Söka jobb

Arbetsintervju under arbetstid: Det här bör du göra

Plötsligt händer det, du har hittat ditt drömjobb som du bara måste söka. Det finns bara ett problem... du har redan ett jobb. Hur ska du hinna gå på arbetsintervju samtidigt som du fortfarande har ditt nuvarande jobb? Här är några tips!

Planera intervjun

Fråga om det är möjligt att ta arbetsintervjun utanför arbetstid. Det är inte alltid du kan påverka tidpunkten för intervjun men om du kan undvika att använda för mycket av din arbetstid kan ta bort ett stressmoment under själva intervjun.

Ta inte intervjun på jobbtelefonen

Försök att undvika att använda din nuvarande arbetsplats och deras resurser i jobbsökningen. Använd inte jobbtelefon eller jobbmejlen när du kontaktar en eventuell framtida arbetsgivare. Undvik att skriva själva jobbansökan på kontorsdatorn.

Ärlighet varar längst - eller?

Du är inte skyldig att berätta för din nuvarande arbetsgivare att du letar nytt jobb. Om det däremot skulle bli så att du måste ta ledigt från jobbet för att gå på en intervju, kanske det är bäst att vara ärlig om vad du ska göra. De flesta uppskattar ärlighet. Dessutom förhindrar det eventuella missförstånd senare.

Håll det professionellt

Alla arbetsplatser är olika. Om det skulle visa sig att det faller i dålig jord hos nuvarande arbetsgivare att du ska byta jobb, är det klokt att vara förberedd på att hantera situationen. Om det är så, kan det också vara klokt att tänka över prioriteringarna när du ska på intervju - spara det till positioner du verkligen är intresserad av.

Tänk på klädseln

Om du väljer att inte berätta för någon att du ska ut ur "huset" för en arbetsintervju, finns det också ett par saker att tänka på. Det är till exempel vanligt att klä sig formellt till en arbetsintervju. Om du vanligtvis går i jeans och hoodie på jobbet, för att plötsligt dyka upp i nypressad skjorta kan det bli uppmärksammat. Överväg möjligheten att ha med en ombyte, om det är möjligt.

Extra-tips (för folk med kontorsjobb): Boka av tiden i kalendern också, så att du inte får några störande samtal mitt under intervjun.

Kom ihåg: Även om du kanske är på väg ut från ett ställe, betyder det inte att du aldrig kommer stöta på dina nuvarande chefer eller kollegor igen. Antingen på jobbet, eller privat. Världen är liten – branscherna ännu mindre. Fullfölj loppet och bränn inga broar!

Liknande Artiklar