Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Dataspecialist med fokus på datakvalitet

Publiceringsdatum
Idag
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som dataspecialist med fokus på datakvalitet erbjuds du ett av Sveriges viktigaste IT-jobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Vi är idag cirka 500 personer på IT och vi kommer att växa ytterligare de kommande åren. Detta för att kunna skapa förutsättningar för Sverige för att kunna fördubbla sin elproduktion och nå klimatmålen genom att helt ställa om till fossilfri energi. För att lyckas behöver vi säkerställa en säker och effektiv datahantering och söker nu en kvalificerad Dataspecialist med fokus på datakvalitet för att förstärka vårt team inom Arkitektur- och datastyrning.

Om tjänsten

Som Dataspecialist kommer du att spela en central roll i att säkerställa hög datakvalitet inom hela organisationen. Du arbetar tvärfunktionellt för att utveckla och implementera metoder, verktyg och bästa praxis för data- och informationsstyrning. Genom ditt arbete bidrar du till att skapa en stark datadriven kultur och säkerställa att våra processer för datakvalitet följer både interna och externa krav. I denna roll kommer du även att:
  • Öka förståelsen och kompetensen inom data- och informationsstyrning i organisationen.
  • Utveckla och kravställa metoder, utbildningar och verktyg som stödjer ett effektivt arbete med datakvalitet.
  • Identifiera och förbättra processer för datakvalitetsarbete, från insamling till uppföljning.
  • Samverka över Svenska kraftnäts olika divisioner för att möjliggöra och prioritera användningsfall samt utveckla gemensamma förmågor inom data- och informationsstyrning.
  • Formulera och koordinera datakvalitetskrav i nära samarbete med IT och andra verksamhetsenheter.
  • Bidra till utveckling och underhåll av styrande dokument för data- och informationshantering.
  • Stödja implementeringen av processer och ramverk för att säkerställa korrekt hantering och användning av data.
Om dig

Vi söker dig som är resultatorienterad, kreativ, och lösningsorienterad. Du har en stark förmåga att samarbeta tvärfunktionellt och att agera som rådgivare inom organisationen. Du är också strukturerad och trygg i din yrkesroll, med förmågan att hantera komplexa utmaningar på ett metodiskt sätt. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Du som söker har högskole- eller universitetsutbildning inom exempelvis datavetenskap, informationsvetenskap, ekonomi, verksamhetsutveckling och/eller sådan utbildning/arbetslivserfarenhet som Svenska kraftnät bedömer likvärdig.

Du har några års arbetslivserfarenhet av att utveckla, arbeta med, och implementera data- och informationsstyrning (Data Governance). Utöver det har du:
  • Arbetslivserfarenhet av att ha arbetat med och implementerat operativa arbetssätt och metoder kring datakvalitet, till exempel i roller som datakvalitetsspecialist, data steward, data custodian, data scientist eller liknande.
  • Erfarenhet av att analysera datakvalitetsproblem och erbjuda såväl praktiska som strategiska lösningar.
  • Arbetslivserfarenhet av verksamhetsövergripande förändring.
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
Det är meriterande om du har erfarenhet av att:
  • Arbeta med masterdata, metadata eller interoperabilitet.
  • Implementera verktyg för datakvalitet.
  • Utbilda och ta fram utbildningsmaterial kopplat till data- och informationsstyrning.
  • Ha förståelse för databaser, dataflöden, datamodellering, och dataanalysverktyg.
  • Arbeta arbete inom området informationshantering och använda ramverk såsom DAMA eller liknande.
  • Arbeta inom elbranschen, annan samhällskritisk verksamhet eller verksamhet med höga säkerhetskrav.
Bra att veta
  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg,
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
  • Sista ansökningsdag 20240918, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan.
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning.
I denna rekrytering samarbetar vi med Boxhill AB. Kontakta gärna ansvarig rekryterare Petra Törnblom, petra.tornblom@bhill.se alternativt 0760-036080 om du har frågor om tjänsten. Rekryterande chef på Svenska kraftnät är Felipe Castillo. Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, 010 475 87 72 och Mikael Hedenheim ST, 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
19 september 2024 (29 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.