Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Verksjurist med inriktning drift- och elmarknad

Sista ansökningsdag
18 september 2024 (5 dagar kvar)
Publiceringsdatum
09 september 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som verksjurist med inriktning drift och elmarknad på vår rättsavdelning erbjuds du ett av Sveriges viktigaste juristjobb i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Välkommen till Gemensamma funktioner - en integrerad del av Svenska kraftnät som ska lösa de gemensamma utmaningarna. Gemensamma funktioner stöttar hela organisationen och jobbar dagligen för att förverkliga Svenska kraftnätsgemensamma mål.
Divisionen består av kommunikation, HR, rättsavdelning, inköp, säkerhet och beredskap, fastighet och hållbarhet.
Vi behöver kreativa, innovativa förmågor med olika kompetenser
- är du en av dem?

Läs mer om vår arbetsplats här: Vår arbetsplats Svenska kraftnät (svk.se)

Ta chansen och sök till en av Sveriges viktigaste och mest spännande arbetsplatser!

Om tjänsten

Svenska kraftnät har ett ansvar att samordna elsystemet som helhet, så att det går att upprätthålla driftsäkerheten i överföringssystemet. Det innebär bl.a. att se till att det nationella elsystemet klarar av att hantera vissa störningar och att det kortsiktigt upprätthålls balans mellan produktion och förbrukning av el. Svenska kraftnät ska också förvalta och utveckla transmissionsnätet för el.Samhällets elektrifiering och förändrade förutsättningar för energiförsörjningen leder till ökade krav på Svenska kraftnät att utveckla och anpassa det nationella elsystemet. Utvecklingen sker både direkt i den egna verksamheten och genom upphandling av stödtjänster, krav på anslutande anläggningar m.m. Förutsättningarna för Svenska kraftnäts verksamhet påverkas samtidigt mycket av elmarknadens utveckling inom EU och de förordningar och direktiv som meddelas på energiområdet.

Det innebär ett ökande behov av specialiserad rättslig rådgivning till kärnverksamheten inom främst EU-regelverket och ellagen. Vi behöver därför förstärka med ytterligare en verksjurist med inriktning mot drift och elmarknadsfrågor.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter som verksjurist inom drift och elmarknad innebär bl.a. följande:
  • Ge stöd till verksamheten med juridiska bedömningar inom främst ellagsområdet och den därtill hörande EU-regleringen inom områdena drift och elmarknad.
  • Stötta verksamheten i rättsliga frågor som uppstår vid genomförandet av regleringen t.ex. vid beslut och avtal.
  • Tillsammans med verksamheten se vilka förändringar som kan behöva föreslås i olika författningar, ta fram och se över mallar samt avtalsvillkor.
  • Ge stöd vid prövning enligt ellagen och EU-förordningar avseende drift och elmarknadsfrågor.
Utöver ellagsreglering kommer du i din roll få jobba brett med ett flertal olika regleringar, däribland, förvaltningsrätt och offentlighet och sekretess.
Utvecklingsmöjligheter
För att möta energiomställningen och klara samhällets elektrifiering utvecklas vår verksamhet snabbt. För att trivas i den här rollen behöver du därför vilja lära dig nytt och vara med och driva utvecklingen framåt. Du behöver ha viljan att förstå tekniska förutsättningar och hitta lämpliga lösningar även när juridiken är komplex eller svårtolkad.
Utmaningar
Som jurist på Svenska kraftnät får du möjlighet att utveckla din förmåga att arbeta i gränssnittet mellan teknik och juridik, nära en verksamhet och med strategiska rättsliga frågeställningar. Du får också goda möjligheter att vara med och utveckla hur vi arbetar med rättsliga frågeställningar inom ditt område. Eftersom vi är en organisation i tillväxt kan det på sikt även finnas möjligheter att arbeta inom andra områden.

På enhet System- och verksjuridik arbetar 10 verksjurister med bl.a. internationella frågor, ellagstiftning, förvaltningsrätt, offentlighet- och sekretess samt arbetsrätt. Vi arbetar tillsammans med enhet Investeringsjuridik. Det dagliga arbetet sker i dialog med de delar av verksamheten som arbetar med aktuella frågeställningar och vi strävar efter att ge ett verksamhetsnära rättsligt stöd.

Om dig

Personliga egenskaper.

För att trivas i rollen ser vi att du är strukturerad, arbetar enligt en tydlig process samt organiserar och planerar ditt arbete väl. Vi ser även att du är stabil och hanterar stress på ett konstruktivt sätt. Dessutom ser vi att du är lösningsorienterad och hittar konstruktiva lösningar på uppkomna problem, analytisk samt ser logik och samband i komplex information eller miljö.
Självklart är du sist men inte minst samarbetsorienterad, och hittar lösningar genom att prestigelöst fokusera på det gemensamma målet.

I denna rekrytering lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Skallkrav.

Du ska ha en svensk juristexamen eller jur.kand.examen.

Vidare ska du ha:
  • minst fem års erfarenhet av rättsligt arbete från myndighet, advokatbyrå, företag eller organisation
  • minst tre års erfarenhet av arbete med eller inom elsektorn
  • mycket goda kunskaper i svenska och goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift
Meriterande krav.
  • Erfarenhet av arbete inom offentlig sektor särskilt inom affärsdrivande verksamhet.
  • Erfarenhet av tillämpning eller utformning av tekniska regelverk.
  • Erfarenhet av internationellt lagstiftningsarbete eller internationella avtalsförhandlingar.
Bra att veta
  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg.
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 %, när arbetet så tillåter,#LI-DNI.
  • Resor förekommer i begränsad omfattning denna tjänst.
  • Publiceringsdag: 5 september 2024.
  • Sista ansökningsdag: 18 september 2024.
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning utan provtjänstgöring.
För mer information är du välkommen att följande personer;

Rekryterande chef, Charlotte Welwert, tel.nr 010-475 99 33.
Ansvarig rekryterare, Lennart Jansson, tel.nr 010-350 91 49.
Fackliga representanter.
Annika Ingeborn, SACO, tel. 010-475 87 72..
Mikael Hedenheim, ST, telefon 010-475 84 68.

Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
18 september 2024 (5 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.