Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Personskyddsoperatörer till Försvarsmaktens personskydd

Publiceringsdatum
30 januari 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Försvarsmaktens personskydd återfinns hos 13.Personskyddsskvadron vid 1.Militärpolisbataljon på Livgardet. Personskydd genomförs i alla konfliktnivåer, nationellt och internationellt. Uppgiften genomförs genom förebyggande och hindrande åtgärder syftandes till att skydda individers liv, hälsa och integritet mot aktörsdrivna hot, icke aktörsdrivna hot och olyckor.

Personskydd kan genomföras i olika nivåer, från rådgivning till insatser med skvadron. Uppträdandet varierar mellan militärt, civilt eller helt dolt för att påverka motståndarens möjligheter till verkan.

Personskyddsoperatörer är särskilt uttagna, utbildade och utrustade för att kunna verka i högriskmiljö med små enheter. God planering, sekretess och operationssäkerhet är väsentligt för att skapa goda förutsättningar att möta hot och risker.

Insatser genomförs inte sällan med kort förvarning vilket ställer höga krav på personalens förmåga. Personalen ges stort ansvar för planering och koordinering av arbetet. För att möta verksamhetens krav karakteriseras verksamheten i hög grad av personlig färdighetsträning såsom närkamp, skytte och insatsspecifika förberedelser.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

Du kommer i huvudsak att tjänstgöra som personskyddsoperatör i en personskyddsgrupp. Inom gruppen finns olika kompetenser och vilket fördjupningsområde du kommer få varierar beroende på avdelningens behov och dina intressen. Grundläggande är dock att alla i gruppen kan fungera som livvakter.

Det dagliga arbetet är omväxlande med färdighetsträning och personskyddsinsatser i Sverige och utomlands. Arbetet förutsätter en god hälsoprofil varför fysisk träning även är en naturlig del av vardagen. Tjänsteresor inom och utom landet är vanligt förekommande. En hög beredskap för insats innebär att längre perioders bortavaro ibland kan uppkomma med kort varsel. Då det finns tjänstehundar på enheten är det ett krav att du antingen inte är allergisk mot hundar alternativt att du är symptomfri vid behandling med receptfria läkemedel.

Krav
 • Körkort B
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och i skrift (svenska och engelska)
 • Godkänd vid uttagningstester
 • Godkänd militär grundutbildning (GMU, GU eller värnplikt)
 • Uppfyller förbandets fysiska tilläggskrav
 • Ej allergi mot hundar alternativt att du är symptomfri vid behandling med receptfria läkemedel
Personliga egenskaper:

Förmågan att fatta sunda beslut, samarbetsförmåga samt målmedvetenhet är mycket viktiga egenskaper. Vidare är personlig mognad, stresshantering, flexibilitet och att vara lösningsorienterad viktiga egenskaper. Vi ser även att du har förmågan att anpassa dig till individuella skillnader. Utöver detta behöver du snabbt kunna ställa om från lugnare arbetsuppgifter till att lösa uppgifter med högt tempo. Säkerhetsmedvetenhet och ansvarstagande är grundläggande för en personskyddsoperatör. Vi kommer att fästa mycket stor vikt vid personlig lämplighet.

Meriterande:
 • Militärpolis alternativt polis
 • Erfarenhet av internationella insatser
 • Sjukvårdare avancerad eller högre sjukvårdsutbildning
 • Militära förarbevis
 • Signalistutbildad inom Försvarsmakten
 • Arbetslivserfarenhet från Försvarsmakten eller annan myndighet som av arbetsgivaren bedöms aktuell och relevant.
Övrigt:

Visstidsanställning max 8+4 år (GSS/K) som inleds med 6 månaders provanställning.

Sysselsättningsgrad: Heltid

Arbetsort: Kungsängen

Militär befattning, OR-4

Tillträdesdatum: Augusti 2024 eller enligt överenskommelse

Vi ser gärna kvinnliga sökanden.

Om rekryteringen:

De som efter ett första urval anses lämpliga genomför tester online som hanteras av HR-centrum. Kandidater som efter tester online anses lämpliga kallas till uttagningstest som genomförs under en helg i april 2024. Kandidater prövas under dessa tester avseende personlighet, allmänbildning, fallenhet, språkkunskaper, styrka och kondition.

Exempel på fysiska grundkrav vid uttagningstest:
 • 6km terränglöpning med kroppsskydd och vapen under 44 min
 • Chins, 3 repetitioner
 • Dips, 6 repetitioner
 • Situps, 20 repetitioner
 • Armhävningar, 20 repetitioner
 • Släpa docka 50m under 2 minuter
 • Simkunnighet inklusive livräddning och undervattensimning
Härtill omfattas testverksamheten av kompletterande moment som snabbmarsch, orientering, närkamp och skytte m.m.

Det har tyvärr varit vanligt att tidigare kandidater har överskattat sin egen fysiska förmåga. För att inte slösa med din och vår tid i onödan uppmanar vi dig att vara helt säker på att du klarar de fysiska grundkraven ovan.

Utbildning efter antagning:

Efter antagning kommer du genomföra Grundkurs Militärt Personskydd. Om du inte är militärpolis kommer du också gå grundkurs Militärpolis. Därefter vidtar fortsatt utbildning och träning vid förbandet samtidigt som du påbörjar skarp tjänst.

Fackliga företrädare:

OFR/S Kenneth Hartikainen

OFR/O Orry Finnermark

SEKO Thomas Klasson

SACO Johan Gillemyr

Samtliga nås via växeln: 08-584 540 00

Välkommen med din ansökan senast 2024-02-25. Din ansökan ska innehålla CV, välliknande foto samt intyg om genomförd grundutbildning. För information om rekryteringsprocessen och befattningarna kontakta: lg-1mpbat-psa@mil.se. Ange "Rekrytering GSS" i ämnesraden.
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vårt huvudsäte är i Kungsängen utanför Stockholm, men vi finns också i Sollentuna, i centrala Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Liknande Jobb

Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
25 februari 2024 (1 dag kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren