Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Lead Engineer AC- stationer

Publiceringsdatum
16 maj 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Lead engineer AC-stationer erbjuds du ett av Sveriges viktigaste jobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Hos oss på division Nät får du vara med att bygga ut och underhålla transmissionsnätet. För att möta samhällets behov behöver vi bygga 30 mil ledningar och driftsätta 20 stationer per år. Ansök idag och få chansen att vara med och lysa upp Sverige.

Om tjänsten

Enheten Lead Engineer Stationer är nybildad och kommer att ansvara för att leda, följa upp och prioritera tekniska frågor som berör AC-stationsprojekt. Det kommer att finnas möjlighet att få vara med och utveckla den nya enheten och dess arbetssätt från grunden och få jobba med våra mest komplexa projekt.

I rollen som Lead engineer AC-stationer ansvarar du för att leda, följa upp och prioritera tekniska frågor som berör AC-stationsprojekt. Lead engineer bevakar leverantörens totala tekniska åtagande och framdrift enligt kontrakt. Vidare ska Lead engineer säkerställa att leverantören följer Svenska kraftnäts standardkonstruktion och därigenom tillse att produktkvaliteten upprätthålls i respektive projekt. Detta görs tillsammans med berörda teknikspecialister som deltar i projekten. Lead engineer kommer även bidra med mentorskap och vägledning i tekniska frågor till projektteam och enskilda individer.

Lead Engineer bidrar till att det sker en uppdatering av standardkonstruktion baserat på de eventuella fel och brister som upptäcks och rapporteras i vårt system för erfarenhetsåterföring. Uppdatering av standarskonstruktionen görs av den enhet som äger standardkonstruktionen tillsammans med respektive leverantör.

För att åstadkomma ovanstående krävs en mycket god teknisk kompetens för hur en AC-station byggs upp, ledaregenskaper samt god känsla för tekniskt beslutsfattande/ avvägningar och dess kommersiella konsekvenser. Du kommer att ha en viktig roll i interaktionen med olika intressenter såsom entreprenörer, projektledare samt Svenska kraftnäts teknikspecialister. Arbetet utförs självständigt men i nära samarbete med andra, där du bär ett stort ansvar för att hantera ledande tekniska aspekter i alla dina projekt.

Du tillhör enheten Lead Engineer Stationer som ingår i avdelningen Stationsteknik. Målet är att enheten kommer att bestå av sex medarbetare i slutet av 2024. Som anställd på enheten kommer man att ha ett mycket brett kontaktnät såväl inom som utanför Svenska kraftnät. Samarbete med projektledare, inköp, teknikspecialister, entreprenörer och leverantörer.

Om dig

Du är samarbetsorienterad med god vana av att samverka med aktörer både internt och externt inom branschen. Du har en stark förmåga att skapa goda relationer och att bygga effektiva team samt lyssnar och kommunicerar på ett konstruktivt, hänsynsfullt och tydligt sätt. Du säkerställer att budskap når fram och att förväntningar är tydliga för berörda parter.

Vi söker en resultatorienterad och stabil ledare som har mod att driva igenom förändringar då avdelningen står inför ett fortsatt viktigt utvecklingsarbete. Vi söker dig som är lösningsorienterad med förmågan att kunna ta ett övergripande ansvar och vara trygg i att fatta välgrundade beslut. Besluten ska ta hänsyn till både kvalitet samt kommersiella avvägningar och dess konsekvenser. Vidare har du god förmåga att leda och coacha andra tekniska resurser samt värdesätter att arbeta mot tydliga mål för att skapa ett gott resultat.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi söker dig med civil- eller högskoleingenjörsexamen inom relevant område, som till exempel elkraft eller energisystem. Alternativt har motsvarande kompetens förvärvats genom annan utbildning eller arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig.

Vidare har du:
 • Mycket god teknisk kompetens för hur en AC-station (70-400kV) byggs upp
 • God förståelse för kommersiella avvägningar och dess konsekvenser
 • Minst åtta års erfarenhet från att ha arbetat med AC-stationsprojekt för spänningsnivån 70-400 kV, alternativt HVDC-/FACTS-projekt. Du ska ha jobbat som teknikresurs inom ett specifikt område som till exempel primär- eller sekundäranläggning, alternativt som teknisk projektledare inom samma teknikområden eller motsvarande.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska. Din ansökan ska skrivas på svenska.
 • B-körkort.
Det är meriterande om du har:
 • Erfarenhet av tidigare chefsroll
 • Erfarenhet av projektledarroll
 • God kunskap om Svenska kraftnäts tekniska riktlinjer
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg, Sundsvall, Sollefteå eller Västerås
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Resor inrikes och utrikes förekommer i denna tjänst
 • Sista ansökningsdag 30 maj 2024, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
Kontakta gärna rekryterande chef Michael Jarl, tel. nr. 010- 475 8376 alternativt ansvarig rekryterare Ethel Marx, tel. nr. 010-489 2055. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
30 maj 2024 (11 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.