Hoppa till innehåll

Chef Sjötrafikcentral

Publiceringsdatum
07 maj 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu

Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se

Sveriges vackraste arbetsplats söker en

Chef Sjötrafikcentral

med placering i Södertälje

Affärsavdelningen jobbar med att öka sjösäkerheten och tillgängligheten för sjöfarten med kunden i fokus, samtidigt som påverkan av den marina miljön minimeras.

Till Affärsområde Sjötrafikservice söker vi ökad ledningsförmåga för att kunna utveckla affärsområdet med den service som är nödvändig för säkra och effektiva fartygsanlöp på ostkusten, norrlandskusten och in till Mälaren. Vi finns idag i Södertälje med funktioner för VTS, Lotsplanering Sweden Traffic och kanaldrift av broar och sluss för Södertälje kanal. I Gävle har vi i dagsläget en mindre central för lotsplanering för norrlandskusten

Inriktningen är att etablera ett operativt samarbete med Stockholms Hamnar med en gemensam sjötrafikcentral i Stockholm som ska betjäna ost- och norrlandskustens alla fartygsanlöp inklusive Mälarhamnarna.  Vi är i ett uppbyggnadsskede av projektet Tre Trafikcentraler som syftar till att etablera likvärdiga sjötrafikcentraler av internationellt acceptabel nivå i Stockholm, Göteborg och Malmö. För inlandssjöfart på Göta  Älv och Vänern  finns en etablerad kanalcentral i Trollhättan.

Arbetsuppgifter Inom det geografiska täckningsområdet är du verksamhetschef för  Sjöfartsverkets leveranser av funktionerna VTS,  lotsplanering/anlöpskoordinering och Sweden Traffic. Den sistnämnda funktionen är nationell med ett antal olika tjänster för sjösäkerhet. I ansvaret ingår också funktionen för manövrering av sluss och broar i Södertälje. Som stöd kommer du att ha två underställda driftchefer och omkring 50 kvalificerade medarbetare. Detta för att så kostnadseffektivt som möjligt säkerställa högsta möjliga servicenivå av de tjänster som vi tillhandahåller. Det är en komplex tjänstemiljö med utgångspunkt i nautisk säkerhet, logistik kring trafikflödet med innehåll av såväl tekniska som nautiska driftförutsättningar för vilka du som CTC ansvarar för inför kund. Du ansvarar också för att korrekta och uppdaterade avtal och överenskommelser som behövs för utförandet av tjänsterna finns gentemot andra myndigheter, företag och aktörer.

I ansvaret ligger också att säkra tillräcklig kompetensnivå på vår personal genom adekvat utbildning, utvecklande rekryteringar och en stimulerande och säker arbetsmiljö. De närmsta åren kommer innebära ett större utvecklingsarbete för att hitta rätt i hur vi anpassar oss till nya förutsättningar. Inte minst vår funktion i totalförsvaret är något som kommer påverka vår förmåga och anpassning. Processer, arbetsflöden och tekniskt stöd behöver genomlysas för att identifiera förbättringsområden och ansvarspunkter vilket kommer påverka organisationens utveckling och vilka kompetensområden som behöver förstärkas.

I arbetsuppgifterna ingår att, tillsammans med tillämpliga delar av andra affärsområden på Affärsavdelningen och med Infrastrukturavdelningen, utveckla ett öppnare och mer tvärfunktionellt arbetssätt. Detta innefattar utöver leverans och utveckling av våra anlöpstjänster även planering och resursuppbyggnad inom regional kris- och beredskapshantering liksom vår del av ett utvecklat totalförsvar.

Du ingår i affärsområdets ledningsgrupp och rapporterar till affärsområdeschefen enligt interna riktlinjer och styrprinciper. Ledord är sjösäkerhet, miljöskydd och träffsäkra leveranser.  Du har övergripande personalansvar och arbetsmiljöansvar samt ansvarar för att verksamheten håller sig inom budget och är kostnadseffektiv.

Verksamheten innehåller många utmaningar och sker i en miljö där såväl frågor om daglig operativ drift som strategisk utveckling är närvarande. Vi ser att du värnar om arbetsmiljöfrågor och agerar utifrån ett förebyggande arbetssätt i samarbete med berörda personalgrupper och deras ombud.

I tjänsten kan viss chefsberedskap förekomma liksom resor, oftast inom landet.

Vem är du? Vi söker dig med flerårig ledarerfarenhet som har vana att leda i förändring. Vidare ser vi att du har arbetslivserfarenhet från transport/logistik inom den maritima sektorn eller annat trafikslag. Du har som lägst eftergymnasial utbildning och kan uttrycka dig väl på svenska och engelska i både tal och skrift. Du har mycket god datorvana och erfarenhet av att arbeta i olika verksamhetssystem (exempelvis IFS).

Det är meriterande om du arbetslivserfarenhet från statlig myndighet eller offentlig sektor, samt arbete med totalförsvarsfrågor. Vidare ser vi det som meriterande om du har ledarerfarenhet från dygnet-runt-verksamhet samt goda erfarenhet från samarbete med externa aktörer. Har du tidigare arbetat med utveckling av processer och rutiner är det meriterande.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper där vi ser att du som söker är trygg, stabil och har god självinsikt. Du har god samarbetsförmåga och har förmåga att kommunicera på ett tydligt sätt. Vidare ser vi att du är självgående och uthållig och driver processer framåt. Som person är du strukturerad med ordning och reda och föredrar att arbeta metodiskt efter fastställda principer. Du trivs att arbeta i team, är inlyssnande och har förmåga att delegera.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med bakgrundskontroll samt registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du måste vara svensk medborgare.

Hur och när?
Den här rekryteringen gäller en tillsvidareanställning som beräknas tillsättas snarast.
Sjöfartsverket kan komma att tillämpa sex månaders provanställning.
Befattningen kan innebära krigsplacering vid Sjöfartsverket.

Intervjuer kommer att hållas via Skype.

Upplysningar: Bengt-Åke Larsson, 010-4784651eller Bengt-Ake.Larsson@Sjofartsverket.se

Fackliga företrädare:  Saco-S Peter Hellberg, OFR/ST Carl Cremonese, Seko Ib Bergström, samtliga kan nås via vår växel 0771-630000

Ansökan:
Registrera din ansökan senast den 26e maj 2024
Diarienummer: 24-01447

Sjöfartsverket gör kontinuerliga och aktiva val kring exponering och rekryteringsstöd i varje rekrytering. Vi undanber oss därför direktkontakt av annonsförsäljare, bemannings- och rekryteringsföretag.

Ansök nu

Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se

Sök jobbet
Ansök senast
26 maj 2024 (7 dagar kvar)
Ansök nu

Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se