Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Praktik på Nordic Centre for Gender in Military Operations (NCGM)

Befattningen erbjuder
NCGM söker nu tre praktikanter för Höstterminen 2023.

Om NCGM
Nordic Centre for Gender in Military Operations (NCGM) är ett internationellt militärt expert- och utbildningcenter placerat vid Livgardet strax utanför Kungsängen. NCGM:s uppdrag är att utgöra expertcenter inom området för gender i militära operationer och militärens implementering av den internationella agendan för kvinnor, fred och säkerhet på uppdrag av deltagande försvarsmakter. NCGM är som NATO Department Head även ansvarigt expertcenter för NATO inom området.

NCGM har två avdelningar som vardera söker en praktikant: Förmågeavdelningen (CCD) och Utbildningsavdelningen (ETD). CCD ansvarar för att utveckla expertis inom gender i militära operationer och för centrets internationella samarbeten. Avdelningen identifierar och utvecklar koncept och doktrin inom ramen för NCGM:s uppdrag. Avdelningen har också huvudansvaret för NCGM:s roll som NATO Department Head. ETD ansvarar för att utföra och utveckla utbildning inom ramen för samarbetet med NCGM:s medlemsländer och NATO. Då kurserna är NATO-certifierade sker ett systematiskt kvalitetsarbete för att möjliggöra kontinuerlig utvecklig och hög kvalitet.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som praktikant på CCD kommer du att bistå avdelningens arbete med förmågeutveckling av gender i militära operationer. Praktiken kommer att knytas till ett tidsbegränsat projekt där du får möjlighet att påverka och utvecklas, samt stötta utvecklingen av expertkunskap. Några av NCGM:s expertområden är: konfliktrelaterad sexuellt våld, kvinnor, freds- och säkerhetsagendan och genusperspektiv i militära operationer.

Som praktikant på ETD kommer du att bistå avdelningens arbete med att systematisera och utveckla kvalitetsledningsarbetet. Detta kan bl.a. innebära att bistå utveckla verktyg för vuxenpedagogik och implementera dessa i verksamheten. Du kommer att stödja i att utveckla och utvärdera NCGMs kurser.

Du kan även komma att få möjlighet att delta i vårt arbete rörande kommunikation.

Som praktikant hos NCGM kommer du att fungera som en integrerad medarbetare vid avdelningen. Du kommer att få insyn och sakkunskap om avdelningens samt NCGM:s olika arbetsområden genom att aktivt bidra till verksamheten, så väl i samverkan med andra, som självständigt.

Ingen ekonomisk ersättning utgår under praktiken.

Krav

Kvalifikationer
 • Antagen vid ett magister- eller masterprogram inom ett område som för tjänsten bedöms vara relevant för NCGM:s verksamhet (t.ex. samhällsvetenskapligt program, pedagogik, kommunikation eller juridik)
 • Den sökande bör vid antagningstillfället ha avklarat sin kandidatuppsats.
 • Grundläggande erfarenheter och/eller kunskap om forskningsmetoder, datainsamling och intervjuteknik.
 • Grundläggande erfarenheter och/eller kunskap om FN:s agenda för kvinnor fred och säkerhet eller genderanalys.
 • Analytisk förmåga.
 • Förmåga att bedöma, hantera och strukturera information effektivt.
 • Utmärkta kunskaper i engelska (tal, läsning och skrift).
 • Goda kunskaper om Microsoft Office, inklusive Excel.
Personliga egenskaper

Vi söker dig som trivs i att jobba i grupp då vi ofta jobbar tillsammans i projekt, men vi ser också gärna att du känner dig tryggt i att arbeta självständigt och tar ett eget ansvar. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Meriterande
 • Deltagit i kurser och/eller utbildningar i för praktiken relevant område.
 • Erfarenhet av eller förståelse för vilken roll genderperspektivet spelar i det fredsfrämjande arbetet.
 • Erfarenhet från att ha arbetat i en internationell kontext.
 • Genomförd grundläggande militär utbildning eller värnplikt.
För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: Praktik
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Kungsängen, Livgardet
Tillträdesdatum: enligt ök.

För upplysningar om befattningen kontakta:

Linda Johansson, Avdelningschef CCD, linda.1.johnansson@mil.se eller

Överstelöjtnant Lena Kvarving, Avdelningschef ETD, lena.kvarving@mil.se

För information om rekryteringsprocessen kontakta:

Emma Nygren, Analytiker ETD, emma.nygren@mil.se

Fackliga företrädare:

OFR/S Kenneth Hartikainen,

OFR/O Stefan Morin,

SEKO Thomas Klasson,

SACO Johan Gillemyr,

Samtliga nås via växeln: 08-584 540 00.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 2023-04-01. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vårt huvudsäte är i Kungsängen utanför Stockholm, men vi finns också i Sollentuna, i centrala Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
01 apr. 2023 (2 dagar kvar)

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare