Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Dammsäkerhetsspecialister.

Publiceringsdatum
22 juli 2024
Antal tjänster
2
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Som nationell dammsäkerhetsmyndighet verkar Svenska kraftnät för en framtid med god dammsäkerhet och samordnad beredskap för dammhaveri. Som Dammsäkerhetsspecialist erbjuds du ett av Sveriges mest betydelsefulla jobb för att främja dammsäkerheten i Sverige. Vi söker nu dig som vill utveckla hur vi arbetar och jobba utifrån ett helhets-perspektiv.

Som nationell dammsäkerhetsmyndighet verkar Svenska kraftnät för en framtid med god dammsäkerhet och samordnad beredskap för dammhaveri. Vi främjar dammsäkerheten genom tydliga krav, vägledning och information och höjer kunskapen och kompetensen inom området genom att bidra till utbildning, samverkan, forskning och utveckling. Svenska kraftnät medverkar till utveckling av beredskapen för dammhaveri och höga flöden samt stödjer dammägarnas arbete med flödesdimensionering och klimatanpassning.

Om tjänsten

Om tjänsten
Som dammsäkerhetspecialist kommer du att jobba med dammsäkerhet utifrån ett helhetsperspektiv på nationell nivå. Du kommer ha en strategisk roll med många kontaktytor där du bidar med din kunskap och möjliggör goda relationer mellan olika aktörer inom området.

I arbetsuppgifterna ingår bl.a. att:
  • Upprätta vägledningar och stöd.
  • Utveckla och genomföra utbildningar och informationsinsatser.
  • Ge stöd och tillsynsvägledning till länsstyrelser, dammägare och andra myndigheter och organisationer.
  • Driva och medverka i samverkanforum, referensgrupper och utvecklings-
  • Utarbeta handlingsplaner och genomföra förbättringsåtgärder.
  • Sammanställa dataunderlag, genomföra utredningar och uppföljningar och rapportera om utvecklingen i landet.
Du kommer att få stora möjligheter till en ökad helhetssyn när det gäller dammsäkerhetens kopplingar till utmaningar inom områden som beredskap, klimatoch miljöanpassning, elförsörjning, samverkan och kompetensförsörjning. Du kan också få möjlighet att fördjupa dig inom något av områdena utifrån dina intressen eller erfarenheter.

Som dammsäkerhetsspecialist kommer du att tillhöra en grupp om fyra personer.
Gruppen ingår i en enhet om cirka 15 personer som även har till uppgift att stärka Sveriges elberedskap genom beslut om beredskapsåtgärder, samverkan, utredningar och tillhandahållande av materiel, personal och utbildningar vilka behövs för att stärka elförsörjningens förmåga i kris och krig.

Om dig

Personliga egenskaper

För att bli framgångsrik i den här rollen krävs att du trivs med att jobba i team tillsammans med dina kollegor och tillsammans med andra intressenter där du har prestigelöst fokus på det gemensamma målet och har förmåga att anpassa dig och hitta lösningar. Du har god förmåga att skapa och även bibehålla nya långsiktiga relationer. Du sätter upp mål för sig själv och arbetar ambitiöst enligt en tydlig process där du organiserar och planerar ditt arbete väl för att nå dina mål med ett gott resultat. Du slutför det som påbörjats och håller dina deadlines. Du håller din kunskap inom dammsäkerhetsområdet uppdaterad och följer omvärldsförändringarna där du reflekterar kring hur förändringarna kan påverka dammsäkerheten och prioriteringarna inom Svenska kraftnäts uppdrag.

I denna rekrytering lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Skallkrav.

Du har teknisk kompetens genom ingenjörsexamen från teknisk högskola/universitet med inriktning mot vattenbyggnad/samhällsbyggnad.
Alternativt har du naturvetenskaplig/samhällsvetenskaplig kompetens genom examen från högskola/universitet, eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt som vi bedömer likvärdigt.

Du har även:
  • Några års relevant yrkeserfarenhet inom dammområdet genom vilken du förvärvat god kunskap om vattenkraftens, gruvindustrins och/eller andra verksamheters arbete med dammsäkerhet eller beredskap för dammhaveri.
  • Grundläggande kännedom om den svenska regleringen av dammsäkerhet, länsstyrelsens uppdrag som tillsynsmyndighet och dammägares ansvar.
  • Upprättat rapporter, styrdokument eller motsvarande handlingar
  • Goda kunskaper och erfarenheter av arbete i Excel o Word.
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.
Meriterande krav.
  • Erfarenhet av ägares egenkontroll, dammsäkerhetsutredningar, projekt för dammsäkerhetshöjande åtgärder, underlag för beredskapsplanering för dammhaveri och/eller konsekvensutredningar.
  • Erfarenhet av myndighetskontakter eller arbete inom länsstyrelsen eller annan myndighet.
  • Erfarenhet av att hålla och utforma föredrag, seminarier och utbildningar.
  • Vidareutbildning inom dammsäkerhet, t.ex. Energiföretagens dammsäkerhetskurser.
Bra att veta.
  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Sundsvall, Sollefteå, Göteborg eller Luleå.
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50%, kan finnas del av tid beroende på verksamhetens behov och arbetsuppgifter.
  • Resor förekommer några dagar om året eller månaden beroende på din
  • Publiceringsdag: 22 juli 2024.
  • Sista ansökningsdag: 22 augusti 2024.
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning utan provanställning.
För mer information är du välkommen att följande personer;

Rekryterande chef, Ann-Sofie Fahlgren, tel.nr 010-475 99 47.
Ansvarig rekryterare, Lennart Jansson, tel.nr 010-350 91 49.
Fackliga representanter.
Annika Ingeborn, SACO, telefon 010-475 87 72.
Mikael Hedenheim, ST, telefon 010-475 84 68.

Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
22 augusti 2024 (26 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.