Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Byggledare med inriktning betong eller kraftledning

Publiceringsdatum
30 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Byggledare med inriktning betong och/eller kraftledning erbjuds du ett av Sveriges viktigaste jobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Hos oss på division Nät får du vara med att bygga ut och underhålla transmissionsnätet. För att möta samhällets behov behöver vi bygga 30 mil ledningar och driftsätta 20 stationer per år. Ansök idag och få chansen att vara med och lysa upp Sverige!

Om tjänsten

I rollen som byggledare blir du en del av vår växande enhet, Byggledning och byggkontroll. Vi ansvarar för byggkontrollfunktionen vid om- och nybyggnation av luftledningar. Detta sker runt om i Sverige, och därför ser vi gärna sökanden från hela landet.

Våra kontroller är uppdelade i två olika kompetensområden; transmission samt mark/fundament. Vi arbetar primärt med att kontrollera entreprenörens arbete på byggarbetsplatsen och säkerställa att luftledningar byggs enligt våra rådande riktlinjer samt utifrån avtalat kontrakt. Arbetet utförs främst ute i fält och på projektens platskontor men även på Svenska kraftnäts kontor i Sundbyberg, Göteborg, Luleå, Sundsvall, Sollefteå och Västerås.

Som byggledare ansvarar du primärt för projekt i byggfas, parallellt förekommer det även att du granskar handlingar i andra projekt i tidigare faser. Din vardag består bland annat av att:
  • Säkerställa att byggprojektet kan genomföras så smidigt som möjligt i samband med projekteringens slutfas
  • Granska tekniska handlingar i upphandlingsdokument inför utskick och efter avtalat kontrakt med entreprenör granskar du upprättade arbetsberedningar. Vidare under entreprenaden granskar du även annan typ av teknisk dokumentation som entreprenör levererar
  • Agera bollplank till entreprenören och diskutera lösningar på tekniska frågeställningar samt förankra dessa internt och med projektör
  • Vara vår representant i fält där du säkerställer att arbetet utförs enligt avtalade kontraktshandlingar. Detta görs bland annat genom granskning och uppföljning av entreprenörens egenkontroller.
Vidare förekommer det att du ansvarar för teknikmöten. Du bistår projektledaren vid ÄTA-hantering och du biträder densamme vid byggmöten. Tjänsten innefattar utförande av byggkontroller i fält samt koordinerande av byggkontrollorganisationen i större projekt.

I rollen får du goda förutsättningar för personlig utveckling och arbete med stor frihet under ansvar. Enheten består av cirka 25 medarbetare (11 anställda och resten konsulter) där några är landets mest erfarna inom byggledning av kraftledningar. Du erbjuds stora möjligheter att utvecklas på enheten och tillsammans med dina medarbetare bidrar ni till den gröna omställningen i Sverige. Våra anläggningar skall stå stabilt i upp till 100 år och du blir en viktig del i kvalitetssäkrandet av det arbetet.

Om dig

Då rollen innefattar många kontaktytor söker vi dig som samarbetar bra tillsammans med andra. Du bidrar till nytänkande och kommer med idéer kring hur arbetet kan utföras. Vidare kännetecknas du av att organisera ditt arbete på ett effektivt sätt. Vår bästa kandidat inser vikten att hantera olika slags situationer på ett konstruktivt sätt och på detta sätt fortsätter arbetet enligt plan även vid motgångar.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Du har examen som högskoleingenjör inom bygg, elkraft, väg- och vattenbyggnad, samhällsbyggnad eller annan utbildning. Alternativt har motsvarande kompetens förvärvats genom arbetslivserfarenhet eller på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer likvärdig.

Vidare har du:
  • Flerårig arbetslivserfarenhet inom ett eller flera av följande områden (alternativt annat område som Svenska kraftnät bedömer likvärdig):
    • Transmission, byggledning/byggkontroll eller byggnation av luftledningar 130 kV eller högre
    • Fundament, byggledning/byggkontroll eller byggnation av betongfundament- och markarbeten
    • Stål; flerårig praktisk arbetslivserfarenhet av stål som till exempel hantering eller montering av större stålkonstruktioner i fält


  • Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift

  • B-körkort.
Vi ser det som meriterande om du har:
  • Erfarenhet av att arbete med AB 04, ABT 06 och/eller AMA
  • Platsgjutning betong klass 1 eller klass 2
  • Genomfört kurser eller utbildats i SS-EN 1090-2, ISO SS-EN 5817, TR-stål/K, eller annat som vi bedömer likvärdigt
  • God vana av byggledning/byggkontroll eller byggnation av luftledningar (transmission) på 220 kV eller högre.
Bra att veta
  • Tjänsten riktar sig till sökanden runt om i Sverige och placeringsort kan då bli Sundbyberg, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Sollefteå eller Västerås. Hemstationering kan komma att bli aktuellt beroende på din bostadsort, denna bedömning görs i samråd med din närmaste chef
  • Finns möjlighet till distansarbete de dagar byggledaren inte är ute i fält/på fältkontor i projekten. 50% #LI-hybrid
  • Resor innefattar en stor del av tjänsten
  • Sista ansökningsdag 6 september 2024, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning.
Kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Johanna Bergstrand på Boxhill Recruitment, 073-0250447 alternativt johanna.bergstrand@bhill.se. Fackliga representanter är Annica Ingeborn, SACO, 010-475 87 82 och Mikael Hedenheim, ST, 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
06 september 2024 (37 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.