Hoppa till innehåll
Uppsala Kommun logotyp

Stadsdirektör

Ansök nu
Diarienr: KSN-2024-01211

Arbetsplats: Stadshuset

Förvaltning: Kommunledningskontoret

Publicerad: 2024-04-08

Sista ansökningsdag: 2024-05-01

Välkommen till Sveriges fjärde största kommun – mitt i ett av Europas mest expansiva och kunskapsintensiva tillväxtområden. Näringslivet blomstrar med nya företag, världsledande forskning och innovationer. Människor flyttar hit och nya stadsdelar växer fram. Kommunens verksamheter och ekonomi påverkas av saker som händer i omvärlden. Dock är Uppsala kommuns utgångsläge i grunden gott. Kommunen har en välutbildad befolkning, kunskapsintensiva branscher och stabila kommunala finanser.

Vår stadsdirektör går i pension efter 11 framgångsrika år och nu söker vi en efterträdare – är du redo att ta vår resa vidare?

Ditt uppdrag
Stadsdirektören är kommunens ledande tjänsteperson och har en drivande roll att utveckla och effektivisera kommunens verksamhet. Stadsdirektören ska särskilt fokusera på strategisk planering och med utvecklingsförmåga engagera och motivera hela kommunen att fortsätta utvecklas. Stadsdirektören svarar inför Kommunstyrelsen och dess ordförande.

Som stadsdirektör ansvarar du för att omsätta politiska visioner till praktisk handling och säkerställer att kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges beslut verkställs effektivt. Du fungerar som länken mellan den politiska och förvaltningsmässiga organisationen och skapar förutsättningar för tillit och god dialog mellan politik, chefer, medarbetare och fackliga organisationer. Du är också VD för Uppsala Stadshus AB och samordnar de verkställande direktörerna för bolagen i kommunen.

I dina huvudsakliga uppgifter ingår att
  • driva kommunens samlade utvecklingsarbete med inriktning på samverkan och samordning inom hela kommunkoncernen
  • verka för ekonomiskt ansvarstagande och effektivt resursutnyttjande
  • ansvara för att driva strategiska frågor och presentera beslutsunderlag för kommunstyrelsen
  • bevaka omvärldsfrågor och leda förändringsprocesser.
Viktigt för oss är en enad organisation, ett Uppsala, en kommun, vilket innebär att samarbete och tillit genomsyrar vår verksamhet.

Som stadsdirektör deltar du i möten med kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU), kommunstyrelsen och är ibland föredragande i kommunfullmäktiges sammanträden. Du leder förvaltningschefer tillsammans med respektive nämndordförande samt två biträdande stadsdirektörer, leder olika ledningsgrupper och är kommunens ambassadör i lokala, regionala, nationella och internationella sammanhang.

Som chef i Uppsala kommun ges du goda förutsättningar genom stöd från kommunledningskontorets stab i frågor som ekonomi, HR, kommunikation, IT, upphandling, fastighetsfrågor och juridiska frågor, digital och aktivitetsbaserad arbetsplats och löpande kompetensutveckling.

Din bakgrund
Vi vill att du har
  • relevant akademisk utbildning eller akademisk examen. Gärna också ledarprogram
  • dokumenterad gedigen chefs- och ledarerfarenhet och erfarenhet av att leda genom andra chefer
  • erfarenhet av liknande roll i kommunal eller regional organisation eller bolag och/eller annan politiskt styrd organisation
  • erfarenhet av ekonomi-, verksamhets- och personalstyrning med arbetsmiljöansvar på strategisk nivå i en stor organisation med krav på samverkan, samarbete och balans mellan ekonomiska perspektiv och medarbetar- och verksamhetsperspektiv
  • gedigen förståelse och kunskap om hur en komplex organisation styrs och fungerar och förmåga att leda på helhet utifrån Uppsala kommuns gemensamma värdegrund
  • god förståelse för samverkan med olika parter på internationell, nationell, regional och lokal nivå
  • mycket god svenska och engelska i tal och skrift.
Vi förväntar oss att du har erfarenhet av ledning- och förändringsarbete inom offentlig sektor eller motsvarande samt besitter starka kommunikations- och samarbetsförmågor, erfarenhet av att vara ansiktet utåt, möta media och agera representativt mot omvärlden. Du leder genom engagemang och ett kommunikativt ledarskap in i nästa fas av vår utveckling.

