Hoppa till innehåll

Lösningsarkitekt

Sista ansökningsdag
21 oktober 2024 (16 dagar kvar)
Publiceringsdatum
02 oktober 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Ansök nu

Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se

Arbetsbeskrivning

Är du en erfaren lösningsarkitekt och vill arbeta med utmanande uppgifter i en spännande miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus? Som lösningsarkitekt kommer du att arbeta brett för att säkerställa att Riksbankens IT-lösningar utvecklas i takt med omvärlden och verksamhetens behov. Riksbankens IT-miljö innehåller flera samhällskritiska system och vi ställer höga krav på dig som vill jobba med oss men vi erbjuder samtidigt möjlighet att arbeta, växa och utvecklas i en omgivning som få kan matcha! 

IT-arkitektur är ett mycket viktigt område för Riksbanken, där IT är en strategisk partner med höga ambitioner inom kompetens, IT-stöd och cybersäkerhet. Som lösningsarkitekt bidrar du till att vidareutveckla Riksbankens IT-lösningar och -arkitektur samt deltar i projekt för att förbättra IT-stödet i en snabbt föränderlig omvärld.. Du kommer att ha en mycket viktig roll och agera i rollen som domänarkitekt för ett eller flera verksamhetsområden där du är med och driver förändringsarbete för att skapa Riksbankens framtida lösningar. 

Som lösningsarkitekt ansvarar du för frågor som rör IT-lösningsarkitektur i arbetet med att utveckla Riksbankens framtida lösningar. Du arbetar med IT-lösningsarkitektur på övergripande nivå men även operativt inom olika projekt. Arbetet utförs i nära samverkan med andra lösningsarkitekter, IT-säkerhetsarkitekter, verksamheten, IT-arkitekter samt system- och driftleverantörer. Du har stor förståelse för verksamhetens behov, bidrar med din erfarenhet och kunskap, samt agerar expert och rådgivare i frågor kring hur verksamheten kan utvecklas med hjälp av IT. Du arbetar brett med att översätta verksamhetens behov till konkreta lösningsförslag, där du kravställer, utvärderar och dokumenterar nya eller förändrade lösningar. I din roll har du en övergripande förståelse för Riksbankens IT-lösningar och fungerar som en sammanhållande kraft för applikationsarkitekturen inom ett eller flera verksamhetsområden. Du organiserar och leder workshops kring krav och lösningar, och du samverkar både med interna och externa intressenter i frågor som rör IT-lösningsarkitektur. En annan viktig del av ditt arbete är att säkerställa att IT-strategi, styrande principer och riktlinjer för IT-arkitektur efterlevs och kontinuerligt utvecklas. Vid behov agerar du även som projekt-/aktivitetsledare, eller som förvaltnings- eller systemansvarig för något/några av Riksbankens verksamhetssystem. 

Riksbankens IT-verksamhet leds av en IT-chef och består av fyra enheter som leds av varsin enhetschef. Du tillhör Enheten för arkitektur, IT-säkerhet och e-krona där du kommer arbeta nära och i samarbete med andra lösningsarkitekter, IT-säkerhetsansvarig, systemansvariga, IT-arkitekter, verksamheten och Riksbankens leverantörer. 

Vi söker en lösningsarkitekt med flera års erfarenhet av systemutveckling, gärna inom finansiella sektorn eller betalningsmarknaden. Du har erfarenhet av att omsätta kunskap till praktiska lösningar med fokus på framdrift, återanvändbarhet och kostnadseffektivitet i en agil miljö. Du är van att leda workshops, dokumentera, presentera och samarbeta effektivt. Du kan diskutera tekniska lösningar med både tekniska och icke-tekniska personer. Erfarenhet av IT- och cybersäkerhet är viktigt, särskilt inom organisationer där detta är en central fråga.

Ansvarsområden

  • Översätta verksamhetens behov till lösningsförslag (genom att kravställa, ta fram, utvärdera och dokumentera nya/förändrade lösningar utifrån verksamhetens behov).
  • Agera i rollen som domänarkitekt samt hålla samman applikationsarkitektur och stödja verksamheten, IT och leverantörer inom ett eller flera verksamhetsområden med en övergripande förståelse för Riksbankens IT-lösningar.
  • Stödja och samverka med Riksbankens driftsleverantör i frågor avseende applikationsarkitektur och infrastruktur.
  • Vidareutveckla och stötta arbetet med Riksbankens målarkitektur.
  • Organisera och leda krav- och lösningsworkshoppar.
  • Samverka med interna och externa intressenter avseende IT-lösningsarkitektur.
  • Säkerställa att IT strategi, styrande principer och riktlinjer för IT-arkitektur efterlevs och kontinuerligt utvecklas.
  • Jobba på både strategiskt, taktiskt och operativ nivå, 
  • Omvärldsbevaka området vilket kan innebära deltagande i vissa internationella forum.

Kvalifikationer

Krav:

  • Universitets- eller högskoleutbildning inom datavetenskap, systemvetenskap, alternativt arbetslivserfarenhet som vi bedömer likvärdig.
  • Flera års praktisk erfarenhet av systemutveckling och arbete i rollen som lösningsarkitekt, gärna inom finansiella sektorn och/eller betalningsmarknaden.
  • Erfarenhet av att omsätta kunskap till praktisk tillämpning med fokus på framdrift, realisering, återanvändbarhet och kostnadseffektivitet.
  • Du kan diskutera tekniska frågeställningar och lösningar både med tekniska specialister och med personer utan teknisk kunskap.
  • Du är initiativtagande, mål- och resultatinriktad, positiv, drivande, strukturerad, analytisk, kvalitetsmedveten, problemlösande
  • Erfarenhet av arkitekturarbete i agil-kontext. 
  • God svenska och engelska i tal och skrift.

Meriterande:

  • Erfarenhet av kravställning mot leverantörer.
  • Certifiering som lösningsarkitekt, verksamhetsarkitekt, IT-arkitekt eller motsvarande.

Om företaget

Sveriges riksbank

Tillträde: Enligt överenskommelse Anställningstyp: Tillsvidareanställning Placering: Centrala Stockholm, Huvudkontoret Brunkebergstorg Arbetstid: Förtroendearbetstid Möjlighet att jobba på distans: 1 eller 2 dagar i veckan Förmåner: Generösa semestervillkor, löneväxling till pension, subventionerad lunch i personalmatsal, friskvårdsbidrag, subventionerad massage, tillgång till gym och ledarledda träningspass samt tillgång till ett stort låst cykelrum som finns i kontorsbyggnaden. Tjänsten kan komma att placeras i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande registerkontroll, säkerhetsprövningssamtal och särskild personutredning görs då för slutkandidaten. För vissa tjänster ställs krav på svenskt medborgarskap.
Ansök nu

Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se

Sök jobbet
Ansök senast
21 oktober 2024 (16 dagar kvar)
Ansök nu

Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se