Miljösamordnare till Livgardet

Miljösamordnare till Livgardet

Befattningen erbjuder

Livgardet ansvarar för ett antal tillståndspliktiga verksamheter med miljötillstånd, varav tre skjutfält. Vi bedriver vår verksamhet på flera platser, bl.a. Kungsängen, Stockholm, Gävle och Falun. Arbetet inom Livgardets miljöfunktion är komplext och utvecklande. Här får du arbeta med flera olika sakområden som buller, miljöutbildning, miljöstöd vid militära övningar, naturvård, egenkontroll, hälsoskydd, avfall, kemikaliehantering, energi, bygg/infrafrågor m.m.

Livgardets regementsstab består av drygt 50 medarbetare fördelat på 10 avdelningar. Miljöarbetet drivs i ett team bestående av två miljösamordnare, den ena går nu vidare inom myndigheten. Vi söker nu en ny lagmedlem. Miljöfunktionen tillhör chefsstödsavdelningen och stödjer förbandschefen med miljökompetens. Vi ansvarar för att förbandet kan fullfölja sina åtaganden inom miljöområdet. Livgardet har dessutom ett garnisonsansvar. Detta innebär att miljösamordnaren även ska samverka med andra aktörer än Försvarsmakten, exempelvis Fortifikationsverket (FORTV).

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Att driva processerna i miljöarbetet framåt avseende miljömålsarbete, miljöledningssystem, lagefterlevnad och rapportering enligt miljöbalken, samt i förbandets verksamhetsledningssystem. Du arbetar med miljöbedömningar, utredningar, uppföljning av verksamheten samt genomförande av miljöutbildning och verksamhetsuppdrag. Försvarsmakten (FM) är inte certifierad inom ISO 14001, men vi arbetar som om vi vore det. Arbetssättet behöver kommuniceras internt samt säkerställa att rutiner och instruktioner vid förbandet stödjer FM Miljöledningssystem.

Exempel på uppgifter är:
  • Följa upp miljötillstånd, t.ex. via egenkontroll eller kravställa/beställa kontroller och provtagning.
  • Ge stöd vid större militärövningar, vid både planering, genomförande och utvärdering.
  • Säkerställa att nödvändiga tillstånd och anmälningar finns utöver befintligt miljötillstånd för skjutfält.
  • Bidra i arbetet med framtagande av årlig miljörapport.
  • Hålla interna miljöutbildningar för Försvarsmakten.
  • Stöd för ledningen i intern uppföljning av verksamheten.
  • Medverka vid planering och genomförande av internrevisioner.
  • Arbeta förebyggande med miljö- och hållbarhetsfrågor och stödja i centralt arbete med Agenda 2030 samt miljökvalitetsmålen utifrån Försvarsmaktens centrala bestämmelser.
Kvalifikationer

För tjänsten krävs akademisk examen om minst 120 p (180 hp) med miljöinriktning eller annan relevant inriktning. Du ska ha erfarenhet i rollen som miljösamordnare eller från motsvarande kvalificerat miljöarbete, t.ex. inom miljöskyddsområdet. Du ska ha god kunskap inom miljövetenskap, miljölagstiftning, ISO 14001 och miljökonsekvensanalys.

Tjänsten kräver att du är svensk medborgare, har god datavana samt B-körkort. Krav ställs på att du kan genomföra tillfälligt arbete i lokaler där hundar och hästar vistas.

Meriterande

Miljö- och hälsoskyddskompetens och/eller erfarenhet av arbete med miljöledningssystem, buller, miljökommunikation/utbildning är meriterande. Vi ser gärna att du har kunskap om försvarssektorns verksamheter. Erfarenhet från miljöfarlig verksamhet och erfarenhet av myndighetsarbete/offentlig förvaltning är också meriterande. Det förväntas att du kommunicerar väl, skriftlig som muntligt, på svenska och engelska.

Personliga egenskaper

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Vi söker dig som är självgående och strukturerad samt bra på att kommunicera. Du har strategisk förmåga, är lyhörd och har det engagemang som krävs för att sprida och utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet. Du har lätt för att samarbeta och skapa kontakter. Du är noggrann, systematisk och kan se helhetsbilden.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Civil befattning.

Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning.

Arbetsort: Kungsängen.

Tillträdesdatum: Snarast enligt ök.

Individuell lönesättning tillämpas.

Upplysningar om befattningen
Miljösamordnare Rose-Marie Karlsson, 073-350 27 43

Information om rekryteringsprocessen
Rekryteringsansvarig, Linda Jönsson. Mottar frågor via mail till linda.jonsson@mil.se

Tjänsteförrättande avdelningschef chefsstödet, Mats Josell mats.josell@mil.se, 070-4486612

Fackliga företrädare
OFR/O Stefan Morin

OFR/S Kenneth Hartikainen

SACO Johan Gillemyr

SEKO Thomas Klasson

Samtliga nås via växeln: 08-788 75 00.

Sista ansökningsdag
Vänligen inkom med CV och personligt brev senast 2022-08-21

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vårt huvudsäte är i Kungsängen utanför Stockholm, men vi finns också i Sollentuna, i centrala Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Område Upplands-Bro
Yrkesroll Miljö & Djurvård, Offentlig Förvaltning
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida http://www.forsvarsmakten.se/sv/
Sista ansökningsdag 21 aug 2022 (9 dagar kvar)