Du förstår hur man leder, styr och enar viljor i en stor, komplex och politiskt styrd organisation och arbetar utifrån en inkluderande ledarstil som verkar för "ett Uppsala". Du tydliggör förväntningar och ser till att skapa förutsättningar för att dessa uppnås samt tar fram strategier och fattar beslut som grundas på ett gediget verksamhetskunnande och analys.

Välkommen att bli en del av vår resa mot framgång!

Upplysningar
Vi ser fram mot din ansökan senast 1 maj 2024. Din ansökan blir offentlig handling.

Uppsala kommun gör kontinuerligt säkerhetsprövningar och denna tjänst kan komma att säkerhetsklassas.

Rekryteringen sker i samarbete med SOURCE, som en del i urvalsprocessen kan tester komma att användas.

För att inleda en första konfidentiell diskussion och för mer information om tjänsten, välkommen att kontakta seniorkonsult Ann Peyron på telefon 070-878 42 26, mail ann.peyron@source-executive.se eller konsult Caroline Kock tel 070-511 0390, mail caroline.kock@source-executive.se.

Fackliga företrädare:
Akademikerförbundet SSR Camilla Ahlsén Hoff, 018-727 24 34

Akavia och Sacorådet Jonny Eliasson, 018-727 22 12

DIK Victor Trollsås, 018-727 03 19

Ledarna 0200-87 11 11

Sveriges ingenjörer Peter Nõu, 018-727 16 95

Vision Liselotte Ehn, 018-727 49 49

I din ansökan ska du ange medborgarskap. Om du inte är medborgare i Sverige, EU, EES eller Schweiz måste du också kunna styrka att du har ett giltigt arbetstillstånd eller är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd. Anställning kan ske först efter kontroll av arbetstillstånd, vilket krävs enligt utlänningsförordningen.

Om vår organisation
Idag bor det cirka 240 000 invånare i Uppsala, varav en fjärdedel är bosatt på landsbygden – vilket gör kommunen till landets största landsbygdskommun. Uppsala kommun har en vision om att bygga uppåt 3 000 nya bostäder och 2 000 nya arbetsplatser per år fram till 2050. Då beräknas Uppsalas befolkning ha ökat till 320 000 invånare. Merparten av denna tillväxt kommer att ske i södra Uppsala.

Uppsala är en del av en större och snabbväxande huvudstadsregion i Stockholm-Mälardalen. Uppsala kommun ingår därför i regional arbetsmarknad där cirka 23 000 personer dagligen pendlar in till kommunen och cirka 26 000 pendlar ut. Uppsala spelar genom sin särart och styrkor en viktig roll som en nod i utvecklingen av hela huvudstadsregionen.

Anställningsvillkor
Anställningsform: Tillsvidare

Omfattning: 100%

Tillträde: enligt överenskommelse

Lönebeskrivning: Enligt överenskommelse

Information
Dina personuppgifter kommer att användas för att administrera din ansökan inom Uppsala kommun.

När du söker jobb hos oss vill vi att du gör detta online. Klicka på knappen nedan "Sök jobbet".

För dig med skyddad identitet
Du som söker jobb och har skyddade personuppgifter ska ringa det telefonnummer som finns angivet vid "Har du frågor gällande registrering av din ansökan" så kommer du att bli guidad vidare för en säker ansökningsprocess.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.
Uppsala Kommun logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
01 maj 2024 (1 dag kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Idag bor det cirka 240 000 invånare i Uppsala, varav en fjärdedel är bosatt på landsbygden – vilket gör kommunen till landets största landsbygdskommun. Uppsala kommun har en vision om att bygga uppåt 3 000 nya bostäder och 2 000 nya arbetsplatser per år fram till 2050. Då beräknas Uppsalas befolkning ha ökat till 320 000 invånare. Merparten av denna tillväxt kommer att ske i södra Uppsala.

Uppsala är en del av en större och snabbväxande huvudstadsregion i Stockholm-Mälardalen. Uppsala kommun ingår därför i regional arbetsmarknad där cirka 23 000 personer dagligen pendlar in till kommunen och cirka 26 000 pendlar ut. Uppsala spelar genom sin särart och styrkor en viktig roll som en nod i utvecklingen av hela huvudstadsregionen.