Hoppa till innehåll
SMHI logotyp

Prognosmeteorologer till Göteborg, Norrköping och Uppsala

Sista ansökningsdag
22 september 2024 (13 dagar kvar)
Publiceringsdatum
02 september 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu

Blir det kraftigt snöfall, regnskur eller sol i helgen? SMHI söker nu prognosmeteorologer som vill vara med i arbetet med att ta fram prognoser, varningar och beslutsunderlag som används av såväl allmänheten som av kommuner och privata kunder. Varje dag, dygnet runt, året om.

SMHI är en svensk expertmyndighet med globalt perspektiv och en livsviktig uppgift i att förutse förändringar i väder, vatten och klimat. På vetenskaplig grund och genom kunskap, forskning och tjänster bidrar vi till att öka hela samhällets hållbarhet. Enheten Prognos Väder är uppdelade i tre grupper, en på varje kontor, i Norrköping, Göteborg och Uppsala.  

Om tjänsten

I rollen som prognosmeteorolog hos oss på SMHI får du vara en i gänget bland våra ca 75 meteorologer. Beroende på vilket kontor du börjar på så ser rollen lite olika ut då varje kontor har olika huvudområden. I det stora hela ingår det i arbetet att ta fram och leverera väder- och varningsinformation till allmänheten och professionella kunder. Vi bistår bland annat kommuner, myndigheter och privata kunder med prognoser och varningsinformation, samt levererar innehåll till vår hemsida och sociala medier. Det innebär mycket kontakt och samarbeten, bland annat med danska DMI gällande flygväder, med Sveriges Radio för skriftliga och muntliga väderprognoser, samt med kunder inom sjöfart, energimarknaden och inom väg- och spårtrafik.

Utöver kontakt med externa parter kan du även ingå i olika projekt och utvecklingsarbeten med andra delar av SMHI där din kunskap inom meteorologi kommer till användning.

Om dig

För rollen behöver du ha en meteorologisk utbildning, samt genomgången PMU, eller motsvarande utbildning. Vi önskar att du bifogar ladok-utdrag eller motsvarande kursintyg i din ansökan. Mycket goda kunskaper i svenska och goda kunskaper i engelska, samt god datorvana behövs.

Det är meriterande med:

  • Erfarenhet av meteorologiskt prognosarbete
  • Kännedom om hydrologi och oceanografi
  • Erfarenhet av att ha medverkat i radio eller TV-sändingar med väderinnehåll
  • Erfarenhet av flygverksamhet eller energibranschen
  • Erfarenhet av projektledning och av att jobba som utbildare eller lärare
  • Erfarenhet av att arbeta med sociala medier/rörlig bild/kommunikation/webbsidor
  • Programmeringskunskaper

Som person behöver du vara kommunikativ, utåtriktad och ha lätt för att samarbeta då mycket av arbetet utförs med dina kollegor eller i kontakt med kunder. Eftersom intensitet och arbetsuppgifter varierar är flexibilitet och förmåga att handla rationellt i stressiga situationer av stor vikt. Du behöver även ha en förmåga att kunna planera, strukturera och vara drivande i arbetsuppgifter. Vi ser även att det är viktigt att alla i gruppen är med och bidrar till utveckling och en trivsam stämning.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform: Tillsvidareanställning, heltid

Arbetstid: Skiftarbete med tjänstgöring året om, under dygnets alla timmar

Placeringsort: Norrköping, Göteborg eller Uppsala

Sista ansökningsdag: 22 september 2024

Fackliga kontaktpersoner: Johan Wiksten (ST) och Therese Fougman (SACO). Samtliga nås på telefon 011-495 8000 eller via e-post fornamn.efternamn@smhi.se

SMHI logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
22 september 2024 (13 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

SMHI är en svensk expertmyndighet med globalt perspektiv och en livsviktig uppgift i att förutse förändringar i väder, vatten och klimat. Med vetenskaplig grund och genom kunskap, forskning och tjänster bidrar vi till att öka hela samhällets hållbarhet. Varje dag, dygnet runt, året om.