Hoppa till innehåll
Uppsala kommun logotyp

Analyschef

Publiceringsdatum
24 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Ansök nu
Brinner du för att både leda medarbetare och arbeta med kvalificerad analys? Vill du hålla ihop komplexa förändringsagendor, bidra med kunskap och till att skapa förutsättningar för kommunens arbete med digitalisering och AI och skapa verklig nytta för de som lever, verkar och besöker Uppsala? Då kan jobbet som analyschef vara rätt för dig!

Uppsala kommun består av fler än 18 000 medarbetare som tillsammans verkar för att skapa en stad som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar. Ett Uppsala för framtiden helt enkelt. Om du trivs med utmaningar och vill utvecklas så är Uppsala kommun rätt arbetsgivare för dig. Hos oss finns plats för delaktighet och engagemang, men också för arbetsglädje och balans i livet.

Vi söker nu en enhetschef till enheten analys på avdelningen kvalitet och planering. Analysenhetens uppdrag består i att ta fram och sprida analyser på kommunövergripande nivå samt att stötta kommunkoncernen med metod- och analysstöd. Analysenhetens arbete syftar till att ta fram kunskapsunderlag som bidrar till att skapa goda förutsättningar att utveckla Uppsala. Arbetet sker dels genom årligen återkommande uppgifter och exempelvis framtagande av befolkningsprognos och omvärldsanalys. Dessutom genomförs mer specifika och avgränsade uppdrag utifrån efterfrågan från kommunkoncernen. Utredningsarbetet sker i stor utsträckning i nära samarbete med andra förvaltningar och bolag, men enheten initierar också egna utredningar och analyser.

Ditt uppdrag
Som analyschef leder du arbetet med att ta fram och utveckla planeringsunderlag som möjliggör en fortsatt god utveckling av en växande kommun. Du ansvarar för analysenhetens verksamhet, ekonomi och har personalansvar för åtta kompetenta medarbetare. Detta är ett kvalificerat uppdrag som ger dig möjlighet att som enhetschef vidareutveckla kommunens arbete med analyser samtidigt som du får använda dina kunskaper som senior analytiker i komplexa utvecklingsfrågor. Du förväntas också stärka kommunens förmåga att systematiskt hantera data och utveckla datadrivet arbetssätt genom förbättrad datakvalitet och informatik för att accelerera arbetet med att ta till sig och nyttja den nya AI-teknologins möjligheter.

Du och dina medarbetare formar såväl uppdrag som arbetssätt utifrån de behov som finns inom kommunkoncernen. Fokus ligger på att skapa goda planeringsförutsättningar för samhällsutveckling samt andra koncernövergripande frågor. Genom att hantera statistik och stora datamängder skapar enheten kvalitetssäkrade underlag för beslut på framförallt lång sikt. Ett centralt område är kommunens planeringsprocess där du lägger stort fokus på att utveckla goda relationer till beslutsfattare och tjänstepersoner. Du är direkt underställd avdelningschefen och kommer att föredra dina egna frågor i kommunens beslutsforum.

Du leder aktivt enhetens arbete tillsammans med andra interna och externa viktiga aktörer. Självklart håller du dig uppdaterad på trender, nyheter och utveckling inom styrning, ledning och uppföljning och är intresserad av att bidra med dina spaningar på området.

Din bakgrund
Vi söker dig som har en högskoleexamen med inriktning mot statistik, analys, nationalekonomi eller har annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant för tjänsten. Det är meriterande om du har forskat inom relevant område för tjänsten. Du har gedigen erfarenhet av att ha genomfört kvalificerade analyser och utredningar, gärna genom att ha lett kvalificerad analys/utrednings- och/eller forskningsverksamhet och det är en fördel om du har eller har haft personalansvar. Du har goda kunskaper om offentlig styrning och verksamhet och mycket goda kunskaper i analysverktyg och metoder. Du talar och skriver det svenska språket obehindrat och vi ser även att du har goda kunskaper inom presentationsteknik.

För att lyckas i detta uppdrag behöver du både vara en skicklig analytiker samtidigt som du är en duktig ledare. Som analytiker är du duktig på att se sammanhang och lösa komplexa frågeställningar och problem ur ett helhetsperspektiv. Som ledare är du strategisk, kommunikativ och bra på att skapa, underhålla och utveckla arbetsmässiga relationer. Att du är en ansvarstagande person som driver ditt arbete framåt är avgörande

I din ansökan ska du ange medborgarskap. Om du inte är medborgare i Sverige, EU, EES eller Schweiz måste du också kunna styrka att du har ett giltigt arbetstillstånd eller är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd. Anställning kan ske först efter kontroll av arbetstillstånd, vilket krävs enligt utlänningsförordningen.

Om vår organisation
Välkommen till kommunledningskontoret. Här jobbar du tillsammans med medarbetare på staber för kommunikation, HR, IT, ekonomi, upphandling och fastighet samt avdelningarna kvalitet och planering, hållbarhet, trygghet, säkerhet och beredskap, samt kansli. På kommunledningskontoret ligger även organisationerna för näringsliv och destination samt gemensam service. Kommunledningskontoret är länken mellan våra förtroendevaldas beslut och kommunens alla verksamheter. Vårt uppdrag är bland annat att samordna och driva övergripande frågor inom demokrati, samhälls- och näringslivsutveckling samt ekologisk och social hållbarhet.

Mer information om hur det är att arbeta i Uppsala kommun hittar du på Jobba hos oss - Uppsala kommun
Uppsala kommun logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
18 augusti 2024 (22 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren