Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Enhetschef för nätplaneringen i mellansverige

Publiceringsdatum
15 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Kraftsystem inom division System söker vi nu en enhetschef som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

I rollen som enhetschef för enheten Kraftnätanalys Mitt kommer du främst att leda och fördela arbetet tillsammans med områdesansvarig nätplanerare samt stötta medarbetarna i deras arbete, vilket inkluderar att agera bollplank och aktivt utveckla gruppen och dess genomförbarhetsförmåga. Vidare innebär rollen bland annat:
  • budget-, arbetsmiljö-, personal- och resultatansvar
  • strategiskt arbete såsom målnedbrytning, målformulering, implementering, uppföljning och teknikutveckling
  • arbeta med sektionens och avdelningens strategiska mål samt bidra till de strategiska målen gällande nätplaneringen och dess utveckling inom området
  • att planera och prioritera enhetens resurser utifrån satta mål
  • att agera förändringsledare för att implementera nya arbetssätt, processer och utveckling
  • att utveckla enheten, sektionen och avdelningen
  • att delta i sektionens ledningsgrupp.
Omvärldsförändringar ställer hårda krav på att stamnätet ska vara utvecklat för att möjliggöra en grön omställning av samhället och säkra Sveriges konkurrenskraft. Detta ställer helt nya krav på hur vi planerar vårt nät och arbete pågår för att ta nästa steg i utveckling av vårt stamnät. I denna roll blir du en del av att definiera det svenska elsystemet för att möta framtidens behov och du kommer få ett brett kontaktnät inom Svenska kraftnät samt med externa aktörer som exempelvis regionnätsföretagen och andra TSO:er.

Enheten är nyskapad och under tillväxt och består idag av 6 nätplanerare och några konsulter. Enheten har ansvar för att utforma och utveckla kraftsystemet i mellansverige utifrån Svenska kraftnäts roll som. Enheten analyserar förändringar som påverkar kapaciteten i det fysiska nätet, fastställer kapacitet samt identifierar och utreder behov av nätförstärkningar i stamnätet. Teamet utför analyser för att bedöma kapacitetsgränser, systemstabilitet och långsiktigt kapacitetsbehov i stamnätet samt till utlandet.

Om dig

Rollen är utåtriktad och du kommer samarbeta både internt och med externa aktörer, därför söker vi dig som har lätt för att sätta dig in i andras situation. Du lyssnar, förstår och visar hänsyn. En viktig del av rollen är att planera och prioritera enhetens resurser utifrån satta mål, därför söker vi dig som arbetar ambitiöst för att nå dessa mål och gör det som krävs för ett gott resultat samt arbetar enligt en tydlig process, organiserar och planerar ditt arbete väl. Då förändringar i omvärlden ställer helt nya krav på hur vi planerar vårt nät söker vi dig som är lugn och stabil vid pressade situationer. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare söker vi dig som har civilingenjör (eller högre) med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis energisystem, elektroteknik eller teknisk fysik alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Vidare har du:
  • flerårig ledarskapserfarenhet som exempelvis chef, projektledare, teamledare eller motsvarande som Svenska kraftnät bedömer relevant
  • kunskap om och god förståelse för kraftsystemet och dess delar
  • erfarenhet av processutveckling och/eller förändringsarbete
  • kunskap för att obehindrat tala och skriva på både svenska och engelska.
Det är meriterande om du har:
  • kunskaper inom lastflödesberäkningar
  • erfarenhet av modellering exempelvis av kraftsystemet och dess komponenter, i MATLAB/Simulink, PSS/E eller liknande verktyg.
  • Meriterande med arbetslivserfarenhet inom elkraft, t ex nätplanering.
Bra att veta
  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg eller Västerås
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
  • Resor förekommer i denna tjänst, både inrikes och utrikes
  • Sista ansökningsdag, 26 augusti 2024, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan.
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning
  • I denna rekryteringsprocess tillämpas tester
Kontakta gärna rekryterande chef Tobias Edfast, tel. nr. 010-475 80 56 alternativt ansvarig rekryterare AnnSophie Brezén, tel. nr. 010-475 80 07. Under semestertider nås vi på mail och svarstiden kan vara något längre än vanligt. Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, tel. 010-475 87 72 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
26 augusti 2024 (39 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.