Hoppa till innehåll
SKB logotyp

Redovisningsansvarig till SKB

Publiceringsdatum
01 maj 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Företagsbeskrivning

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, arbetar med ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. SKB:s uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Det ska göras på ett säkert sätt för både människor och miljö.

I dag är cirka 600 personer anställda på SKB. Vi har ett omfattande samarbete med experter och uppdragstagare utanför företaget.

SKB:s huvudkontor är placerat i Arenastaden i Solna. Vi har även kontor i Oskarshamn och Forsmark/Östhammar, där vi har anläggningar och bedriver olika verksamheter inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Jobbeskrivning

Vill du arbeta med ett stort och viktigt uppdrag?

Tillsammans ska vi på SKB bygga ett av världens första slutförvarssystem för använt kärnbränsle. Uppdraget är i stora delar ett pionjärarbete och innebär många komplexa utmaningar.

Är du redo för ett stort och viktigt arbete som kommer att göra skillnad för människor och miljö under mycket lång tid framåt?

SKB söker en driven och engagerad redovisningsansvarig med stor kunskap i Excel.

Här kommer du att arbeta

Enhet Ekonomi och verksamhetsstyrning ingår i avdelning Finans- och Affärsstöd där även enheter för IT, inköp, juridik och administration ingår. Enheten har bland annat till uppgift att koordinera frågor om finansiering, controlling, redovisning, ekonomisk uppföljning samt ekonomisk rapportering.

Vad du kommer att göra

Du kommer att ha ett övergripande ansvar för SKB och dess dotterbolags ekonomiska redovisning och rapportering (utfall, budget och prognos). I rollen som redovisningsansvarig kommer du att ha ett nära samarbete med såväl företagets controllerfunktion som med representanter från dotterbolag och delägare. Detta innebär bland annat att du kommer att vara kravställare gentemot den del på Vattenfall som hanterar redovisning centralt.

Vi har även tänkt att du ska stödja arbetet med de långsiktiga kostnadsberäkningarna. Det svenska kärnavfallsprogrammet omfattar framtida kostnader på mer än 100 miljarder kronor. Det innebär beräkningar kopplat till stora datamängder. Därför är det värdefullt om du är en avancerad användare av Excel.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Ansvara för balans- och resultaträkning inklusive avstämningar, periodiseringar, reserveringar och analyser.
 • Arbetsleda SKB:s redovisningsteam.
 • Upprätta månadsbokslut och ansvara för fördelning av SKB:s finansiering.
 • Vara delaktig vid upprättande av årsredovisning för SKB och dess dotterbolag.
 • Ansvara för ekonomisk rapportering till Vattenfall per månad (utfall, prognos, budget) samt till SKB:s övriga delägare.
 • Ansvara för att analysera SKB:s utfall, prognos och budget per månad.
 • Kontinuerlig dialog med SKB:s revisorer.
 • Vara sammanhållande för revisioner som genomförs av Riksgälden.
 • Sammanställa och analysera betydande datamängder kopplat till långsiktiga kostnadsberäkningar.
 • Stödja enheten samt övriga avdelningar, i frågor kring planering, styrning, uppföljning, redovisning och skatt.
Kvalifikationer

Vi söker dig som har

 • akademisk examen inom ekonomi
 • mångårig erfarenhet av att arbeta med redovisning
 • goda kunskaper i SAP, PowerBI och Excel
 • goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och skrift

För att lyckas i rollen är du strukturerad och du organiserar och planerar ditt arbete väl. Du har en god analysförmåga och är noggrann i ditt arbete. Du driver självständigt ditt arbete framåt och säkerställer leveranser i tid och med god kvalitet. Som person är du driven och engagerad. Du är kommunikativ och har lätt för att skapa goda relationer.

Ytterligare information

Varför ska du arbeta hos oss?

Hos oss får du möjlighet att utvecklas i en organisation med ett stort kunskapsdjup inom ett flertal vetenskapsområden. Vi har många nationella och internationella sakkunniga experter som gärna delar med sig av kunskaper och erfarenheter.

Vårt uppdrag erbjuder varierande arbetsuppgifter från mindre analyser kopplade till driften av de kärntekniska anläggningarna till långsiktiga forskningsuppdrag med syfte att bygga och driva framtida slutförvar. Vi arbetar tillsammans för att uppnå ett tydligt och viktigt miljö- och samhällsmål.

Eftersom SKB ingår i Vattenfallkoncernen finns goda karriärmöjligheter inom en stor dynamisk organisation.

Våra medarbetare är avgörande för vår framgång. Det är viktigt att hela livet fungerar. Därför är vi måna om att våra medarbetare upplever en god balans mellan arbete och fritid.

Det här är vi, dina framtida arbetskamrater

På SKB träffar du människor med olika utbildning, olika förmågor och olika bakgrunder. Alla är olika, och det tycker vi är bra. Vi på SKB är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer öppet och framgångsrikt företag. Och genom att var och en har möjlighet att utveckla sig själv, utvecklas även vår verksamhet.

Men på ett väsentligt sätt är vi alla lika. Det som enar oss, är att vi siktar mot ett tydligt mål: det att skapa trygghet för kommande generationer.

På vår webbplats, www.skb.se, finns mer information om SKB och hur det är att arbeta hos oss. Vi ser fram emot att lära känna dig.

Ytterligare information

För mer information om tjänsten kontakta rekryterande chef Anna Cato, 070-459 00 68

För mer information om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig rekryterare, Anders Nielsen, 070-078 68 40


Fackliga företrädare är för Saco-SKB Marika Westman, 070-638 34 36, för Unionen Roger Ingvarsson, 070-618 83 45 och för Ledarna Per Carlsson, 070-325 09 15.

Placeringsort: Solna eller Oskarshamn.

Vattenfall och SKB är en del av Sveriges kritiska infrastruktur och vår verksamhet omfattas bland annat av regler om säkerhetsskydd, nukleär icke-spridning och exportkontroll. Därmed är många av våra tjänster säkerhetsklassade. Är denna tjänst säkerhetsklassad kommer säkerhetsprövning genomföras innan anställning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan, personligt brev och CV senast den 22 maj 2024. Löpande urval förekommer så vänta in med din ansökan!

Vi ser fram emot din ansökan!

SKB logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
22 maj 2024 (4 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren