Hoppa till innehåll
SMHI logotyp

Gruppchef för gruppen Meteorologi Uppsala

Sista ansökningsdag
29 september 2024 (21 dagar kvar)
Publiceringsdatum
02 september 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu

Till SMHIs prognoskontor i Uppsala söks en chefskollega som vill vara med och leda och utveckla en verksamhet som bidrar till att öka hela samhällets hållbarhet. Varje dag, dygnet runt, året om.

På SMHIs avdelning Samhällsberedskap finns enheten Prognos Väder som består av meteorologer uppdelade på tre grupper, en på varje kontor i Norrköping, Göteborg och Uppsala. Tillsammans ger de prognoser, varningar och beslutsunderlag på allt från här och nu till storskaligt under säsong, och servar allmänhet, andra myndigheter samt privata kunder 24 timmar om dygnet, året runt. Vi söker nu efter en gruppchef till vårt kontor i Uppsala som idag består av en gruppchef, två produktionsledare och ca 25 prognosmeteorologer.

Om tjänsten

Rollen innebär chefsansvar och beroende på din bakgrund kan rollen även innebära operativt prognosarbete. Du kommer att tillsammans med nuvarande gruppchef dela på ledningen av gruppen och övriga arbetsuppgifter. Uppgiftsfördelningen styrs till stor del av dig och din chefskollega och kan variera över tid, vilket därmed innebär ett mycket nära samarbete med nuvarande gruppchefen.

I tjänsten ingår bland annat:

  • Ansvar för personal, arbetsmiljö, budget samt kompetensplanering och utveckling av medarbetare.
  • Stötta produktionsledare i det dagliga arbetet med prioriteringar, schemaläggning samt utveckling och förbättringar av produktionen.
  • Ansvarar för säkerhets- och beredskapsfrågor, bland annat genom att säkerställa att reserv- och återgångsplan samt styrdokument är uppdaterade.
  • Vara en del av enhetens ledningsgrupp och vara delaktig i att säkerställa ett gott samarbete inom enheten och att de tre prognosgrupperna strävar mot gemensamma mål.

Om dig

För tjänsten ska du ha eftergymnasial utbildning inom naturvetenskap eller teknik, med mycket goda kunskaper i svenska och goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift. Allmänt goda IT-kunskaper krävs, främst vad gäller Office-paketet. Vi söker en person med goda ledaregenskaper, gärna med tidigare chefs- eller ledarerfarenhet. Att ha någon form av meteorologisk arbetslivserfarenhet är starkt meriterande.  

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och potential för att utvecklas som ledare. För att lyckas i rollen är samarbetsförmåga och god kommunikation av stor vikt, både i samarbetet med din chefskollega, dina medarbetare samt med övriga på SMHI. Att du är tydlig i din kommunikation, är lyhörd och har en förmåga att skapa engagemang i grupper är extra viktigt i denna roll eftersom att arbetsgruppen arbetar 24/7 och där du som chef inte dagligen kan träffa all personal på grund av natt-, helg- och hemarbete. Situationer blir sällan som man tänkt sig och därmed är flexibilitet samt nytänkande viktigt vid förändringar och utmaningar.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Placeringsort: Uppsala, tjänsten innebär enstaka resor per år som huvudsakligen sker inrikes.

Sista ansökningsdag: 29 september 2024

Anställningen kan komma att innebära placering i säkerhetsklass. Svenskt medborgarskap och en godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) är i så fall förutsättning för anställning.

SMHI logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
29 september 2024 (21 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

SMHI är en svensk expertmyndighet med globalt perspektiv och en livsviktig uppgift i att förutse förändringar i väder, vatten och klimat. Med vetenskaplig grund och genom kunskap, forskning och tjänster bidrar vi till att öka hela samhällets hållbarhet. Varje dag, dygnet runt, året om.