Studie- och yrkesvägledare till arbetsmarknadsavdelningen
Vill du vara en del av ett spännande projekt i samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadsavdelningen, där du hjälper tredjelandsmedborgare att komma närmare arbete eller studier? Projektets fokus kommer ligga i att utveckla och implementera metoder för att stödja målgruppen på vägen till självförsörjning, och en del av arbetet innebär att minska de digitala trösklar som kan utgöra hinder för deltagarna.
ArbetsuppgifterSom studie- och yrkesvägledare i projektet kommer du att arbeta med tredjelandsmedborgare som saknar svenskt medborgarskap och har varierande utbildningsbakgrund, från analfabeter till högutbildade. Många i målgruppen har ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden och riskerar långvarig arbetslöshet, då traditionella sociala och arbetsmarknadsinsatser har varit otillräckliga.
Du bidrar med din kompetens, energi och driv för att fler deltagare i denna målgrupp ska komma ut i arbete eller studier som leder till självförsörjning. Som studie- och yrkesvägledare genomför du kartläggningar, motiverande och vägledande samtal, samt hjälper till med studieplanering och erbjuder stöd under insatser för deltagare som är inskrivna i projektet.
Eftersom projektet är ett samarbete med Arbetsförmedlingen, arbetar du i nära samarbete med deras medarbetare. Detta inkluderar främst projektets projektledare, SIUS-konsulenter och projektassistenten. Alla i projektet bidrar genom sitt engagemang och sin kunskap för att säkerställa att projektets mål uppnås.
Rollen som studie- och yrkesvägledare innebär bland annat att:
- Förbereda, vägleda och coacha deltagare för att påbörja studier som leder till självförsörjning.
- Planera och genomföra både individuella samtal och gruppaktiviteter med deltagarna.
- Samarbeta med kollegor för att genomföra olika insatser som stödjer deltagarnas utveckling.
- Dokumentera deltagarens process i databasen Pro Capita, inklusive att beskriva och följa upp deras framsteg.
- Samverka både inom projektet och externt med aktörer som vuxvägledning, vuxenutbildningen och andra utbildningsaktörer.
- Bidra till projektets utvecklingsarbete inom studierelaterade områden.
- Samla erfarenheter och hålla dig uppdaterad genom omvärldsbevakning för att bättre kunna vägleda deltagarna i deras studieval.
- Identifiera och hantera digitala utmaningar för deltagarna samt stödja deras digitala utveckling
Vi söker dig som har en högskoleexamen inom studie- och yrkesvägledning samt minst två års relevant arbetslivserfarenhet. Du bör ha erfarenhet av vägledning av vuxna mot arbetsmarknaden inom det arbetsmarknadspolitiska området. Mycket goda kunskaper i svenska, både muntligt och skriftligt, samt noggrannhet i dokumentation är också viktiga för rollen.
Det är meriterande om du har ytterligare språkkunskaper. Erfarenhet från arbete inom kommunal eller offentlig sektor, eller inom privata arbetsmarknadsinsatser, ses också som meriterande, liksom erfarenhet av arbete med målgruppen.
Du har en god förmåga att skapa förtroende och bygga professionella relationer. Du värdesätter samverkan och har en mycket god samarbetsförmåga, vilket innebär att du aktivt arbetar för att skapa goda relationer både internt och externt. Du bör vara lösningsfokuserad och villig att bidra till verksamhetens utveckling. Det är också viktigt att du trivs med att arbeta nära deltagarna i studie- och yrkesvägledande samtal.
Du motiveras av att arbeta mot högt uppsatta mål och känner ett starkt engagemang för att bidra till projektets resultat. Med din kreativa och inspirerande inställning hittar du lösningar som hjälper målgruppen att nå självförsörjning.
Om arbetsplatsenTre dagar i veckan, tisdag till torsdag, utgår tjänsten från Arbetsförmedlingens kontor på Föreningsgatan 35 i Malmö. Utöver detta finns också möjlighet till arbete på arbetsmarknadsavdelningens adress, Nobelvägen 66.
Arbetsmarknadsavdelningen är en viktig aktör på Malmös arbetsmarknad. Vi medverkar till att stärka arbetssökande malmöbors möjligheter till arbete och bidrar till att de av egen kraft, eller med hjälp av annan aktör, kan bli självförsörjande.
Inom Arbetsmarknadsavdelningen erbjuds olika arbetsmarknadsinsatser som till exempel kommunala arbetsmarknadsanställningar, arbetsträning, utbildning och praktik. Avdelningen består av 6 enheter: Arbete och studier 1, Arbete och studier 2, arbete och studier unga, arbetsträning och arbetsmarknadsanställning, praktik och arbetsgivarsamverkan, stöd och administration.
Vid Sveriges största arbetsmarknads- och socialförvaltning jobbar 2500 medarbetare varje dag för att stärka Malmöbor. Tillsammans med Malmöborna vill vi öka möjligheterna till egen försörjning, minska hemlöshet, bidra till att barn och unga ska få bra uppväxtvillkor och verka för att nyanlända ska få goda förutsättningar. Det är ett viktigt och roligt arbete, men långt ifrån enkelt. Sök jobb hos oss, du kommer att göra skillnad.
Malmö stads verksamheter är organiserade i 14 förvaltningar. Vårt gemensamma uppdrag är att skapa välfärd och hållbar samhällsutveckling. Tillsammans med Malmöborna utvecklar vi en ännu bättre stad att bo, verka och vara i; olikheter, livserfarenheter och talanger gör Malmö till en smart stad i hjärtat av Europa. Världens kunskap finns här.
Läs om Malmö stad som arbetsgivare här malmo.se/jobb
Information om tjänstenAnställningsform: Tidsbegränsad anställning, 2 år.
Omfattning: Deltid (50-75%)
Antal tjänster: 2-3
Tillträde: 2025-01-01 eller enligt överenskommelse.
Observera att vi i Malmö stad tagit bort det personliga brevet från ansökningsprocessen och ersatt det med urvalsfrågor, detta för en mer inkluderande rekryteringsprocess och en effektiv kandidatupplevelse för dig som söker jobb hos oss. Dina svar blir en viktig del i vårt urvalsarbete.
Malmö stad strävar efter att medarbetarna ska representera den mångfald som finns i vår stad. Vi välkomnar därför sökande som kan bidra till att vi som arbetsgivare kan uppfylla Malmöbornas behov.