Processoperatörer till Ringhals

Processoperatörer till Ringhals

Har du ett brinnande intresse för teknik och vill ha en viktig tjänst i hjärtat av Ringhals produktion? Vill du även vara med och bidra till Sveriges fossilfria elförsörjning?

Nu har du möjlighet att göra det hos oss på Ringhals. Vi arbetar tillsammans för att göra Sverige fossilfritt inom en generation. För att nå vårt mål behöver vi engagerade medarbetare som vill arbeta hos en av Sveriges största elproducenter och samtidigt bidra till ett bättre klimat på vår planet.

Nu söker vi engagerade och intresserade processoperatörer till produktionsavdelningen på Ringhals.

Om jobbet
För att bli processoperatör börjar du din anställning hos oss med en omfattande drift- och processinriktad internutbildning som riktar sig mot Ringhals anläggningar. Utbildningen pågår inledningsvis under ca 1 år med start i början av hösten 2023. Under utbildningen kommer du att genomföra både teoretisk utbildning och följa ett skiftlag för praktiska moment på anläggningen.

Efter utbildningen börjar du arbeta som processoperatör och blir en viktig del i ett skiftlag, bestående av ca 25 personer som har olika roller. Skiftlagen ansvarar för den operativa driften och tillsynen av Ringhals anläggningar och tillsammans ser ni till att elproduktionen fungerar på ett optimalt sätt. Du arbetar enligt ett rullande skiftschema där arbetspassen är jämnt fördelade mellan förmiddag, eftermiddag och natt. Under en skiftperiod jobbar du både vardagar och helger, perioden avslutas med en längre ledighet.

Dina arbetsuppgifter som processoperatör består bl.a av:
 • Processövervakning från lokalt kontrollrum.
 • Rondering av turbin och reaktorsystem.
 • Utförande av periodiska prov av turbin- och reaktorsystem.
 • Utför av- och återställningar av systemdelar.
 • Upprättande och uppdatering av driftinstruktioner.
 • Deltagande i utbildning och återträning.

Läs gärna intervjun med vår kollega Rasmus
för mer information om rollen. https://careers.vattenfall.com/se/sv/rasmus-albertsson

Utvecklingsmöjligheter

För den som vill utvecklas inom så väl det tekniska området som inom ledarskap finns det en tydlig karriärstege inom produktionsavdelningen. Det finns möjlighet att vidareutbilda sig internt till, turbinoperatör, assisterande reaktoroperatör, reaktoroperatör, skiftingenjör samt behörighet att tillträda som biträdande skiftchef och slutligen skiftchef. Inför varje ny roll genomgår man ytterligare teoretisk och praktisk utbildning.

Din bakgrund

Vi söker dig som har:
 • Fullständig gymnasieutbildning från tekniskt- eller naturvetenskapligt gymnasium (du tar studenten senast juni 2023). Alternativt har du motsvarande utbildningsnivå genom andra studier
 • Godkända betyg i följande gymnasiala kurser eller motsvarande:
 • Kemi A, Fysik B, Matematik D (enligt gamla kurssystemet)
 • Kemi 1, Fysik 2, Matematik 3c (enligt nya kurssystemet)
 • Mycket goda kunskaper i svenska i både tal, skrift och läsförståelse
Meriterande är om du har:
 • Teknisk vidareutbildning, gärna med inriktning mot kraft- och värmeteknik, alternativt elkraft, driftingenjör eller sjöingenjör
 • Arbetslivserfarenhet från t.ex. kraft- och värmeindustrin, sjöfart, pappers- och processindustrin
 • Erfarenhet av skiftgång
För att trivas i rollen tror vi att du har ett brinnande intresse för teknik. Eftersom du kommer att arbeta tätt ihop med olika professioner i ditt skiftlag är det viktigt att du kan skapa goda relationer och ser samarbete som en framgångsfaktor. Då arbetets karaktär kan svänga snabbt och stundtals bli stressigt är det viktigt att du kan behålla lugnet och vara fokuserad på uppgiften. Vi ser också att du är noggrann och utför ditt arbete på ett säkert sätt.

