Kemiingenjör/kemist – Vattenfall Värme

Kemiingenjör/kemist – Vattenfall Värme

Vattenfalls affärsenhet Heat Sweden producerar, distribuerar och säljer värme, ånga, kyla och el. Verksamheten säljer också avfallsförbränningstjänster. Vår produktion har följande huvudorter: Uppsala, Jordbro, Nyköping, Motala och Vänersborg. Knutet till samtliga dessa finns också externa produktionsanläggningar.

Inom den operativa enheten Generation återfinns avdelningen Fuel Logistics and Chemistry, som har till uppgift att förse våra anläggningar med bränsle och kemitjänster samt aktivt arbeta med våra restprodukter. Huvuddelen av uppdraget är idag knutet till Uppsala, som är vår största anläggning, där vi också hanterar daglig drift av kemianläggningarna och provtagning. Vår ambition är att utveckla kemiverksamheten till att vara ett stöd för samtliga av Vattenfalls värmeanläggningar i Sverige.

Vattenfall söker nu en kemiingenjör/kemist med start så snart som möjligt. Kemiavdelningen består av 3 medarbetare. Utöver dig, ytterligare en kemiingenjör och en laboratorietekniker. Samtliga arbetar självständigt men finns tillgängliga för varandra.

Som kemiingenjör/kemist kommer du arbeta med följande:
 • Att genomföra vattenprovtagning med efterföljande analys av bl.a. metallhalter, susp., pH, ledningsförmåga mm.
 • Att för annat än vattenprover tolka, analysera och vidta/föreslå åtgärder baserat på provsvar.
 • Vara en av våra experter på vattenrening för våra anläggningar
 • Tillsyn av vattenreningsanläggningar ute i produktionsenheterna.
 • Tillsyn av analysutrustning och online-instrument i produktionsenheterna.
 • Delta som teknisk rådgivare vid upphandlingar av analyser och utrustning.
 • Uppdatering och utveckling av interna rutiner såsom ledningssystem och I-chemistry.
 • Utreda förutsättningar för att kunna utvidga vår egen analysförmåga för fasta bränslen (trä) och olika typer av biooljor.
 • Vara kontaktperson med våra externa labb.
 • Följa upp, systematisera analysresultaten för att föreslå förbättringar inom verksamheten.
Vi är idag en ackrediterad anläggning för ett antal vattenanalyser och arbetet innehåller administrativa och praktiska uppgifter för att bibehålla denna ackreditering.

Då verksamhetsområdet är brett och möjligheterna framåt är flera så ser vi gärna att du är positiv till förändring och utveckling av arbetet. Det innebär därmed att resor kan förekomma i arbetet. Bland våra utvecklingsområden finner vi bland annat förbränningskemi, rökgasreningskemi, materialpåverkan och bränsleanalyser. Kunskaper inom dessa områden ses som meriterande.

Vi söker dig som har
 • En civil-/högskoleingenjörsexamen inom kemi eller närliggande område eller har motsvarande erfarenhet från tidigare jobb och därmed nödvändiga kunskaper om kemi och utvärdering av analyssvar.
 • Du har goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift. Goda datakunskaper och vana med Office-paketet är en förutsättning för att klara av arbetet.
 • Körkort B
För att lyckas i den här rollen bör du vara noggrann, då du kommer arbeta med uppgifter som kräver precision och noggrannhet. Eftersom du kommer arbeta på egen hand är det även av stor vikt att du är ansvarstagande och självgående. För rätt sökande finns goda möjligheter att utveckla ansvarsområdet med ytterligare uppgifter. Du uppfattas som social och stödjer Vattenfalls principer om att agera Aktivt, Öppet, Positivt och att Säkerheten alltid kommer i första hand.

För ytterligare information om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Hanna Janis, 018-269697.
För information om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta rekryterare Zanko Dasko, 0702 532 896.

Fackliga representanter är Kalle Almqvist, Akademikerna, Kjell Karlsson, Ledarna, Göran H Johansson , SEKO och Patrik Nenzén, Unionen. Du når dem alla via Vattenfalls växel, 08 739 50 00.

Välkommen med din ansökan med CV och personligt brev senast 4 Oktober 2020. Urval och intervjuer sker efter slutdatumet.

Vi är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer lönsamt och tilltalande företag och strävar efter att vara goda förebilder när det gäller mångfald. Vattenfall arbetar aktivt för att alla medarbetare ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett ålder, etnisk eller kulturell bakgrund, könstillhörighet, religion/tro, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.

Vår organisation
Vattenfalls affärsenhet Heat Sweden producerar, distribuerar och säljer värme, ånga, kyla och el. Våra kunder är företag, kommuner, landsting, privata fastighetsägare villakunder och bostads-rättsföreningar. Huvudprodukten är fjärrvärme, som är en enkel, säker, bekväm och tillförlitlig form av uppvärmning. Bränslet består i huvudsak av olika former av biomassa, avfall som ger låga miljöpåverkande utsläpp. Vi är idag omkring 370 medarbetare och omsätter 2,9 miljarder kronor. Vattenfall Värme Nordens största anläggning finns i Uppsala och organisationen är uppdelad i tre avdelningar; drift, underhåll och bränsle.

Verksamheten i Uppsala är miljöcertifierad enligt EMAS och ISO samt certifierad gentemot arbetsmiljölagstiftningen och värmeverket genererar värme, ånga, kyla och el. Vi genererar cirka 1,7 TWh värme och 200 GWh el.
Mer info
Område Uppsala stad
Yrkesroll Teknik & Ingenjör, Kemi, Fysik & Biologi
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida https://careers.vattenfall.com/se/jobb/
Sista ansökningsdag 4 okt 2020 (13 dagar kvar)