Hoppa till innehåll
Uppsala kommun logotyp

Verksamhetsanalytiker

Publiceringsdatum
01 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Diarienr: GSN-2024-01922

Arbetsplats: Trafikplanering och mobilitet

Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen

Publicerad: 2024-06-24

Sista ansökningsdag: 2024-08-26

Älskar du siffror och brinner för att analysera och bearbeta olika data? Motiveras du av att ha stort ansvar, varierande arbetsuppgifter och få bidra till ett hållbart samhälle? Då kan det här vara tjänsten för dig!

På enheten trafikplanering och mobilitet arbetar 12 engagerade medarbetare. Vi är en del av avdelning gata, park, natur på stadsbyggnadsförvaltningen. Vi har ansvar för både kort- och långsiktiga planeringsfrågor kring allmän plats, framförallt rörande hållbar mobilitet, trafiksystem och infrastruktur. Vi tar fram och realiserar handlingsplaner inom området utifrån tagna politiska beslut, vi följer upp och utvärderar. Vårt ansvarsområde medför mycket utåtriktad verksamhet, både mot medborgare och näringsliv.

Ditt uppdrag
Som medarbetare på stadsbyggnadsförvaltningen arbetar du med att skapa förutsättningar för hållbara resor och transporter. Arbetsuppgifterna sträcker sig från tidiga skeden i planeringen till genomförande- och driftskeden, från metodstöd till genomförande.

Ditt huvudområde är att arbeta fram faktabaserade beslutsunderlag, genomföra analyser och dra slutsatser som stöttar verksamhetens uppdrag inom området trafik, mobilitet och hållbart resande. Du ansvarar för trafikmätningar och andra trafikrelaterade mätningar och undersökningar, så som dubbdäcksmätningar, resvaneundersökningar och olycksstatistik. Du ansvarar även för upphandling inom området och är förvaltningens kontaktperson både internt och externt för dessa frågor. Du samverkar med andra kommuner, myndigheter, universitet och organisationer och ingår i forsknings- och utvecklingsprojekt inom området.

Du ingår även i arbetet med att förvalta och utveckla kommunens trafikmodeller och trafikprognoser tillsammans med andra delar av förvaltningen. För rollen är det av stor vikt att ha en god förståelse för hur trafikdata ska användas på både detalj- och systemnivå i underlag till systempåverkande beslut. Du ansvarar både för att förvalta men även att utveckla trafikmätningsområdet för att möta framtidens behov inom områden så som nya metoder för datainsamling, digitalisering och utvecklandet av GIS som arbetssätt.

Du är väl medveten om trafikfrågornas betydelse för såväl invånare, näringsliv och besökare och du lägger fokus på medveten kommunikation och dialog med såväl interna som externa aktörer. Du kommer ha mycket kontakt med andra delar inom förvaltningen.

Det ingår i arbetsuppgifterna att skriva fram underlag till politiska beslut, svara på remissyttranden och att delta i samråd med medborgare. Att svara på frågor från medborgare är en viktig del av arbetsuppgifterna, likväl som att hålla presentationer. Här får du leda och vara delaktig i många olika projekt där du kan påverka här och nu men också framtiden. Arbetsuppgifterna kräver kompromissvilja och helhetsförståelse för trafik- och samhällsplanering och ett stort intresse för dessa frågor.

Din bakgrund
Vi söker dig som som har universitets-/högskoleutbildning inom till exempel nationalekonomi och statistik eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant för tjänsten. Du behöver ha erfarenhet av att hantera stora datamängder och sammanställa analytiska kunskapsunderlag och presentationsmaterial. Vi ser gärna att du har några års erfarenhet hos statlig, kommunal eller privat arbetsgivare inom område där trafikfrågorna varit tydligt integrerade i helhetsuppdraget och har på egen hand ansvarat för kvalificerade utredningsuppdrag, statistikbearbetning och av att presentera information på ett pedagogiskt sätt. Det är en fördel om du har erfarenhet av att arbeta i en stor och komplex organisation, gärna i en politiskt styrd organisation, såsom kommun eller region/landsting.

Det är meriterande om du har erfarenhet av trafiksäkerhet och kommunal trafikplanering. Det är också meriterande om du arbetat med trafikolycksanalys, databasen Strada och resvaneundersökningar. Vi ser också gärna att du har erfarenhet av modellverktygen SAMPERS, Lutrans, CAPCAL, Buller väg och programvaror som VISUM, EMME, och VISSIM.

Du behöver ha mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift och god förmåga att läsa och tala engelska. Du har även goda kunskaper i Officepaketet, främst Excel eller motsvarande program och det är meriterande om du har kunskap och erfarenhet av att arbeta i något GIS-system. Vi ser gärna att du också har kunskap och erfarenhet av att upphandla och leda konsulttjänster.

Som person är du analytisk och är bra på att se sammanhang och lösa komplexa frågor och problem. Du har förmåga till helhetssyn och att se frågor i ett större perspektiv samt tar ansvar och driver ditt arbete framåt för att nå resultat. Du är en kommunikativ person som har lätt för att lyssna och anpassa ditt sätt att kommunicera samt har god samarbetsförmåga och relaterar till andra på ett lyhört och smidigt sätt.

Upplysningar
Har du frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen, kontakta: enhetschef Ingrid Lembke von Schéele, 018-727 54 36, (semester vecka 26-28 och vecka 31-33).

Fackliga företrädare:

Sveriges Ingenjörer/SACO, Sampo Hinnemo, 018-727 40 58

Vision, Linda Lumsby, 018-727 58 13

Har du frågor gällande registrering av din ansökan, kontakta enheten för kompetensförsörjning: 018-727 67 05

I din ansökan ska du ange medborgarskap. Om du inte är medborgare i Sverige, EU, EES eller Schweiz måste du också kunna styrka att du har ett giltigt arbetstillstånd eller är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd. Anställning kan ske först efter kontroll av arbetstillstånd, vilket krävs enligt utlänningsförordningen.

Om vår organisation
På stadsbyggnadsförvaltningen arbetar vi med helheten i utvecklingen av vår stad och landsbygd utifrån våra respektive expertområden – allt i en anda av ständig förbättring och utveckling där vi som medarbetare tar en aktiv roll. Gemensamt planerar, bygger och underhåller vi Uppsala kommun för en hållbar och god framtid för alla som bor och verkar här. Vårt mål är att Uppsala ska vara en kommun som fler nya invånare och företag vill vara en del av. Välkommen till oss!

Mer information om hur det är att arbeta i Uppsala kommun hittar du på Jobba hos oss - Uppsala kommun

Anställningsvillkor
Anställningsform: Tillsvidare
Omfattning: 100%
Tillträde: Enligt överenskommelse
Lönebeskrivning: Enligt överenskommelse

Information
Dina personuppgifter kommer att användas för att administrera din ansökan inom Uppsala kommun.

När du söker jobb hos oss vill vi att du gör detta online. Klicka på knappen nedan "Sök jobbet".

För dig med skyddad identitet
Du som söker jobb och har skyddade personuppgifter ska ringa det telefonnummer som finns angivet vid "Har du frågor gällande registrering av din ansökan" så kommer du att bli guidad vidare för en säker ansökningsprocess.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.
Uppsala kommun logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
26 augusti 2024 (44 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

På stadsbyggnadsförvaltningen arbetar vi med helheten i utvecklingen av vår stad och landsbygd utifrån våra respektive expertområden – allt i en anda av ständig förbättring och utveckling där vi som medarbetare tar en aktiv roll. Gemensamt planerar, bygger och underhåller vi Uppsala kommun för en hållbar och god framtid för alla som bor och verkar här. Vårt mål är att Uppsala ska vara en kommun som fler nya invånare och företag vill vara en del av. Välkommen till oss!

Mer information om hur det är att arbeta i Uppsala kommun hittar du på Jobba hos oss - Uppsala kommun