Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Erfaren handläggare SUA med SÄK-kompetens

Publiceringsdatum
23 april 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Vill du göra Sverige och Försvarsmakten säkrare? På Försvarsstabens Suasektion kan du göra det varje dag tillsammans med kompetenta och drivande kollegor inom Säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal (SUA)

Om verksamheten
Som handläggare SUA tillhör du Försvarsstabens Stödenhet vid Försvarsmaktens Högkvarter och ingår i den Kommersiella avdelningens Suasektion. Avdelningen ansvarar för Försvarsmaktens kommersiella verksamhet med upphandling och avtal på den strategiska nivån. Suasektionen ansvarar för att omhänderta säkerhetsskyddad upphandling och avtal på den myndighetsgemensamma nivån. Suasektionen bidrar även med metodstöd inom SUA-området till hela Försvarsmakten. Avdelningen och sektionen samverkar med alla försvarsgrenar och stridskrafter såväl som med närliggande myndigheter som FMV och MUST.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Som handläggare SUA arbetar du tillsammans med övriga kollegor inom Suasektionen med upphandlingsförfaranden som kan innebära krav på säkerhetsskydd på den myndighetsgemensamma nivån inom Försvarsstaben. Den myndighetsgemensamma nivån avser upphandlingar där hela eller stora delar av Försvarsmakten är avropsberättigade. Fokus ligger på ramavtalsnivå med säkerhetsprövning av leverantörernas ledning och styrelse.

Du stödjer även avdelningen och sektionschefen med samverkan mot övriga delar av Försvarsmakten samt andra myndigheter inom försvarsområdet, främst avseende exponering av säkerhetskänslig verksamhet vid upphandlingsförfaranden (säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal - SUA).

Suasektionen arbetar i nära samverkan med Försvarsstabens säkerhetssektion (FST STAB SÄK). Sektionen kommer från halvårsskiftet i samverkan med FST STAB SÄK att ta ett större ansvar för såväl analyser inför säkerhetsskyddade upphandlingar som uppföljning av de säkerhetsrelaterade kraven i säkerhetsskyddsavtalen varför tidigare erfarenhet och kompetens inom säkerhetstjänst och säkerhetsskyddsanalys kommer att vara mycket viktiga för oss i bedömningen av dig. Sektionen har idag en hög kompetens inom SUA. Du kommer att vara en viktig komponent i att vidareutveckla hela sektionen inom säkerhetsområdet med målet att bredda gruppens kompetens från handläggare SUA till att bli säkerhetshandläggare med SUA och SÄK-kompetens.

Exempel på arbetsuppgifter:
 • Utarbeta och upprätta säkerhetsskyddsavtal vid upphandlingsförfaranden.
 • Genomföra grundutredning och säkerhetsprövning av styrelse och ledning hos upphandlade företag.
 • Vid behov genomföra grundutredning och säkerhetsprövning av företagens personal och konsulter.
 • Samordna förstagångsbesök vid upphandlade företag.
 • Förvalta ingångna säkerhetsskyddsavtal.
 • Stödja Avdelningen och Sektionen i arbetet med Säkerhetsskyddsanalys, Särskild säkerhetsskyddsbedömning, Lämplighetsprövning mm.
 • Delta i sektionens metodstödsarbete kopplat till SUA.
 • Medverka vid utarbetandet, utveckling och vidmakthållande av styrande och beskrivande dokument för SUA-funktionen.
 • Medverka vid genomförande av utbildningar.
 • Bistå enheter inom Försvarsstaben och SUA-företag med bl.a. stöd inom egen funktion samt genomföra utbildningsinsatser.
 • Delta i övriga vid Försvarsstaben vanligt förekommande arbeten.
KRAV
Kvalifikationer

 • Eftergymnasial utbildning inom för tjänsten relevant område, militär eller civil
 • Flerårig och dokumenterad arbetslivserfarenhet inom säkerhetsskydd/säkerhetstjänst
 • Aktuell och relevant erfarenhet som handläggare/utredare eller motsvarande
 • Kunskap och erfarenhet om SUA-upphandling och säkerhetsprövning
 • Kunskap om sekretesslagstiftning och informationsklassning
 • Kunskap om Säkerhetsskyddslagen
 • B-körkort
 • God förmåga att kommunicera i tal och skrift.
Dina personliga egenskaper
Arbetet kräver att du har en mycket god förmåga att samarbeta med andra och en god förmåga att planera, genomföra och på egen hand slutföra ditt arbete. Du är stresstålig och besitter en mycket god förmåga att anpassa dig till nya arbetsuppgifter. Du är säkerhetsmedveten, har integritet och uthållighet samt är ordningsam och strukturerad i ditt arbete.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Meriterande
 • Erfarenhet från hantering av avtalsfrågor
 • Genomförd säkerhetsutbildning (SUA/SÄK) vid statlig myndighet
 • Kunskap om och erfarenhet av Försvarsmaktens organisation och arbetssätt
 • Aktuell och relevant erfarenhet av att utbilda större och mindre grupper
Övrig information
Anställningsform: tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning för dig som inte tidigare är anställd inom Försvarsmakten.
Tillträde: snarast enligt överenskommelse.
Arbetsort: Stockholm. Nationella resor ingår i tjänsten.

Upplysningar om befattningen
Rekryterande chef Jakob Gille

För uppgifter om anställningsvillkor m.m.
HR-generalist Anna Reijner

Fackliga företrädare
OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
SEKO HKV Lise-lotte Larsson

Ovanstående kontaktpersoner nås via myndighetens växel på 08-788 75 00.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2024-05-20. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare - både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
20 maj 2024 (1 dag kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren