Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

IT-specialist SCADA/EMS

Publiceringsdatum
15 juli 2024
Antal tjänster
2
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som IT-specialist SCADA/EMS erbjuds du ett av Sveriges viktigaste IT-jobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning.

Vi är i dag cirka 500 personer på IT och vi kommer att växa ytterligare de kommande åren. Detta för att kunna skapa förutsättningar för Sverige att kunna fördubbla sin elproduktion och nå klimatmålen genom att helt ställa om till fossilfri energi. För att lyckas kommer vi att använda oss av den senaste tekniken för att öka kapaciteten i vår infrastruktur och samtidigt öka utvecklingstakten kring system, digitalisering och processer.

Vill du arbeta med teknik som säkerställer att Sverige aldrig stannar? Har du erfarenhet och passion för att arbeta med kritiska IT-system?

Om tjänsten

I rollen som IT-specialist kommer du att arbeta med ett av Sveriges allra viktigaste system. Rollen erbjuder dig möjligheten att vara med och bidra i ett stort och komplext projekt gällande uppdatering av våra SCADA-system, med syfte att säkerställa att Sverige lyser, såväl idag som imorgon.

Som IT-specialist på Svenska kraftnät kommer du att arbeta med system och applikationer som styr och övervakar vårt elnät. Du blir en del av ett kompetent team med ansvar för att säkerställa driftsäkerheten och vidareutvecklingen av våra viktigaste IT-system.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter inkluderar:
  • Att vara expert vid vidareutveckling där du bidrar till kravställning, test och driftsättning.
  • Konfigurering av både ny och befintlig funktionalitet.
  • Att vara expert vid felsökning av incidenter och leda felsökning internt samt med leverantör.
  • Att leda problemutredningar.
  • Självständigt arbete med förvaltningsdokumentation, tekniska kravspecifikationer och driftrutiner.
  • Att arbeta i stora och komplexa projekt
Rollen som IT-specialist erbjuder:
  • En utmanande och stimulerande arbetsmiljö med fokus på innovation och teknisk utveckling.
  • Möjlighet att arbeta med några av de mest kritiska och avancerade systemen i Sverige.
  • Stora möjligheter till personlig och professionell utveckling genom utbildningar och certifieringar.
  • En kultur som värdesätter balans mellan arbete och privatliv.
Du kommer få vara med att designa, vidareutveckla och förvalta system och tekniska lösningar som ställer höga krav på tillgänglighet och IT-säkerhet.

Som IT-specialist tillhör du SCADA/EMS applikationer. Enheten består av medarbetare bestående av IT-specialister, systemansvariga och förvaltningsledare. I rollen samarbetar du tätt med övriga IT-specialister samt systemansvarig som du även rapporterar status och avvikelser till.

Du kommer att få möjligheten att utvecklas inom IT på många sätt. Du kommer att utbyta erfarenheter tillsammans med dina kollegor som verkat länge inom branschen och tillsammans säkerställer ni landets troligen viktigaste infrastruktur.

Om dig

Personliga egenskaper
För att trivas i rollen ser vi att du är en utåtriktad person som trivs med att knyta kontakter med kollegor i organisationen och är bra på att samarbeta. Vi söker dig som har god analytisk förmåga och gillar att se logik och samband i komplex information och miljö. Vidare är du en person som har ett intresse att hålla dig à jour med information och nyheter inom ditt yrkesområde genom att omvärldsbevaka. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Skallkrav
Du har en civilingenjörsexamen, alternativt en kandidatexamen inom systemvetenskap eller datavetenskap, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som vi bedömer likvärdig. Du har även
  • Bred kunskap inom IT-säkerhet, nätverk och systemadministration
  • Minst två års erfarenhet av system- och applikationsförvaltning, varav minst ett år med affärs- eller verksamhetskritiska system
  • Kompetens inom scripting (t.ex. bash/powershell)
  • Erfarenhet av både Windows- och Linux-miljöer
  • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift
Meriterande kompetenser
Det är en fördel, men inget krav, om du har erfarenhet av något av dessa
  • Elkraftkunskap och/eller erfarenhet av SCADA/EMS-system
  • Erfarenhet av säkerhetskänslig verksamhet
  • Erfarenhet av informationssäkerhet
  • Erfarenhet eller certifiering inom ITIL
  • Praktisk erfarenhet av programmering (t.ex. CC++,Java)
  • Erfarenhet av IT-övervakningsplattformar
Bra att veta
  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg.
  • Resor förekommer i enstaka fall.
  • Sista ansökningsdag är den 12 augusti 2024. Vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan.
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning. Beredskap kan komma att bli aktuell i denna tjänst.
Kontakta gärna rekryterande chef Anders Näslund 072 459 86 98 alternativt ansvarig rekryterare Victoria Waltenberg 010 350 90 45. Fackliga representanter är Annica Ingeborn, SACO, 010 475 87 82 och Mikael Hedenheim, ST, 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

På grund av semestertider kan svar via telefon och mejl dröja.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
12 augusti 2024 (25 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.