Mer information

Placeringsort
Ringhals

Anställningsvillkor: Provanställning de första 6 månaderna, därefter tillsvidareanställning. Grundlön under studietiden, vid skiftgång tillkommer Ob-tillägg. Hälsotester kommer att genomföras inför anställning där man bland annat undersöker allergier, astma, eksem.

Tillträde: För att få en fördjupad förståelse för verksamheten och tjänsten är det bra om du kan börja din anställning redan under sommaren 2023, senaste startdatum är vid utbildningsstart v 34.

Vid skiftgång är det inte möjligt att åka kommunalt till arbetsplatsen och det är därför viktigt att du har möjlighet att ta dig till jobbet på annat sätt.

Inför din ansökan:
 • Bifoga betygssammanställning från gymnasiet och ev. högre utbildning i ditt CV (endast två filer går att bifoga vid ansökan). Det behöver tydligt framgå om du har godkända eller icke godkända betyg i följande gymnasiala kurser eller motsvarande:
 • Kemi A, Fysik B, Matematik D (enligt gamla kurssystemet)
 • Kemi 1, Fysik 2, Matematik 3c (enligt nya kurssystemet)
Efter sista ansökningsdag kommer vi att göra ett första urval. De som går vidare i processen kontaktas av rekryterare.

För mer information om själva tjänsten kontakta rekryterande chefer Johan Cregård 0705-384943 eller Magnus Lindblom 0727-269694. För frågor om rekryteringsprocessen kontakta rekryterare Sofia Berggren sofia.berggren@vattenfall.com eller Lina Friberg lina.friberg@vattenfall.com

Fackliga representanter: Patrik Harrysson - Akademikerna, Eva-Lena Green - Unionen, Lars Nydén - Ledarna, Alexander Wallberg - SEKO. Samtliga nås på 0340-66 70 00.

Välkommen med din ansökan senast 12 februari 2023. Urval och intervjuer sker efter sista ansökningsdatum. Vi tar endast emot ansökningar via vår webbplats.

Vi är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer lönsamt och tilltalande företag och strävar efter att vara goda förebilder när det gäller mångfald. Vattenfall arbetar aktivt för att alla medarbetare ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett ålder, etnisk eller kulturell bakgrund, könstillhörighet, religion/tro, sexuell läggning eller funktionsförutsättning. Läs mer om hur vi arbetar med mångfald och inkludering här.

Vattenfall är en del av Sveriges kritiska infrastruktur och vår verksamhet omfattas bland annat av regler om säkerhetsskydd, nukleär icke-spridning och exportkontroll. På grund av dessa regler genomförs en kontroll av kandidaten för många av tjänsterna i vår verksamhet innan anställning sker. För de tjänster som leder till deltagande i säkerhetskänslig verksamhet eller placering i säkerhetsklass innebär denna kontroll att säkerhetsprövning genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Vi ser fram emot din ansökan!
Mer info

Om arbetsgivaren

Ringhals kärnkraftverk levererar fossilfri el varje dag, året runt. Vi har mer än 40 års erfarenhet av elproduktion. Ringhals ligger på västkusten i Varbergs kommun, sex mil söder om Göteborg.

Vår medarbetarkultur präglas av kompetens, kunnande och positiva människor som vill dela med sig av sina kunskaper. På Ringhals arbetar vi ständigt med att utveckla vår verksamhet och vårt arbetssätt för att kunna nå de krav som kunder och omvärld ställer på oss. Därför ser vi individens utveckling som en stor del av företagets framtid. Hos oss erbjuds du personlig utveckling på en arbetsplats med många möjligheter.

Läs gärna mer om vår verksamhet https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/ringhals