Rekrytering

Höjdpunkterna från The Hunt Sverige 2024

Den 10 april var det dags för premiär! För första gången bjöd Blocket Jobb in till The Hunt – en inspirationsdag för landets HR- och rekryteringsbransch. Eventet hölls samtidigt även i Oslo och Helsingfors, och sammanlagt var över 3000 personer samlade för att nätverka och inspireras.

I Stockholm höll vi till i Epicenters fina lokaler mitt i city, där 250 gäster var inbjudna till eventet.

Cecilia Edlund, försäljningsdirektör på Blocket Jobb, var konferencier och ledde oss genom agendan.

– Detta är en dag vi på Blocket och Schibsted har sett fram emot länge. The Hunt är ett koncept som våra kollegor på FINN i Norge har arrangerat i sju år och i år är första gången som vi expanderar eventet nordiskt, sa Edlund när hon inledde dagen.

Alla bilder i artikeln är tagna av Evelina Carborn och Johnny Vaet Nordskog.

Colin Moon, kommunikationsexpert och föreläsare.

Colin Moon, kommunikationsexpert och föreläsare.

Cecilia Edlund, vår konferencier.

Cecilia Edlund, vår konferencier.

Först ut på scenen var en av de mest efterfrågade föreläsarna i Skandinavien. Han är kommunikationsexpert, författare, moderator och föreläsare inom kommunikation. Vi var mycket stolta över att låta Colin Moon inleda The Hunt. Det var väldigt roligt att få höra både om våra grannländer och om oss själva. Att döma av publikens skrattsalvor så tror vi att det var många som kände igen sig en hel del!

Efter Colin Moon var det dags att vända tillbaka blicken från det nordiska till Sverige. Det är mycket som händer nu, både i världspolitiken och här hemma i Sverige. Inflationen har varit hög och ränteläget är osäkert, och teknologin utvecklas i rekordfart. Så hur ska man som rekryterare navigera i det här landskapet? Från föreläsningen av Ida Kristine Norddal, produktdirektör Blocket Jobb, fick vi bland annat med oss:

  • arbetslösheten i Sverige är tredje högst i Europa

  • ...men samtidigt är sysselsättningsgraden fjärde högst i Europa

  • antal varsel har minskat hittills 2024 i jämförelse med 2023

Ida Kristine Norddal delade insikter om svensk arbetsmarknad.

Ida Kristine Norddal delade insikter om svensk arbetsmarknad.

Sedan fick vi riktig Eurovision-känsla när det var dags att hoppa på den nordiska länken från Oslo. De två följande talarna, Sumeet Singh Patpatia (DIB-ansvarig på Schibsted) och Anders Grimstad (Foresight and Emerging Interfaces Lab Lead, Schibsted) var båda med på länk från Clarion Hotel The Hub i Oslo. Deras föreläsningar sändes både till Stockholm och Helsingfors och innan de satte igång hade vi chans att prata lite kort med våra branschkollegor i de andra länderna.

Vi från Sverige och Finland tog del av streamade föreläsningar från Oslo.

Vi från Sverige och Finland tog del av streamade föreläsningar från Oslo.

DIB är nödvändigt för lyckade rekryteringar

När Sumeet Singh Patpatia stod på scenen var temat DIB, som står för Diversity, Inclusion and Belonging eller mångfald, inkludering och tillhörighet på svenska. Fokuset var på hur vi som jobbar med rekrytering av kandidater kan bidra till att låta fler i samhället få delta i arbetslivet. Det är ett tema som vi vet engagerar många, och vi hoppas att föreläsningen var motiverande i det här viktiga arbetet.

– Smärtan av att bli exkluderad gör lika ont som fysisk smärta. Samtidigt vet vi att människor exkluderar andra människor hela tiden, berättar Sumeet. Vad är positivt med detta? Det är att vi alla kan känna igen smärtan, för vi har alla känt den och vi vill inte skada människor.

Sumeet avslöjade också ett av våra hjärteprojekt som kommer släppas under året – en DIB-Playbook under titeln Don’t hire yourself. Playbooken är ett arbetsredskap som tagits fram tillsammans med mångfaldsexperter, talent acquisition partners och rekryterande ledare. Hur kan varje kandidat känna sig inkluderad? Hur ser ni till att er personalstyrka speglar det övriga samhället? Svaren finns i playbooken, som vi tror kommer kunna revolutionera rekryteringsprocesserna där ute! Medans du väntar kan du läsa mer om inkluderande och fördomsfri rekrytering här.

– Vi är olika. Och om vi vill skapa en inkluderande arbetsplats måste vi fördjupa oss i att förstå hur vi är olika. Vi måste förstå mångfald för att kunna skapa den. Detta är kärnan i vår Playbook, sa Sumeet Singh Patpatia.

Schibsteds egen DIB-expert, Sumeet Singh Patpatia.

Schibsteds egen DIB-expert, Sumeet Singh Patpatia.

AI-expert på Schibsted, Anders Grimstad, på scenen.

AI-expert på Schibsted, Anders Grimstad, på scenen.

Så här kan vi använda AI i rekrytering

Det går knappt att prata om något ämne, inte minst rekrytering, utan att prata om AI. Därför var Anders Grimstad, Foresight and Emerging Interfaces Lab Lead på Schibsted inbjuden till The Hunt. Han gav oss bland annat exempel på hur AI kan användas till rekrytering och jobbsökande idag:

  • skapa jobbprofiler och matcha kandidater med jobb som passar för dem

  • använd AI som karriärrådgivare. AI kan till exempel hjälpa dig att förstå din potential och föreslå karriärvägar genom att analysera din LinkedIn-profil

  • skapa jobbsannonser

  • göra annonser mer inkluderande och ge tips för vilka ord och formuleringar man bör undvika för att fler ska söka

Slutligen gav Grimstad oss den här tankenöten:

– Vi närmar oss punkten där kandidater använder AI-verktyg för att bli mer produktiva för att så många människor söker jobben, och på den andra sidan har vi företag som använder AI för att filtrera sökningar för att det är så många kandidater som söker. Detta är en lite skrämmande framtid, och som branch behöver vi lista ut hur vi kan undvika att hamna i en eskalerande situation.

Och en avslutning i toppklass

Den sista talaren för dagen var verkligen inte vilken talare som helst. Initiativtagaren och ledaren för Glada Hudik-teatern Pär Johansson var den stora finalen på The Hunt. Pär har vunnit pris för Årets Föreläsare, Årets Eldsjäl, och tilldelats Astrid Lindgrens Världs pris – för att nämna några av hans utmärkelser.

– Mats Melin, eller ICA-Jerry, har blivit förebild för många barn med down syndrom, berättar Pär. Barn med down syndrom brukar peka på Mats på stan och säga ”Du är vår idol!”. En mamma till en dotter med down syndrom sa att hennes dotter fått en identitet tack vare att hon sett ICA-Jerry på tv.

Pär Johansson, initiativtagaren och ledaren för Glada Hudik-teatern.

Pär Johansson, initiativtagaren och ledaren för Glada Hudik-teatern.

Vi hoppas att alla ni som var med oss på premiären av The Hunt Sverige hade en inspirerande dag, och att ni gick från Epicenter fyllda av aha-upplevelser och motivation. Och förstås att ni tyckte det var en rolig dag med branschkollegor och med oss på Blocket Jobb. Vi ses väl igen nästa år?

Vi kommer snart dela med oss av Ida Kristine Norddal, Sumeet Singh Patpatia och Anders Grimstads föreläsningar. Av rättighetsskäl kan vi inte dela Colin Moon och Pär Johanssons föreläsningar.

Liknande Artiklar