På jobbet

Ny undersökning visar – det får oss att vilja stanna på jobbet

Vad får oss egentligen att vilja stanna kvar på en arbetsplats? Trots vad många kan tro är det inte den flashiga tjänstebilen eller sex veckors semester som lockar talangerna mest. Istället är det att trivas med sina arbetsuppgifter och kollegor som toppar listan över vad som får medarbetarna att stanna.

Att rekrytera är både dyrt och tidskrävande, och att få de eftertraktade talangerna att stanna när man väl fått dem på kroken är minst lika viktigt som att lyckas hitta dem i djungeln av kandidater. Men det som får oss att vilja stanna på en arbetsplats är inte lönen eller ett kontor i centrum, utan kollegorna och arbetsuppgifterna. Det visar en färsk undersökning med 1 000 tjänstemän som Kantar Sifo tagit fram på uppdrag av Blocket Jobb.

I undersökningen uppger nästan hälften av alla svarande som inte planerar att byta jobb under det kommande året att det främsta skälet till att de vill stanna kvar på jobbet är att de trivs med sina arbetsuppgifter. På god andraplats kommer att trivas med kollegor/kollega, det anger 37 procent som huvudskälet till att de vill stanna kvar på sin nuvarande arbetsplats.

– Diskussionen kring “jakten på talangerna” fastnar ofta i hur företag på bästa sätt kan hitta och locka rätt kompetens. Men för många arbetsgivare ligger den verkliga utmaningen i att hitta klistret som får talangerna att trivas och stanna kvar - och där har många företag en lång väg kvar att gå. Mitt bästa tips är att som arbetsgivare fokusera på vad talangerna faktiskt efterfrågar - en stark grund med schyssta villkor och välfungerande team, säger Anna Rosenlund, Brand Manager på Blocket Jobb.

Topp 10 – därför vill vi stanna kvar på jobbet

  1. Trivs med mina arbetsuppgifter - 47 %
  2. Trivs med kollegor/kollega - 37 %
  3. Jag ser utvecklingsmöjligheter på min nuvarande arbetsplats - 23 %
  4. Bra balans mellan arbete och fritid - 20 %
  5. Flexibla arbetstider - 19 %
  6. Trygga anställningsvillkor - 17 %
  7. Trivs med chef/ledarskapet - 17 %
  8. Möjlighet att jobba hemifrån/annan plats än kontor - 16 %
  9. Bra geografiskt läge - 15 %
  10. Nöjd med min lön - 15 %