Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Exjobb - Verifiering av stödtjänstleveranser genom modellering av kraftverk

Sista ansökningsdag
03 november 2024 (2 dagar kvar)
Publiceringsdatum
10 oktober 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Vill du bidra till energiomställningen och arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? När samhället elektrifieras i snabb takt ställs energibranschen inför flera stora utmaningar. Sverige behöver snabbt fördubbla elproduktionen, bygga ut kraftnätet och samtidigt ställa om till förnybar el. Vill du vara med att göra detta möjligt? Då är du kanske en av våra framtida exjobbare!

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Enheten Kravvalidering har till uppdrag att genomföra förkvalificeringar av stödtjänster och avhjälpande åtgärder samt att följa upp deras funktioner. På enheten är vi cirka tio medarbetare med bred mångfald och olika bakgrund. På enheten arbetar vi gemensamt med att utföra förkvalificeringar och uppföljningar, samt deltar i olika utvecklingsprojekt.

Bakgrund

Svenska kraftnät ansvarar tillsammans med de andra nordiska systemoperatörerna för frekvensstabiliteten i det nordiska kraftsystemet. Frekvensstabiliteten upprätthålls bland annat med hjälp av stödtjänster i form av frekvensreglering som Svenska kraftnät köper från kraftproducenter och konsumenter. För att säkerställa att de stödtjänster som köps in levereras som avtalat bedriver Svenska kraftnät ett kontinuerligt uppföljningsarbete där driftdata från leveranser analyseras med hjälp av ett dataverktyg.

I syfte att förbättra uppföljningsarbetet har vi påbörjat utvecklingen av ett nytt dataverktyg för att verifiera stödtjänstleveranser. Det nya verktyget kan modellera ett stort antal kraftverk med olika egenskaper och utvärdera deras respons vid en frekvensstörning mot de tekniska kraven. Informationen skulle sedan kunna användas för att skapa modeller av kraftverk vars respons utgör en referens vid analysen av faktiska stödtjänstleveranser. Idag är dataverktyget främst anpassat för leveranser av stödtjänsten FCR från vattenkraftverk, men på sikt kan fler kraftslag och stödtjänster komma att implementeras. Koden till verktyget är skriven i Python.

Uppdraget
Examensarbetets syfte är att utgå från den befintliga metoden och koden för att utveckla ett dataverktyg som kan användas för att utvärdera FCR-leveranser. Målet är ett fungerande dataverktyg som kan användas i uppföljningsarbetet. Examensarbetet kommer i korta drag att omfatta följande:
  • Göra nödvändiga anpassningar och förbättringar av den befintliga kraftverksmodellen.
  • Verifiera kraftverksmodellen mot faktiska data.
  • Utveckla en metod för att jämföra faktiska stödtjänstleveranser mot den modellerade responsen och ta fram relevanta nyckeltal.
  • Jämföra det nya dataverktyget och dess metod mot det dataverktyg som används för uppföljningar idag.
  • Föreslå vidare arbete och förändringar för att förbättra den framtagna metoden och dataverktyget.
I mån av tid finns ytterligare aspekter att undersöka, exempelvis hur modeller för andra kraftslag, såsom batterier och vindkraft, skulle kunna utformas.

Din profil/bakgrund

Du ska gå sista året på en utbildning på masternivå, till exempel inom ett civilingenjörsprogram, med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis elkraft, energisystem, reglerteknik eller teknisk fysik alternativt motsvarande utbildning som myndigheten bedömer likvärdig. Du bör behärska svenska och engelska i så väl tal som skrift. Övriga krav:
  • God vana av Python för programmering och dataanalys
  • Kunskaper inom reglerteknik
  • En grundläggande förståelse för kraftsystemet.
Vi ser det som meriterande om du har goda kunskaper inom något av följande områden:
  • Frekvensreglering i det nordiska kraftsystemet
  • Matematisk modellering av kraftsystemet.
Vi söker dig som är van vid att ta initiativ och som sätter i gång aktiviteter för att driva arbetet framåt. Du trivs med att arbeta mot uppsatta mål och att leverera resultat i tid med god kvalitet. Du har förmåga att se saker ur ett helhetsperspektiv, samtidigt som du kan göra noggranna analyser. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Eftersom vi arbetar med viktig infrastruktur i samhället så är våra tjänster säkerhetsklassade och svenskt medborgarskap är därför ett krav.

Villkor för ersättning

Följande ska ha inkommit för att utbetalning av arvode ska ske:
  • Exjobbsrapporten ska vara klar och tillgänglig i sin slutversion samt inskickad till Svenska kraftnät.
  • Utlåtande i mail från Svenska kraftnäts handledare att examensarbetaren är klar från Svenska kraftnäts sida. I detta ingår att du/ni ska ha presenterat ditt/ert arbete på Svenska kraftnät.
  • Utlåtande i mail från högskolans handledare att examensarbetaren är klar från deras sida. I detta ingår att du/ni ska ha presenterat ditt/ert arbete på högskolan, och om det ingår opponerat på annans arbete.
  • Utdrag ur betygsregistret (LADOK/motsv PDF i mail) där det framgår att godkänt examensarbete är inrapporterat.
Omfattning på uppdraget är 30 högskolepoäng.

Information

För svar på allmänna och praktiska frågor hänvisar vi i första hand till ansvarig rekryterare Carl Isaksson, tel. 010 - 489 20 28. För svar på specifika frågor kring uppdraget hänvisar vi till rekryterande chef Santiago Piva, tel. nr. 010 - 475 86 64. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Vi vill ha din ansökan senast 2024-11-03. Planerad start för examensarbetet är januari 2025.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
03 november 2024 (2 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.