Meteorolog i Försvarsmakten

Meteorolog i Försvarsmakten

Befattningen erbjuder
Varierande arbetstider med möjlighet för medarbetaren att själv till viss del påverka schemaläggningen, möjlighet till kompetensutveckling inom befattningen och en stor variation av arbetsuppgifter. Försvarsmeteorologen har både en universitetsutbildning som meteorolog och en anpassad militär högskoleutbildning som officer med taktisk/operativ inriktning på officersprogrammet. Under utbildningstiden har du som anställd lön.

Generösa möjligheter till fysisk träning på arbetstid.

Om enheten
Försvarsmaktens Vädertjänst har som huvuduppgift att göra anpassade väder- och oceanografiprognoser samt bedömningar på hur vädret påverkar militär verksamhet. Detta görs dygnet runt till våra militära förband och staber i Sverige och utomlands.

Inom Försvarsmaktens Vädertjänst tjänstgör ca 60 försvarsmeteorologer och ca 40 civilanställda vid flygflottiljerna, Ledningsregementet i Enköping samt på Högkvarteret i Stockholm. Vi är ungefär lika många kvinnor som män. Vi söker nu försvarsmeteorologer till våra flygflottiljer. De finns i Ronneby, Linköping, Lidköping (Såtenäs) och Luleå.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Försvarsmeteorologen arbetar med att analysera väderdata från prognosmodeller, och därefter göra en bedömning på vädrets inverkan på den militära verksamheten. Prognoserna är anpassade efter enheternas behov och presenteras i bild, text och/eller muntligen. Uppföljning av prognosen är en viktig del av arbetet. Du måste vara uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och i så fall snabbt meddela detta till de användare som fått din ursprungliga prognos. Som nyexaminerad försvarsmeteorolog placeras du på någon av våra flygflottiljer runt om i landet. Du ansvarar för att utarbeta och delge flygväderprognoser till flygande förband, men även andra militära enheter i närheten.

Kvalifikationer
Du måste ha behörighet att söka kandidatprogrammet i fysik med inriktning på meteorologi på universitetet. Det krävs också att du har en förmåga att uttrycka dig väl, både muntligt och skriftligt, på svenska och engelska.

Efter ansökan genomför du fysiska, medicinska och psykologiska tester på Totalförsvarets Rekryteringsmyndighet i Stockholm eller Malmö under en dag. Bedöms du lämplig kallas du till vidare tester på HR Centrum i Stockholm, under 2 dagar. Får du godkänt även på dessa tester kommer du kallas till ett slutligt test där specifika fysiska och medicinska krav måste uppnås för att bli godkänd som officer med flygtjänst.

Efter genomförda tester med godkänt resultat får du den utbildning du behöver för att kunna anställas som försvarsmeteorolog. Huvuddelen av utbildningen genomförs i Mälardalsområdet.

Meriterande

Som försvarsmeteorolog har du både en universitetsexamen och en officersexamen. Därför är det meriterande om du redan påbörjat eller slutfört någon av de båda utbildningarna, exempelvis grundläggande militär utbildning/värnplikt eller utbildning till meteorolog. Även annan erfarenhet av Försvarsmakten eller universitetsstudier inom naturvetenskap, matematik och fysik är meriterande. Det är en fördel om du har B-körkort.

Personliga egenskaper
För att trivas och passa på befattningen försvarsmeteorolog behöver du vara noggrann, ha förmåga att tillämpa såväl ett brett perspektiv som ett logiskt tänkande. Din förmåga att uttrycka dig - i både bild och tal - är god. Vidare fordras att du kan hantera stora mängder information och snabbt kan fatta genomtänkta och rationella beslut - även under hård press.

Som person är du trygg i dig själv och öppen för återkoppling på utfört arbete. Du trivs med självständigt arbete samtidigt som du bidrar till den goda stämningen på arbetsplatsen.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se)

Övrigt
Anställningsform: Du kan bli anställd med lön redan innan du är färdigutbildad. Som civil meteorolog får du en officersbefattning med tillsvidareanställning, med sex månaders provanställning under tiden du genomför din militära utbildning. Har du 180 poäng inom matematik och fysik görs en individuell bedömning om du kan tillgodogöra dig dina poäng för att påbörja meteorologistudierna. Du blir då anställd med lön under resten av din kvarvarande utbildningstid. Har du genomfört en militär grundutbildning, blir du anställd som soldat under universitetsstudierna.

Sysselsättningsgrad: heltid
Arbetsort: Enköping under utbildning. Beroende på bakgrund, kan arbetsorten också bli där du studerar på universitet. Officersutbildningen genomförs på Karlberg, Stockholm.
Tillträdesdatum: Efter överenskommelse.

Du kan läsa mer om yrket på: http://blogg.forsvarsmakten.se/forsvarsmeteorologerna/

++https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/befattningsguiden/officers-befattningar/forsvarsmeteorolog

För upplysningar om befattningen kontakta:
Elisabeth Danielson, Chef METOCC Utbildningsavdelning, tfn 0171-15 76 20. Mail: elisabeth.danielson@mil.se

Ylva Bjernhed, Rekryteringsofficer, tfn 0171-15 70 71. Mail: ylva.bjernhed@mil.se
Fackliga företrädare
SACO-S: AnnMarie Löfwenberg
OFR/S: Clarence Arnstedt

OFR/O: Magnus Johansson
SEKO: Christian Hedberg

Samtliga nås via växeln 0171-15 70 00.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2021-02-28. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Välkommen med din ansökan!
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Ledningsregementet är ett försvarsmaktsgemensamt förband. Här finns ett flertal krigsförband och enheter som utgör en nationell spetskompetens inom försvarsmakten. Genom ledning, samband, meteorologi och psykologiska operationer skapar Ledningsregementet förutsättningar för lyckad samverkan på mark-, sjö-, luft-, och informationsarenan. Ledningsregementet bedriver verksamhet inom hela skalan från utveckling, utbildning, träning till insats.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Område Utland
Yrkesroll Teknik & Ingenjör, Kemi, Fysik & Biologi, Miljö & Djurvård, Miljö, Offentlig Förvaltning
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida http://www.forsvarsmakten.se/sv/
Sista ansökningsdag 28 feb 2021 (3 dagar kvar)