Hoppa till innehåll

Brottsförebyggande handläggare

Publiceringsdatum
11 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Ansök nu

Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se

Vad kul att du är intresserad av oss!
Melleruds kommun strävar efter att erbjuda en attraktiv arbetsplats genom att värna om en god arbetsmiljö med hög delaktighet. Vår organisation bygger på öppenhet, ärlighet och integritet. För oss är trygg välfärd för alla generationer och omtanke för varandra två viktiga grundpelare.

Vi är den lilla kommunen med de stora möjligheterna, våra verksamheter karaktäriseras av korta beslutsvägar där du som medarbetare verkligen kan göra skillnad med ditt engagemang.

Om arbetsplatsen och organisationen

Mellerud och Bengtsfors vågar tänka nytt och slår in på nya banor för att lösa framtidens kompetensförsörjning och säkra socialtjänstens utvecklingsarbete! Kommunerna har en gemensam styrning och ledning av det sociala området. Sociala området för Mellerud och Bengtsfors leds av socialchef och delas in i fem verksamhetsområden; individ och familjeomsorg, vård och omsorg boende, vård och omsorg, stöd och service (LSS och socialpsykiatri) samt stab och administration. Genom samarbetet skapas möjligheter att dela både chefstjänster och specialistkompetenser på ett sätt som blir fördelaktigt för båda kommunerna. Det finns en stor nytta med samarbetet då många frågor kopplade till kvalitetsutveckling och kvalitetsledningssystem är likartade i kommunerna, särskilt på en övergripande nivå. Vi arbetar enligt devisen ”Vi är i framkant och har en unik samverkan där individen alltid är i centrum”. Varmt välkommen att bli en del av vårt lag! 

Individ och familjeomsorgen söker nu en handläggare med inriktning på det brottsförebyggande arbetet i våra kommuner Bengtsfors och Mellerud. De två kommunerna arbetar varje dag för att invånarna ska få en bättre vardag. Våra uppdrag inom det sociala området är många och spänner från myndighetsutövning till främjande och förebyggande insatser. Det brottsförebyggande arbetet sorterar under kommunstyrelsen och sker i samverkan med alla verksamheter inom kommunkoncernen. Sedan 2023 har kommunerna ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet vilket du kommer vara en del av.

Vill du genom samverkan med andra bidra till samhällsutveckling?

Arbetsuppgifter

Uppdraget som BRÅ handläggare avser både strategiskt och operativt arbete främst utifrån uppgifterna i lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Samverkan är centralt i rollen då arbetet sker i nära samverkan med övriga kollegor, förvaltningar, bolag och Polismyndigheten. Rollen handlar också om att kartlägga och samordna insatser riktade mot barn- och ungdomar i riskmiljöer kopplade till organiserad brottslighet. Arbetsuppgifterna inkluderar att identifiera riskfaktorer, bedöma behov av insatser, samverka med relevanta aktörer såsom polis, socialtjänst, och skola samt att planera och följa upp individuella och strukturella åtgärder för att förebygga brottslighet och främja trygga uppväxtvillkor för barn och unga.

Arbetet inbegriper också kontinuerligt förändrings- och förbättringsarbete. I arbetsuppgifterna ingår att:

  • Vara med och kartlägga, ta fram lägesbilder med fokus på trygghet och förebyggande insatser för att motverka att ungdomar kopplas till kriminell brottslighet. Det görs bland annat genom att samla in, analysera och bearbeta information i form av statistik, utvärderingar och information från dialoger med invånare, medarbetare, lokala föreningar och näringsliv
  • Hålla ihop arbetet med att ta fram åtgärdsplanen, stödja genomförandet och följa upp arbetet
  • Medverka i arbetet med att ta fram orsaksanalyser som underlag för olika insatser
  • Vara behjälplig att ta fram olika underlag, och tjänsteutlåtanden till politiska nämnder och underlag till ledningsgrupper
  • Medverka att ta fram strategiska underlag som t.ex. kartläggningar, kunskapsunderlag, rapporter, utvecklingsplaner
  • Samverka med andra aktörer i det brottsförebyggande rådet (BRÅ) för att öka tryggheten och förebygga kriminalitet samt ta fram lokala lägesbilder, göra orsaksanalyser och initiera åtgärder tillsammans med andra
  • Omvärldsbevakning inom trygghets- och brottsförebyggande området

Kvalifikationer

  • Vi söker dig som har högskoleexamen som socionom, inom socialt arbete, sociologi, kriminologi, statsvetenskap eller annan högskoleutbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
  • Vi söker dig som har erfarenhet av att arbeta operativt med trygghets- och brottsförebyggande frågor
  • Du har stor vana av att genomföra kartläggningar samt skriva underlag, utredningar och handlingsplaner
  • Du har en mycket god språklig förmåga i svenska i såväl tal som skrift
  • Det är meriterande om du har arbetat i en politisk styrd organisation
  • Det är också meriterande om du har arbetat med tvärsektoriella frågor samt erfarenhet av att förändrings- och utvecklingsarbete

Vi söker dig som ser möjligheter till förändringar och skapar situationer där nya idéer och förslag kan utvecklas.

  • Du motiverar och beskriver pedagogiskt förändringar samt hanterar kritik mot förändring på ett konstruktivt sätt.
  • Du kan på ett effektivt sätt identifiera och analysera kärnan i ett problem samt föreslå möjliga lösningar. 
  • Du har förmåga att arbeta tillsammans med andra för att utföra uppgifter och nå mål.
  • Du lyssnar på andra människor i syfte att förstå deras behov och söker aktivt efter andras synpunkter och perspektiv samt är mottaglig för dem genom att visa respekt, hänsyn och omtanke.

Övrig information
För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen och förenkla kommunikationen med våra sökande ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat. Melleruds kommun tillämpar rökfri arbetstid. Urval och intervjuarbete kan komma att ske löpande under ansökningsperioden och vi kan kalla till intervju innan sista ansökningsdatum. Vid behov kan provanställning komma att tillämpas. I Melleruds kommun tillämpas individuell lönesättning, ange därav löneanspråk i din ansökan.

För oss är det viktigt att ta vara på mångfalden och bemöta människor med respekt oavsett ålder, kön, religion eller etnisk bakgrund. Som arbetsgivare är vi alltid öppna för att tillvarata nya kompetenser.
Varmt välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se

Sök jobbet
Ansök senast
07 augusti 2024 (11 dagar kvar)
Ansök nu

Denna annons är hämtad från Platsbanken / arbetsformedlingen.se