Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Under & över vattenytan - gå röjdykarutbildning 25/26

Sista ansökningsdag
15 juni 2025 (258 dagar kvar)
Publiceringsdatum
Idag
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Utmana dig! Bli röjdykare

Nu söker marinen dig som är militärt grundutbildad och vill utbilda dig till röjdykare! Ett utvecklande yrke där du kan göra en insats för det som är viktigt. Klarar du dig att hålla dig lugn i svåra situationer och att vara en ödmjuk lagspelare, även när det krisar? Då kan röjdykare vara yrket för dig.

Rekryterande enheter:
  • 3.sjöstridsflottiljen (33.minröjningsdivisionen, Karlskrona)
  • 4.sjöstridsflottiljen (42.minröjningsdivisionen, Haninge)
  • 4.sjöstridsflottiljen (44.röjdykardivisionen, Skredsvik)
Huvudsakliga arbetsuppgifter

Nu finns möjligheten att genomgå en cirka nio månaders utbildning som efter avklarad examen leder till tjänst som röjdykare inom Försvarsmakten. Erfarenhet från att dyka är inte ett krav, däremot behöver du gilla att utmana dig själv och tenja dina gränser.

Din primära arbetsuppgift som röjdykare är att skapa rörelsefrihet i marin miljö, genom att kartlägga och röja ammunition. Du arbetar i en grupp med andra röjdykare och i nära samarbete med kollegor inom Försvarsmakten. Din vardag som röjdykare kan innefatta allt ifrån olika utbildningsinsatser till skarpa uppdrag, samt även att ge stöd till samhället genom att till exempel hjälpa polisen att söka efter försvunna personer.

I ditt vardagliga arbete övar du dina dykkunskaper. Kraven på fysisk och mental förmåga är hög, varvid du regelbundet tränar för att orka hantera din tunga utrustning på ett säkert sätt. Den spännande utmaningen med arbetet som röjdykare är att du får syssla med avancerad dykning i en mängd olika miljöer och situationer. Du arbetar du främst i Sverige men kan även delta i internationella insatser.

Marinens EOD skola utbildar marinens röjdykare som efter examen söker anställning antingen ombord på minröjningsfartyg i Stockholm eller Karlskrona, eller vid landbaserade mobila röjdykargrupper i Skredsvik. Det finns god möjlighet att växla mellan de två yrkesvägarna.

Läs mer om tjänsten och krav i Befattningsguiden på Försvarsmaktens hemsida.

Se vår serie i 5 delar om Röjdykaraspiranterna på Youtube.

KRAV

Kvalifikationer
  • Godkänd militär grundutbildning, alternativt tidigare värnplikt enligt lagen om totalförsvarsplikt, med godkända betyg. Har du inte genomfört militär grundutbildning än, så finns information om hur du ansöker till kommande grundutbildningsomgång på Plikt- och prövningsverkets hemsida
  • Uppfylla grundkrav för röjdykartjänst hos Plikt-och prövningsverket (kompletterande prövning)
  • Synskärpa lägst 1,0 på vardera öga utan korrektion
  • Fullgott färgseende
Kompletterande prövning

Under den 4-dagar kompletterande prövningen genomförs medicinska undersökningar, intervjuer och ett antal övningar för att kontrollera motivation och fysisk förmåga. När din ansökan är inskickad och vi gjort en första bedömning får du besked om en kompletterande prövning blir aktuellt för dig. Då får du också mer detaljerad information om prövningen och träningstips för din uppbyggnad.

Personliga egenskaper
Att ha samarbetsförmåga, vara positiv, stresstålig och noggrann; är egenskaper som är fundamentala för en röjdykare. Arbetet är mycket krävande fysiskt och psykiskt, och du behöver snabbt kunna ställa om från lugnare arbetsuppgifter till skarpa uppgifter med högt tempo.

Säkerhetsmedvetenhet och ansvarstagande är grundläggande egenskaper för en röjdykare, därför fästs stor vikt vid personlig lämplighet.

Övrigt

Utbildningsstart: Befattningsutbildningen för röjdykare påbörjas under hösten 2025. Den genomförs på Berga, Karlskrona och i Skredsvik.

Lön: Individuell och differentierad lönesättning tillämpas.

Arbetsorter: Karlskrona, Skredsvik eller Haninge.

Sysselsättningsgrad: Heltid

Militär befattning

Resor: Kommer ingå under utbildning och även i tjänst som röjdykare

Kontakt: Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta blirojdykare@mil.se. Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta louise.olsson@mil.se eller 070 428 93 72.

Fackliga företrädare: För fackliga frågor kontakta Joakim Pukk - Joakim.pukk@mil.se

Ansökan: Välkommen med din ansökan! Vi mottar ansökningar löpande men senast 2025-06-15 behöver vi ditt visade intresse för att du ska ha chans att delta i 2025 år utbildningsstart.

Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Vi vill gärna också se gymnasiebetyg och intyg och betyg från grundläggande militär utbildning/värnplikt.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Fjärde sjöstridsflottiljen är ett insatsförband med uppgift att upprätthålla och utveckla Försvarsmaktens förmåga inom sjöstrid. I fredstid övar flottiljen på sin krigsuppgift, att försvara Sveriges territorium och svenska intressen. Flottiljen övervakar svenskt sjöterritorium, genomför underrättelseinhämtning, röjer minor samt skyddar havsområden, sjövägar och sjöfart. Fjärde sjöstridsflottiljen bidrar löpande med personal till internationella insatser.

Flottiljen har sin bas på Berga söder om Stockholm och i Skredsvik vid Gullmarsfjorden på Bohuskusten där Röjdykardivisionen är lokaliserad.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
15 juni 2025 (258 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren