Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Teknikspecialist HVDC/FACTS

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Teknikspecialist inom HVDC/FACTS får du arbeta med och delta i utveckling av vår mest avancerade teknologi i Sveriges viktigaste infrastruktur där du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige!

Hos oss på division Nät får du vara med att bygga ut och underhålla transmissionsnätet. För att möta samhällets behov behöver vi bygga 30 mil ledningar och driftsätta 20 stationer per år. Ansök idag och få chansen att vara med och lysa upp Sverige!

Om tjänsten

I rollen som Teknikspecialist kommer du främst att ansvara för att granska teknisk utformning och bevaka att anläggningen utförs enligt kontrakt, genom att:
 • Följa upp att anläggningen byggs enligt tekniska kravställningen.
 • Granska entreprenadens tekniska rapporter.
 • Delta vid entreprenadbesiktningar.
 • Delta vid entreprenörens provning, FAT och SAT.
 • Granska anläggningsdokumentationen.
 • Driva teknikfrågor internt och mot leverantör under genomförandet.
Du kommer även att upprätta teknisk beskrivning för upphandling av HVDC/FACTS-projekt samt bistå med tekniskt stöd till underhållsingenjörer och projektledare. Rollen innebär även att arbeta med att återföra erfarenheter till linjen och ta del av erfarenheter från andra projekt.

Som Teknikspecialist tillhör du enheten Kraftelektronik som består av 12 medarbetare.

Om dig

I rollen kommer du att ha många kontaktytor både internt och externt därför söker vi dig som har en god samarbetsförmåga och arbetar bra tillsammans med andra människor genom att lyssna och kommunicera. Då rollen innebär att du kommer arbeta med utvecklingsprojekt eller leveransprojekt söker vi dig som är van vid att arbeta mot mål och fokuserar på resultat.

Som person är du självgående och tar ansvar för dina uppgifter samt driver på dina processer vidare. Du förstår din roll i organisationen och ser till hela verksamhetens bästa i ditt agerande. Du har förmågan att kunna göra dina egna val och utifrån dina erfarenheter fatta snabba beslut och agera utifrån dessa.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Erfarenhetsmässigt är du utbildad civilingenjör eller högskoleingenjör inom elkraft eller har motsvarande kunskaper förvärvat på annat sätt. Du har också flera års erfarenhet inom HVDC/FACTS och har förvärvat en god förståelse för elkraftsystemet och dess dynamik. Utöver detta har du:
 • Goda kunskaper i kontrollanläggningsutformning inklusive:
Manöver och indikeringssystem
Automatiksystem
Mätsystem
Larm och Händelsehanteringssystem
Montageprinciper gällande primärapparaters koppling mot kontrollanläggning
 • God förståelse om kraftelektroniks uppbyggnad och funktion.
 • Goda kunskaper i reglerteknik för elkraftsystem.
 • Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift.
Vi ser det som meriterande om du har:
 • Goda kunskaper i utformning av ventilkylsystem.
 • Goda kunskaper i utformning av hjälpkraftsystem för kraftelektonikanläggningar.
 • Aktivt deltagit vid idrifttagning av HVDC/FACTS-system.
 • Goda kunskaper i utformning och dimensionering av huvudkrets för HDVC-anläggningar
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad på något av våra kontor i Sundbyberg, Sollefteå, Sundsvall eller Göteborg
 • Möjlighet till distansarbete #LI-hybrid
 • Resor kan förekomma i denna tjänst
 • Sista ansökningsdag: 3 april 2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
Kontakta gärna rekryterande chef Per Andersson, tel. nr. 010 475 83 26 alternativt ansvarig rekryterare Sofia Enoksson, tel. nr. 010-475 97 73. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning i säkerhetsklass 1 och 2 krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
Mer info
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
03 apr. 2023 (1 dag kvar)

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare