.

Liknande Artiklar