Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Strategisk Kraftsystemspecialist inom investeringsstyrning

Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Kraftsystem inom division System söker vi nu en strategisk Kraftsystemspecialist som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

I rollen som Kraftsystemspecialist kommer du att arbeta strategiskt med investeringsstyrning av Svenska Kraftnäts kraftsystemsinvesteringar. Du kommer utgöra en viktig del i att säkerställa att rätt investeringar görs i stamnätet för att möta Svenska Kraftnäts uppdrag och Sveriges klimatmål. Tjänsten kommer även att innefatta:
 • bedömning av projektmognad inför finansiellt beslut och stöd inför finansieringsbeslut
 • strategisk planering av investeringsportföljen samt att driva arbetet för att effektivisera investeringsverksamheten genom att ta fram och förvalta principer för kraftsystemets strategiska utformning
 • representera enheten i olika referensgrupper och programledningar för större investeringsprojekt
 • delta i enhetens övriga arbetsuppgifter som övergripande rör anslutningsärenden, marknadsintegration och systemförstärkningar.
Du kommer att få möjligheten att utvecklas inom ansvarsområdet och utbyta erfarenheter med dedikerade kollegor med lång erfarenhet. I rollen kommer du även att få möjligheten att bidra och bredda enheten tillsammans med dina närmsta kollegor som också arbetar med investeringsstyrning, ni kommer att följa investeringsprojekten från start till mål.

Du kommer att tillhöra enheten Systemdesign som arbetar inom flera områden. Enheten har en beställarfunktion som arbetar med investeringsverksamheten samt strategisk portföljplanering. Vidare har enheten övergripande designkriterier av kraftsystemet, där designen ska bidra till hög leveranssäkerhet genom att skapa ett robust kraftsystem. Enheten arbetar även med styrande regelverk för utveckling av kraftsystem, det vill säga utveckling och förvaltning av föreskrifter, rutiner och riktlinjer som berör kraftsystemets övergripande design och funktion.

Om dig

Rollen kräver att du har god samarbetsförmåga, är lyhörd och har förmåga att kommunicera på ett konstruktivt sätt. Vidare är du flexibel och har lätt att anpassa dig till nya situationer och visar på gott omdöme vid uttalanden, agerande och beslut. Du har god ledarskapsförmåga och skapar engagemang och delaktighet. För rollen är det viktigt att du har förmåga att se till helheter och ta hänsyn till det större perspektivet. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare har du civilingenjörsexamen med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis elkraft, energisystem, industriell ekonomi eller teknisk fysik alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som myndigheten bedömer relevant. Vidare har du:
 • gedigen erfarenhet av systemplanering av transmission- eller regionnät, eller gedigen erfarenhet och kunskap om kraftsystemets uppbyggnad och funktion
 • god kommunikativ förmåga, i tal och skrift på svenska och engelska.
Det är meriterande om du har kunskap om styrning av investeringsverksamhet inom energibranschen. Vi ser också gärna att du har erfarenhet av att samordna och leda tekniskt uppdrag eller projekt.

Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Sollefteå
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Tjänsteresor kan förekomma i begränsad omfattning.
 • Sista ansökningsdag 2 oktober 2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
I den här rekryteringen samarbetar vi med Avancos. Vill du veta mer om tjänsten, kontakta gärna ansvarig rekryteringskonsult Jessica Rydén, tel. nr 079 337 08 36, jessica.ryden@avancos.se. Kontaktpersoner hos Svenska kraftnät är rekryterande chef Fredrik Tinglöw. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
Mer info
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
02 okt. 2023 (7 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare