Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Försvarsstaben CIO söker en Spektrumarkitekt

Publiceringsdatum
19 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Vi söker en Spektrumarkitekt för arbete på strategisk nivå

Vi söker dig, civil eller officer, som vill jobba i en av Sveriges största myndigheter som spektrumarkitekt. Du ska driva och leda arbetet med att omsätta Försvarsmaktens beslutade strategiska inriktningar till praktik. Du ansvarar för att frekvensförvaltningen inom Försvarsmakten säkerställer att radiofrekvensspektrum är tillgängligt för operativ och taktisk användning. Du säkerställer även att system och utrustningar som används av Försvarsmakten fungerar som planerat och att dessa inte skapar eller drabbas av telekonflikter med nedsatta prestanda som följd.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Du kommer att stödja utveckling, drift och förvaltning av en systemflora som är mycket komplex och kräver bred kunskap om telekommunikation. Din roll består i att samordna frekvensplanering inom Försvarsmakten och implementera myndighetens långsiktiga nyttjande av radiofrekvensspektrum för olika system och tjänster. Du kommer delta i Arbetsgrupp ECM, Försvarsmaktens Frekvensarbetsgrupp (FAG) och det operativa frekvenskontoret Spectrum Management Office (SMO) som är de centrala funktionerna för militära frekvensfrågor. Du ansvarar även för områdets löpande ekonomi och budgetplanering, vari även EMC-frågor ingår.

Du kommer att delta i samverkan nära den svenska spektrala tillståndsmyndigheten Post- och Telestyrelsen (PTS) och samverka med andra nationella myndigheter som använder frekvenser, främst Transportstyrelsens Luftfartsavdelning, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Elsäkerhetsverket, Försvarets Materielverk, Totalförsvarets Forskningsinstitut samt Försvarets Radioanstalt, i syfte att förhandla fram erforderliga avtal, t ex samutnyttjande av frekvensband.

Du utgör en del av Försvarsmaktens representation i Natos spektrumrelaterade arbetsgrupper som arbetar med harmonisering och samordning av militär frekvensanvändning. Du kommer delta som Försvarsmaktens representant i internationella och nationella radiokonferenser och beredningsgrupper i det internationella frekvensarbetet inom Förenta Nationernas Internationella Teleunion ITU samt inom det europeiska spektrumsamarbetet CEPT.

Vidare stödjer du sektionschefen avseende utveckling och implementering av doktrin, metod, organisation, personal samt teknik, främst inom ditt kompetensområde.

Kvalifikationer
  • Akademisk examen med inriktning mot emitterande system antingen radioingenjör eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt.
  • Erfarenhet av ledning av storskalig verksamhet, inklusive budgetansvar.
  • Erfarenhet av arbete med instanser i en internationell miljö.
  • Erfarenhet av kravanalysarbete.
  • Erfarenhet av utveckling, drift och förvaltning av tekniska system.
Meriterande
  • Kunskaper om telekommunikation, regelverk och lagstiftning.
  • Erfarenhet av tillämpning av tekniska stödverktyg för tekniska beräkningar (t.ex. MatLab).
  • Erfarenhet av EMC
  • Erfarenhet av Försvarsmaktens ramverk och struktur med fokus på teknisk förvaltning.
  • Erfarenhet av Försvarsmakten med arbetsuppgifter inom teknisk förvaltning.
  • Erfarenhet av Försvarsmaktens ekonomiska styrmodeller samt de olika anslag som styr produktionsprocessen.
  • Erfarenhet av samverkan och samarbeten på nationell och internationell arena.
Personliga egenskaper
Vi söker dig som vill arbeta strategiskt i en stor organisation med de utmaningar det för med sig. Du kan analysera komplexa frågeställningar och se detaljerna i helheten. Du har förmåga att se utvecklingsområden och lösningar inom spektral miljö. Du har förmågan att leda och entusiasmera den personal du samarbetar med i olika arbetsgrupper, såväl i egenskap av ledamot som i ledande position. Du tar till dig ny kunskap och uppskattar utveckling. Du kommer företräda FST CIO inom och utom Försvarsmakten, vilket innebär förmåga att kunna samverka och bygga förtroendefulla samarbeten med andra organisationer. Du kan driva ditt arbete självständigt men då uppgiften kräver kunna verka som lagspelare i ett större sammanhang. Du är prestigelös, vilket innebär att du är lyhörd för andras åsikter. Du har en god analytisk förmåga och är lösningsorienterad.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Det förutsätts att du uppträder enligt Försvarsmaktens värdegrund (läs mer på www.forsvarmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: Tillsvidare
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Stockholm
Tillträdesdatum: Efter överenskommelse

Välkommen med din ansökan senast 2024-09-15. Din ansökan skall innehålla CV samt personligt brev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare - både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
15 september 2024 (57 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren