Postdoktor i statsvetenskap
Sista ansökningsdag
01 december 2024 (30 dagar kvar)
Publiceringsdatum
24 oktober 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Ansök nu
Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se
Försvarshögskolan är ett internationellt framstående lärosäte inom försvar, krishantering och säkerhet. Vi erbjuder en unik akademisk miljö där civilt möter militärt. Vi utbildar civila och militära chefer, experter och forskare som ska analysera och hantera dagens och framtida krissituationer och säkerhetsproblem. Försvarshögskolan utbildar Sveriges officerare och leder den akademiska utvecklingen av officersyrket. Vi bedriver forskning inom juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt, försvarssystem, krigsvetenskap, ledarskap och ledning, militärhistoria och statsvetenskap.
Den statsvetenskapliga forskningen vid Försvarshögskolan analyserar hur säkerhet och osäkerhet skapas, vem säkerhet är till för och hur kriser förebyggs och hanteras – i samtliga fall i ett svenskt, europeiskt och globalt sammanhang. Vi utforskar hot, konflikter, beslutsprocesser, kommunikationsprocesser, identitetskonstruktion och etiska dilemman som rör stat, samhälle och individ, med särskilt fokus på Sverige och de nordiska länderna, Europeiska unionen, Förenta staterna, Ryssland och Östasien.
Syftet med vår forskning och utbildning är att bidra till en mer komplex och nyanserad förståelse av världen. Våra forskare deltar regelbundet med sin expertis i nationell och internationell media, ger råd till beslutsfattare, deltar i uppdragsutbildning och verkar för att öka kunskapen i samhället i aktuella frågor.
Den statsvetenskapliga forskningen vid Försvarshögskolan kan indelas i två övergripande teman - säkerhetspolitik och krishantering - samt ett antal inriktningar vilka organiserar forskare såväl som doktorander.
Beskrivning
Temat för denna postdoktorsanställning är spridning av skadlig informationspåverkan och desinformation i den internationella mediesfären, samt effekter och motåtgärder.
Anställningen är kopplad till forskning inom statsvetenskap, med fokus på hur antagonistiska staters och/eller aktörer bedriver informationspåverkan för att skada demokratin och påverka medborgare och beslutsfattare i andra stater, ofta genom spridning av desinformation och strategiska narrativ i den internationella mediesfären.
Arbetsuppgifter
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter gäller forskning och planering av forskning inom statsvetenskap, med fokus på informationspåverkan. Forskningen sker inom delområden som politisk kommunikation och politisk psykologi. Arbetet bedrivs i nära samverkan med andra forskare på institutionen, samt inom ramen för internationella nätverk. Uppdragsforskning ingår. Undervisning i begränsad omfattning kan förekomma.
Vem söker vi?
Den sökande ska vid tillträdesdatum ha disputerat inom samhällsvetenskapligt ämne av hög relevans för anställningen. Den sökandes forskning ska bedömas ligga i linje med och tydligt kunna bidra till institutionens forskning på området. Erfarenhet av självständigt arbete som nyttjar kvantitativa metoder, experimentstudier och/eller narrativanalys är meriterande. Publicering av för anställningen relevanta artiklar i vetenskapliga tidskrifter är särskilt meriterande. Sökande som har avlagt doktorsexamen högst tre år innan sista ansökningsdag kommer främst i fråga.
För att trivas hos oss behöver du vara en engagerad och närvarande individ som vill bidra till Försvarshögskolans professionella utveckling, kollegiala samarbetskultur och sociala sammanhållning. Det faller sig naturligt för dig att dela med dig av din kunskap och bidra till att skapa en givande och god arbetsmiljö.
Om anställningen
Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid under tre års tid. Tillträde snarast möjligt.
En anställning vid Försvarshögskolan kan komma att innebära en säkerhetsprövning för placering i säkerhetsklass vilket innebär registerkontroll och i vissa fall säkerhetsintervju hos Säkerhetspolisen.
Anställningen kan komma att innefatta krigsplacering. Om du redan är krigsplacerad i din nuvarande anställning på en myndighet och din kompetens behövs i Försvarshögskolans krigsorganisation sker det en förhandling mellan berörd myndighet och Försvarshögskolan om var du ska vara placerad.
Vi välkomnar både svenska och internationella sökande.
Tillträde
Enligt överenskommelse/Tillträde enligt överenskommelse men som senast/Tillträde senast/
Lön och förmåner
Försvarshögskolan tillämpar individuell lönesättning.
Förmåner för anställda vid Försvarshögskolan - https://www.fhs.se/om-forsvarshogskolan/jobba-hos-oss/formaner.html
Ansökan
Ansökan ska innehålla ett CV och personligt brev samt tidigare akademiska arbeten och skickas in via Försvarshögskolans rekryteringssystem genom att klicka på länken ”Logga in och sök jobbet” på annonssidan. Märk din ansökan med dnr HFHR 259/2024. Din ansökan ska vara tillhanda senast 2024-12-01.
Komplett ansökan ska vara Försvarshögskolan tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).
I de fall det inte råder en jämn könsbalans kan Försvarshögskolan vid lika eller i stort sätt lika kvalifikationer hos de sökande anställa den av underrepresenterat kön.
Kontaktpersoner
Ytterligare upplysningar om anställningen lämnas av:
- Professor Charlotte Wagnsson, mailto:charlotte.wagnsson@fhs.se
- HR-partner Christoffer Svensson, mailto:christoffer.svensson@fhs.se
Välkommen med din ansökan senast den 1 december 2024!
Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp på grund av statliga upphandlingsregler.
Ansök nu
Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se
Sök jobbet
Ansök senast
01 december 2024 (30 dagar kvar)
Ansök nu
Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se