Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Teknisk projektledare inom fibernät och tele-/datakommunikation

Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. För att möjliggöra en digitaliserad styrning och övervakning av nätets kraftledningar och stationer krävs både optofiber och IT-lösningar. I rollen som teknisk projektledare ansvarar du för att dessa delar kommer på plats. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Vi är i dag ca 400 personer på IT och vi kommer att växa med ytterligare 180 personer kommande två år. Detta för att kunna skapa förutsättningar för Sverige att kunna fördubbla sin elproduktion och nå klimatmålen genom att helt ställa om till fossilfri energi.

Om tjänsten

Rollen som teknisk projektledare är omväxlande och kräver att du arbetar operativt här och nu samtidigt som du är taktisk och planerar för teknik som ska byggas om flera år. Arbetsuppgifterna som är både administrativa och tekniska rör till stor del planering och koordinering av optofiber- och IT-installationer, på en övergripande nivå såväl som i detalj.

Du kommer i huvudsak att agera som delprojektledare i Svenska Kraftnäts stora anläggningsprojekt/revisionsprojekt gällande utbyggnad och förnyelse av transmissionsnätet för el. I projekten har du helhetsansvaret för IT-leveransen, som består av förläggning av optofiber och hårdvara för tele- och datakommunikation.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat planering av de projektaktiviteter som ska utföras inom ditt ansvarsområde, vägledning av entreprenörer, koordinering av teknisk personal och besiktning av utfört arbete med mera. Tjänsten kommer bland annat att innefatta att:
 • delta i anläggningsprojekt från genomförandefasen där ansvaret för en komplett IT leverans med tillhörande opto/telekommunikationslösning blir installerad enligt tidplan och framtagna tekniska handlingar
 • koordinera arbetet i projekten mellan den egna enheten och övriga teknikområden
 • delta i viss planering och visualisering av projekts fiberinstallation
 • granska all löpande dokumentation från projekten och säkerställa så att slutdokumentationen blir godkänd för en anläggning (projekt) och blir uppdaterat i berörda system
 • arbeta med att förbättra och utveckla arbetssätt, standarder och rutiner inom enhetens ansvarsområden
Du kommer att tillhöra enheten för Telekommunikation som är en del av Svenska kraftnäts organisation för IT-infrastruktur och drift. Enheten består av ett tjugotal medarbetare som ansvarar för planering, drift, förvaltning och utveckling av Svenska kraftnäts samhällsviktiga fiber- och kommunikationsnät och tillhörande tekniska lokaler såsom exempelvis datacenter. Med din bakgrund och erfarenhet bidrar du till att övriga på enheten utvecklas och arbetar åt samma håll.

Om dig

Personliga egenskaper
Rollen är väldigt självständig och ställer därmed stora krav på ditt personliga ledarskap i form av egna initiativ, tydlighet och ansvarskänsla. Du drivs av att se resultat och har förmågan att driva ditt eget arbete mot organisationens och dina egna mål.

I rollen som projektledare på telekomenheten agerar du alltid som en representant för hela vår verksamhet och du kommer att ha många kontakter inom och utom organisationen, varför vi ser att du är en person med en naturlig fallenhet för att skapa goda relationer i de olika konstellationer och grupper du ingår i.

Det finns stora möjligheter att påverka de arbetssätt och rutiner som vi arbetar enligt och vi söker dig som är strukturerad och kan se till verksamhetens bästa, och som gärna delar med dig av tankar och idéer gällande förbättringsområden.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Skallkrav
Vi söker dig som har en högskoleutbildning inom telekom/IT eller motsvarande kunskap förvärvad på annat vis. Vidare har du:
 • Flerårig erfarenhet av att driva tekniskt komplexa projekt eller uppdrag i en roll som projektledare, byggledare för optoanläggningar eller motsvarande.
 • B-körkort
 • Du är kommunikativ och uttrycker dig väl på svenska och engelska i tal och skrift
Meriterande
Vidare ser vi gärna att du har jobbat ett antal år med projekt i entreprenadform, men det är inget krav. Erfarenhet av praktiskt arbete med fibernät, nätplanering eller installation och drift av IT-miljöer ser vi också som meriterande, vilket även någon form av dokumenterad projektledarutbildning är.

Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Resor förekommer regelbundet i denna tjänst, ca 3-4 dagar/månad i snitt
 • Sista ansökningsdag 9 oktober 2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
Kontakta gärna rekryterande chef Bengt Löfstaf, tel. nr. 010-475 81 72 alternativt ansvarig rekryterare Josefina Blomquist, tel. nr. 010-475 88 17. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
Mer info
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
09 okt. 2023 (10 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare