Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Kraftsystemanalytiker inom strategisk utformning och dimensionering

Publiceringsdatum
06 maj 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Kraftsystem inom division System söker vi nu en strategisk kraftsystemanalytiker som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

I rollen som strategisk kraftsystemanalytiker kommer du att arbeta inom området strategisk utformning och dimensionering av kraftsystemet och du kommer även få vara med och påverka den strategiska utformningen av kraftsystemet. Följande arbetsuppgifter kan vara aktuella för tjänsten:
 • bevaka utvecklingen i samhället och branschen, exempelvis lagstiftning och EU regelverk med avseende på långsiktig utformning av elkraftsystemet
 • identifiera behov av och beställa, genomföra samt följa olika typer av strategiska utredningar kring utformning och dimensionering av kraftsystemet
 • baserat på genomförda utredningar upprätta och förvalta styrande dokument för strategisk utformning och dimensionering av kraftsystemet
 • stötta i specifika frågor kring utformning och dimensionering i pågående undersökningar och projekt
I rollen kommer du att vara en nyckelspelare i energiomställningen. Svenska kraftnät står inför en stor och spännande utmaning i att utöka och utveckla kraftsystemet på relativt kort tid. Tillsammans med dina kollegor kommer du arbeta med att utforma strategier för att såväl möjliggöra en hållbar och effektiv nätutveckling i nutid som ett säkert och tillgängligt kraftsystem för de kommande 50-60 åren. Tillsammans kommer vi att säkra både dagens och framtidens elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling.

Du kommer att få möjligheten att utvecklas som strategisk kraftsystemanalytiker och utbyta erfarenheter med kollegor som verkat länge inom branschen. Då ansvarsområdet är under etablering ges du möjlighet att vara med och forma rollen och utveckla våra arbetssätt och rutiner.

Du kommer tillhöra enheten Systemdesign som utöver ansvarsområdet strategisk utformning och dimensionering av kraftsystemet även ansvarar för en beställarfunktion avseende investeringsverksamheten samt den strategiska hanteringen av investeringsportföljen. Vi har mycket kontakt och dialog inom Svenska kraftnät men även externt. Enheten som är i en tillväxtfas består i nuläget av nio medarbetare med hög samlad kompetens och vi ser fram emot att få lära känna dig och utvecklas tillsammans med dig.

Om dig

Då rollen innebär att du är med och påverkar den strategiska utformningen och dimensioneringen av kraftsystemet så är ett målmedvetet arbetssätt viktigt. Du arbetar enligt en tydlig process, organiserar och planerar ditt arbete väl. Vidare slutför du det arbete som påbörjats och håller deadlines för att möjliggöra en effektiv nätutveckling. I rollen är det centralt att samverka och du kommer att ha många kontaktytor både internt och externt. Du anpassar dig och hittar lösningar genom ett prestigelöst fokus på det gemensamma målet. Vidare har du förmåga att lösa problem utan att missa de långsiktiga strategierna. Du ser logik och samband i komplex information och komplexa miljöer. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare söker vi dig som har en civilingenjörsexamen inom exempelvis elkraft, energisystem eller teknisk fysik alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt.

Vidare har du:
 • god förståelse för kraftsystemets funktion och utmaningar
 • flerårig erfarenhet av utveckling, planering, analys, drift eller teknikfrågor för spänningsnivåer motsvarande region- eller transmissionsnät
 • god kommunikativ förmåga, i tal och skrift på svenska och engelska.
Vi ser det som meriterande om du:
 • har erfarenhet av att författa och förvalta olika typer av tekniska styrande dokument
 • är insatt i de övergripande ramverk som styr elmarknaden, exempelvis EU-förordningar och ellagen
 • har erfarenhet av att ha arbetat med verksamhetsutveckling.
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Sollefteå eller Västerås
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Inrikesresor förekommer i denna tjänst
 • Sista ansökningsdag 3 juni 2024. Vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
I den här rekryteringen samarbetar vi med Avancos. Vill du veta mer, kontakta gärna ansvarig rekryteringskonsult Maja Nilsson maja.nilsson@avancos.se alt. 070 233 92 35. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
03 juni 2024 (4 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.