Informationsförvaltningssamordnare till Uppsala kommun

Informationsförvaltningssamordnare till Uppsala kommun

Vill du bidra till en hållbar och ändamålsenlig informationsförvaltning i Uppsala kommun? Brinner du för bevarande, informationshantering, masterdata, informationskartläggning, öppna data eller andra områden inom informationsförvaltning? Vill du stötta Uppsala kommuns verksamheter i att utveckla och förvalta sin information? Då kan den här tjänsten vara din nästa utmaning!

Uppsala stadsarkiv driver utvecklingen och normeringen av en hållbar och ändamålsenlig informationsförvaltning i kommunkoncernen. Ett av målen är att all verksamhet i kommunkoncernen ska genomsyras av ett systematiskt och utvecklingsinriktat informationsförvaltningsarbete som syftar till att nå verksamhetens mål och att säkerställa lagefterlevnad.

Uppsala kommun är inne i ett omvälvande skede inom digitalisering och verksamhetsutveckling. Bland annat så pågår införande av e-underskrifter, säker meddelandehantering, utveckling kring sakernas internet (IoT) och ett kommungemensamt analys- och beslutsstöd. En av förutsättningarna för att lyckas med denna utveckling är att det är ordning och reda på den information som ska hanteras.

Som ett led i att skapa bättre förutsättningar för både utvecklingsinitiativ och löpande verksamhet driver Uppsala stadsarkiv utvecklingen och införandet av ett ramverk för informationsförvaltning. De centrala delarna i ramverket är tydlighet i informationsägarskap och systematik i arbetet med informationsförvaltningen. Ramverket kallas för Systematisk informationsförvaltning och är inspirerat av ISO30300 – Ledningssystem för verksamhetsinformation.

Stadsarkivet har idag 16 medarbetare och ligger centralt i Uppsala. Vi ingår i ett lokalhistoriskt samarbete, Fyriskällan, tillsammans med Folkrörelsearkivet för Uppsala län och Bibliotek Uppsala.

Nu söker vi två nya medarbetare till denna viktiga och intressanta verksamhet, ta chansen!

Läs mer om Stadsarkivet här

Läs mer om Fyriskällan här

Ditt uppdrag

Som informationsförvaltningssamordare är du en viktig del i det centrala stöd som kommunledningskontoret ger kommunkoncernen. Arbetet innebär att tillsammans med övriga medarbetare i gruppen planera och samordna det stöd som ges till verksamheterna. Detta omfattar bland annat:
 • Förvaltning och utveckling av Uppsala kommuns styrning och normering inom informationsförvaltningsområdet. Ett exempel på detta är arbetssätt för att inventera och beskriva den information som hanteras inom respektive verksamhet.
 • Stöd till organisationens verksamheter att implementera och efterleva regelverk inom området (exempelvis att stötta i framtagandet av informationshanteringsplan eller att implementera systematisk informationsförvaltning).
 • Stöd till utvecklingsprojekt med att identifiera och utreda frågeställningar inom informationsförvaltningsområdet (exempelvis att identifiera behov av masterdatahantering, ytterligare kartläggning av information, samordna och koordinera frågeställningar av komplex natur med andra kompetenser inom området)
 • Intern marknadsföring och genomförandet av utbildningar inom informationsförvaltningsområdet
 • Stötta verksamheterna i arkivvårdsfrågor
 • Omvärldsbevaka och medverka i lämpliga lokala, regionala och nationella forum
Din bakgrund

Vi söker dig som har:
 • god erfarenhet av liknande arbetsuppgifter i en medelstor eller större organisation
 • mycket god erfarenhet av att arbeta med verksamhetsstöd inom området
 • kunskaper och erfarenheter av kartläggning och modellering av information och processer
 • goda kunskaper om lagstiftning och regelverk inom området
 • högskoleutbildning inom data- och informationsvetenskap, arkivvetenskap, systemvetenskap eller motsvarande
Det är meriterande med erfarenhet av:
 • arbete i offentlig verksamhet
 • att driva och genomföra förändringsarbete i offentlig verksamhet
 • att leda workshops och modelleringar
 • arbete med riskanalyser och riskhantering
 • projektledning
 • arbete med arkitekturramverk
 • arbete inom Pm3 eller motsvarande
Som person har du en väl utvecklad strategisk förmåga. Du har lätt för att se frågor i ett större perspektiv och se långsiktiga konsekvenser av olika beslut. Vi uppskattar din pedagogiska förmåga och att du kan samarbeta med andra på ett lyhört och smidigt sätt. Du tar ansvar för ditt arbete och driver det framåt tillsammans med andra, för att nå goda resultat. Att ha en god förmåga att sätta igång aktiviteter, skapa och utveckla goda relationer är också viktiga i rollen.

Upplysningar

Har du frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta Rikard Ek, enhetschef, 018-727 11 78

Fackliga företrädare:
Vision, Liselotte Ehn 018-727 49 49
Akademikerförbundet SSR, Maria Persson, 018-727 24 24
DIK, Erik Önnevall, 018-727 21 85
Akavia, Jonny Eliasson, 018-727 22 12

Har du frågor gällande registrering av din ansökan, kontakta enheten för kompetensförsörjning: rekrytering@uppsala.se

I din ansökan ska du ange medborgarskap. Om du inte är medborgare i Sverige, EU, EES eller Schweiz måste du också kunna styrka att du har ett giltigt arbetstillstånd eller är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd. Anställning kan ske först efter kontroll av arbetstillstånd, vilket krävs enligt utlänningsförordningen.

Om vår organisation

Välkommen till kommunledningskontoret. Här jobbar du tillsammans med medarbetare på staber för kommunikation, HR, IT, ekonomi och fastighet samt avdelningarna kvalitet och planering, hållbarhet, trygghet, säkerhet och beredskap, kansli samt enheten för omvärld och ledningsstöd. På kommunledningskontoret ligger även organisationerna för näringsliv och destination samt gemensam service. Kommunledningskontoret är länken mellan våra förtroendevaldas beslut och kommunens alla verksamheter. Vårt uppdrag är bland annat att samordna och driva övergripande frågor inom demokrati, samhälls- och näringslivsutveckling samt ekologisk och social hållbarhet.

Mer information om hur det är att arbeta i Uppsala kommun hittar du på Bli en av oss - Uppsala kommun

Anställningsvillkor

Anställningsform:TillsvidareanställningOmfattning:HeltidTillträde:Enligt överenskommelseLönebeskrivning:Enligt överenskommelse

Information

Dina personuppgifter kommer att användas för att administrera din ansökan inom Uppsala kommun.

När du söker jobb hos oss vill vi att du gör detta online. Klicka på knappen nedan "Sök jobbet".

För dig med skyddad identitet

Du som söker jobb och har skyddade personuppgifter ska ringa det telefonnummer som finns angivet vid "Har du frågor gällande registrering av din ansökan" så kommer du att bli guidad vidare för en säker ansökningsprocess.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.
Mer info
Område Uppsala stad
Yrkesroll Offentlig Förvaltning, Kommunal administration & Ledning
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida https://www.uppsala.se/
Sista ansökningsdag 8 feb 2023 (7 dagar kvar)

Om arbetsgivaren