Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Utredningsledare 1.Militärpolisbataljon

Publiceringsdatum
18 juni 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Krimininalavdelningen vid 1:a militärpolisbataljonen söker Utredningsledare

Vill du bridra till att göra Sverige och världen säkrare? Värdesätter du ömsesidigt förtroende och önskar både ett eget ansvar såväl som goda möjlihgete till kompetensutveckling? Våra medarbetare är viktiga för oss och du ges god möjlighet att förena det professionella och det privata. Vi ger dig även möjlighet att träna på arbetstid, generösa arbetstidsavtal, föräldralön samt upp till sju veckor semester per år.

1:a militärpolisbataljonen/ Kriminalavdelningen

1.Militärpolisbataljonen är ett krigsförband med huvuduppgift att upprätthålla allmän ordning och säkerhet inom Försvarsmakten. Bataljonens uppgifter kan delas in i tre övergripande typer:
 • Säkerhetsoperationer, ex personskydd, eskort samt bevakning.
 • Ordningsoperationer, ex bevaka, patrullera samt genomsöka.
 • Stödoperationer, ex trafikreglera, evakuera samt utbilda.
Specifikt om kriminalavedelningen:

Kriminalavdelningen är en av bataljonens resurser för utrdningsverksamhet, särskilda utredningar, insatsverksamhet. Beslutsvägarna är korta och förbandet kan sättas in med kort varsel. Operationer förekommer regelbundet både nationellt såväl som internationellt.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Kriminalavdelningen arbetar i brottsutredningar som leds av åklagare eller polisiär förundersökningsledare. Arbetsuppgifterna består primärt i att genomföra utredningsåtgärder såsom anmälningsupptagning, förhör, verkställande av tvångsmedel, slutdelgivning av ärende, grundläggande tekniska undersökningar, samt att dokumentera dessa utredningsåtgärder.

Som Utredningsledare verkar du även som ställföreträdande chef på Kriminalavdelningen vilket innebär att leda och fördela arbetet i verksamheten tillsammans med chefen. Du leder processen som granskar produkter innan de lämnar avdelningen.

Uredlningsledare tilsammans med utredarna vid militärpolisen genomför även särskilda utredningar vilka inte behöver omfattas av regler kring förundersökning. I arbetet ingår vidare spaning, vilket innefattar både fysisk spaning, spaning i tillgängliga databaser samt öppen inhämtning på internet. Utredlningsledare samt utredarna vid militärpolisen genomför även säkerhetsprövningar. Arbetet innefattar slutligen samverkan med polis, åklagare, sakkunniga på bl.a. FMV och med andra funktioner inom och utom Försvarsmakten.

Arbetet som Utredningsledare och ställföreträdande chef ställer stora krav på ansvarstagande, initiativförmåga, ordningssinne, juridisk kunskap inom militärpolistjänsten samt en god fysisk förmåga. Då Kriminalavdelningens personal ofta rör sig i samhället och kommer i kontakt med allmänheten är gott omdöme och empatisktbemötande förutsättningar för att framgångsrikt lösa tjänsten.

KRAV
Kvalifikationer

 • OR 7 Fanjunkare
 • Svensk medborgare
 • B-körkort
 • Ej allergisk mot hund (alternativt symptomfri vid medicinering)
Personliga egenskaper
En viktig roll för ställföreträdaren är att mentorera och coacha yngre kollegor och att uppmuntra dem att nå uppsatta mål och därför behövs tålamod, uppmuntrande attityd och lätt att förmedla dina kunskaper som blir tydligt för andra. För att trivas i rollen som ställföreträdande chef behöver du ha förmågan att samarbeta och ta egna initiativ. Tjänsten kännetecknas av ett stort ansvarstagande för en rättssäker process. Du bör vara lösningsfokuserad och nyfiken. Du har god förmåga att tempoväxla och en vilja att bidra till arbetslagets trivsel. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Meriterande
 • Militära förarbevis
 • Utbildad polis eller annan juridisk utbildning
 • Förordningsbar militärpolis efter repititionskurs militärpolis (RKMP)
 • Erfarenhet av stabsarbete
 • Erfarenheter av att arbeta i Office-paketet.
 • Erfarenhet av att arbeta i ISUS
 • Erfarenhet av säkerhetstjänst/underrättelsetjänst
Välkommen med din ansökan senast 2024-07-28

Din ansökan skall innehålla:
 • CV
 • Personligt brev där du motiverar varför du är lämplig för befattningen.
 • Intyg på Meriter
Övrigt
Anställningsform (tillsvidareanställning). Försvarsmakten tillämpar sex månaders provanställning för dig som inte är anställd i myndigheten.
Sysselsättningsgrad (heltid)
Arbetsort Kungsängen
Militär befattning
Tillträdesdatum enligt överenskommelse

Information

Arbetsprov kommer att genomföras som ett steg i urvalsprocessen.

Om du har några frågor, vänligen kontakta oss enligt nedan uppgifter:

Fv Victor Victor Chef Kriminalavdelningen victor.victor@mil.se,

Fackliga företrädare

Fackliga representanter vid Livgardet nås via Försvarsmaktens växel 08-584 540 00

OFR-O: Orry Finnermark
SACO: Johan Gillemyr
OFR-S: Kenneth Hartikainen
SEKO: Lise-Lott Larsson

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vårt huvudsäte är i Kungsängen utanför Stockholm, men vi finns också i Sollentuna, i centrala Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
28 juli 2024 (12 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren