Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Säkerhetsprövningsspecialist Högkvarteret

Publiceringsdatum
18 juni 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Om sektionen
Tjänsten är placerad vid säkerhetssektionen vid Högkvarterets stab med arbetsort Stockholm. Sektionen ansvarar för den interna säkerheten vid Försvarsmaktens största organisationsenhet, Högkvarteret, och även för personsäkerheten för Försvarsmaktens högsta chefer. Sektionen samordnar till del även säkerhetsskyddet inom Stockholms Garnison. Högkvarteret är under omorganisation och detta gäller även säkerhetssektionen som är i en expansiv period där både arbetsuppgifter och ett nytt arbetslag utvecklas. Vill du vara en del av denna spännande resa och delta i utvecklingen av Högkvarterets interna säkerhetstjänst och säkerhetssektionen? Då ska du söka denna tjänst. Tjänsten är ett vikariat på heltid under ca 1 år, med goda möjligheter till en tillsvidareanställning.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Säkerhetssektionen är organiserad i tre detaljer och befattningen är placerad vid Detaljen för säkerhetsprövning och säkerhetsskyddad upphandling (DSS). Befattningen innebär att du genomför säkerhetsprövning vid Högkvarteret och av leverantörer. Detta innebär bl.a. att:
 • Genomföra grundutredningar, administrera registerkontroller och uppföljande säkerhetsprövning
 • Stödja verksamheten med metodstöd inom ramen för personalsäkerhet
 • Genomföra utbildningar inom området, såväl internt inom Högkvarteret som externt mot leverantörer samt delta vid kontroller av säkerhetsskyddet
 • Utveckla metoder och skriva interna bestämmelser inom området
Arbetsuppgifterna kan förändras och utvecklas över tid eftersom verksamheten utvecklas vid enheten. Du kommer ha ett nära samarbete med säkerhetschefen och enheter som genomför säkerhetsprövning i Högkvarteret samt Must säkerhetskontor.

KRAV

Kvalifikationer
 • Dokumenterad erfarenhet och aktuell utbildning av säkerhetsprövning eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska
 • God förmåga att arbeta på ett strukturerat och metodiskt sätt
Personliga egenskaper
För att du ska trivas i denna roll behöver du vara nyfiken och initiativrik samt att du drivs av att arbeta både enskilt och i grupp. Tjänsten kräver ett stort ordningssinne och förmåga till att strukturera arbetet. En stor del av arbetet sker i mycket nära samarbete med andra enheter inom Högkvarteret vilket ställer höga krav på din förmåga att bygga och behålla goda relationer. Du är ansvarstagande och kan självständigt prioritera dina uppgifter. Vidare har du ett högt säkerhetsmedvetande och god förmåga att hantera tempoväxling. Du bidrar aktivt till en trivsam arbetsmiljö och delar Försvarsmaktens värdegrund.
Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Meriterande
 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta i ISUS
 • Aktuell utbildning och erfarenhet avseende registerkontrollrutinen
 • Genomförd utbildning i säkerhetsprövning inom Försvarsmakten eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Erfarenhet av att självständigt handlägga ärenden avseende säkerhetsprövning eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Erfarenhet av att genomföra utredningar i säkerhetsprövningsärenden
 • Tjänstgöring inom den militära säkerhetstjänsten och därmed god kännedom om Försvarsmaktens organisation och dess regelverk för säkerhetstjänsten
 • Aktuell och relevant erfarenhet av att genomföra utbildningar och kontroller av säkerhetsskydd
 • B-körkort (manuell låda)
Övrigt
Anställningsform: Vikariat.
Civil/Militär anställning: Tjänsten är öppen att söka för både officerare, specialistofficerare och civila.
Tillträde: snarast efter överenskommelse.
Arbetsort: Lidingövägen, Stockholm.

Upplysningar om befattningen/rekryteringsprocessen
Du är välkommen att kontakta Jenny Zander, tel: 08-788 75 00, alternativt Jonas Nygren tel: 08-788 75 00.

Fackliga företrädare
OFR/O HKV Arne Nilsson.
SACO HKV Anders Markow.
OFR/S HKV Kjell Tetzlaff.
SEKO HKV Lise-Lotte Larsson.
Samtliga nås på telefon 08-788 75 00.

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2024-07-22 Din ansökan ska innehålla CV samt ett personligt brev. I brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare - både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
Idag (0 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren