Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Kvalificerade jurister till Försvarsmaktens juridiska avdelning

Sista ansökningsdag
25 september 2024 (17 dagar kvar)
Publiceringsdatum
04 september 2024
Antal tjänster
4
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu

Vill du påverka och bidra till Sveriges säkerhet och att vi kan fortsätta leva i ett demokratiskt land? Som anställd vid Försvarsmakten blir du en viktig del av Sveriges försvar. Tillsammans med kompetenta och engagerade kollegor får du ansvar, utveckling och utmaning.


Försvarsmakten söker nu flera kvalificerade jurister både för tillsvidareanställning och för tidsbegränsad anställning på ett år till våra juridiska sektioner.

Namnet på rekryterande enhet/avdelning/sektion
Högkvarteret, Försvarsstaben, Juridiska avdelningen.

Om enheten
Den juridiska verksamheten inom Försvarsmakten är mycket varierande och omfattar en stor mängd rättsområden, bl.a. avtalsrätt, offentlig upphandling, mark- och miljörätt, fastighetsrätt, offentlighet och sekretess, dataskyddslagstiftning, IT-rätt, underrättelse- och säkerhetsskyddslagstiftning, förvaltningsrätt, skadeståndsrätt, arbetsrätt, luftfartslagstiftning, militäroperativ juridik och folkrätt.

Juridiska avdelningen är en del av Försvarsstaben vid Försvarsmaktens högkvarter. Avdelningen är den centrala rättsliga funktionen inom Försvarsmakten och består av cirka 50 medarbetare uppdelade på fem sektioner med olika ansvarsområden.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Som jurist vid juridiska avdelningen arbetar vi med alla förekommande juridiska frågor. Arbetet innebär rättslig rådgivning till hela myndigheten och på alla nivåer. I arbetet ingår bl.a. föreskrifts-arbete och beredning av remisser, att delta i samverkansgrupper och projekt och att hålla interna utbildningar. Vi företräder också myndigheten i domstol och stödjer myndigheten i avtals- och tvisteförhandlingar.

Juridiska avdelningen har följande sektioner:

Operativjuridiska sektionen som arbetar med bl a med folkrätt och militäroperativ juridik, (såsom nationella och internationell operationer, militärpolis- och skyddslagsfrågor samt internationella militära samarbeten inklusive mellanstatliga avtal). Sektionen arberar även med frågor som rör styningen av Försvarsmakten.

Civilrättsliga sektionen som arbetar med avtalsrätt, offentlig upphandling, säkerhetskyddad upphandling, tullfrågor, exportkontroll/exportstöd, skadeståndsrätt och processrätt men också med totalförsvarsfrågor, pliktfrågor, arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor.

Offentligrättsliga sektionen som arbetar med sekretess och säkerhetsskydd, IT, totalförsvar, cyber, underrättelse- och säkerhethetsverksamhet, mark och miljö samt infrastruktur.

KRAV
Kvalifikationer

  • Juristexamen (180 poäng/270 högskolepoäng)
  • Mångårig erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete vid t.ex. domstol, Regeringskansliet eller annan statlig myndighet alternativt erfarenhet från relevant privat verksamhet
  • Kunna uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska
Personliga egenskaper
Du har hög integritet, en väl utvecklad kommunikationsförmåga samt är utåtriktad och trygg i din roll som jurist. Arbetet ställer höga krav på leverans, vilket förutsätter att du är driven och ansvarstagande och har en god förmåga att självständigt prioritera och organisera ditt arbete. Tjänsten innebär många kontakter både inom och utom myndigheten. Du bör därför ha god samarbetsförmåga, vara pragmatisk och lösningsorienterad samt vara van vid att arbeta proaktivt. Som person bör du trivas i en krävande och dynamisk miljö där tempot, åtminstone tidvis, är högt. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet. Arbetspsykologiska tester är en del av rekryteringsprocessen.

Meriterande
  • Erfarenhet av arbete inom ett eller flera av sektionernas rättsområden
  • Tingsmeritering
  • Erfarenhet av lagstiftningsarbete eller annat författningsarbete
  • Erfarenhet av operativ juridisk rådgivning
  • Erfarenhet från Försvarsmakten eller annan myndighet inom försvarssektorn
  • Erfarenhet av arbete i annan statlig myndighet eller från Regeringskansliet
  • Erfarenhet av att processa i svensk domstol
  • Erfarenhet av internationellt arbete
  • Erfarenheter från juridiskt arbete vid bolag inom försvarssektorn
  • Goda kunskaper i engelska
Övrigt
Anställningsform: två tillsvidareanställningar som inleds med en provanställning på 6 månader och två vikariat om 12 månader.
Tillträde: snarast enligt överenskommelse.
Arbetsort: anställningarna är placerade vid Försvarsmaktens Högkvarter i Stockholm. Nationella och internationella tjänsteresor förekommer.

Upplysningar om befattningen
Förfrågningar angående tjänsterna till operativjuridiska sektionen: Magnus Wahlund, den offentligrättsliga sektionen: Annika Grahn, eller den civilrättsliga sektionen: Amanda Spaner. Samtliga nås via myndighetens växel på telefonnummer 08-788 75 00.

Fackliga företrädare
SACO HKV Stefan Ungerth,
OFR/O HKV Arne Nilsson,
SEKO HKV Lise-Lotte Larsson,
OFR/S Kjell Tetzlaff.

Samtliga fackliga företrädare nås på telefon 08-788 75 00

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2024-09-25. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för en av dessa tjänster. Relevanta betyg och intyg kan gärna bifogas ansökan.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare - både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
25 september 2024 (17 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren