CV och brev

5 snabba tips för det perfekta CV:t

Hur ska man tänka för att få komma vidare till intervjun? Arbetsgivare vill få alla sina frågor besvarade när de läser igenom ditt CV. Här är Blocket Jobbs CV-guide med 5 snabba tips.

I ditt CV behöver du tydligt lyfta fram de egenskaper som gör just dig till en stark kandidat för jobbet. Erfarenhet, utbildning, fritidsintressen – ta med det som kan tänkas övertyga arbetsgivaren om dina styrkor. Här är 5 snabba tips för det perfekta CV:t.

1. Snygg CV-layout och tydlig struktur

Försök att hitta en CV-layout som uppmuntrar till läsning. Det ska vara lätt för arbetsgivaren att snabbt hitta informationen de är ute efter. Håll det tydligt och konsekvent. Det kan vara lite pilligt och ta en stund, men det är avgörande om du vill att ditt CV ska skilja sig från mängden.

2. Viktig information högst upp

Glöm uttrycket ”spara det bästa till sist” när du skriver ditt CV. Din arbetslivserfarenhet, utbildning och andra relevanta meriter måste synas väl. Göm dem inte längst ned – markera dem tydligt högst upp! Gör en kort översikt av dina huvuduppgifter och resultat när du beskriver din tidigare erfarenhet.

3. Ta bara med relevant information

När arbetsgivare skumläser ditt CV vill de såklart få en bra uppfattning om vem du är. Men de vill inte veta allt. Det räcker att ta med det urval som är relevant för jobbet du söker – både gällande jobb och utbildningar. Om du har pluggat en massa lösa kurser behöver du inte ta med allihop. Konsten är att vara kort och koncis.

4. Kontrollera stavning, språk och grammatik

Glöm inte att korrekturläsa ditt CV för att hitta stavfel och grammatiska fel. Enligt undersökningar slutar arbetsgivare läsa ett CV så fort de hittat ett eller två stavfel. Använd en professionell ton och undvik slang.

Tänk också på att anpassa ditt CV (och ditt personliga brev) för varje tjänst du söker. Var noggrann och lägg en minut extra så att inte det står “Hej Kajsa!” när du mejlar till Björn.

5. Ha tydliga kontaktuppgifter

Ditt mål är förstås att få komma på anställningsintervju så snart som möjligt, så se till att dina kontaktuppgifter är väl synliga. Om du vill kan du till och med ta med dem i en header som finns med på varje sida. Inkludera också uppgifter om dina profiler på professionella nätverk som Linkedin och Twitter.

Liknande Artiklar