Hoppa till innehåll
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Samhällskontakt erbjuds du ett av Sveriges viktigaste samhällsbyggande jobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Hos oss på division Nät får du vara med att bygga ut och underhålla transmissionsnätet. För att möta samhällets behov behöver vi bygga 30 mil ledningar och driftsätta 20 stationer per år. Ansök idag och få chansen att vara med och lysa upp Sverige!

Om tjänsten

Tjänsten är placerad på enhet Framkomlighet och samhällsplanering på avdelning Samhällsbyggnad. Avdelningen består av fyra enheter som tillsammans ansvarar för säkerställande av framkomlighet och tillstånd och rättigheter för att kunna uppföra och bibehålla Svenska kraftnäts anläggningar. Det sker bland annat genom att bevaka Svenska kraftnäts intressen i fysisk planering och att skapa en förståelse för Svenska kraftnät som en samhällsviktig infrastrukturaktör. Detta så att vi får bättre genomslag för våra perspektiv i samhällsplaneringen.

I rollen som Samhällskontakt ingår att föra en proaktiv dialog med nyckelintressenter i en av tre regioner i Sverige, samt att skapa långsiktiga relationer med tex tillståndsgivande myndigheter som påverkar möjligheterna att få koncession och andra tillstånd och rättigheter. Exempel på nyckelintressenter är Regioner, Länsstyrelser, Trafikverket, intresseorganisationer med flera. I dagsläget finns goda exempel på regionala samarbeten med bl a ovanstående intressenter och ditt uppdrag handlar om att ta fram en plan för hur vi skall vidareutveckla dessa samarbetsforum, samt att skapa samarbete i de prioriterade regioner som ännu inte har ett systematiskt samarbetssätt.

Dina arbetsuppgifter kan till exempel innefatta;
 • kontakter med nyckelintressenter
 • planera och genomföra samarbetsmöten på olika beslutsnivåer
 • facilitera workshops kring centrala frågeställningar för utbyggnaden av transmissionsnätet
 • följa upp och säkerställa fortsatt framdrift av de olika regionala samarbetsforumen samt fungera som stöd för de regionalt ansvariga i frågor kring samarbetsforumen
Då tjänsten är ny kommer det finnas goda möjligheter för dig att vara med och bidra till tjänstens innehåll. Du kommer att samarbeta nära två ytterligare samhällskontakter för den regionala nivån och ni kommer i huvudsak arbeta i den geografiska uppdelningen nord, mitt och syd.

Enheten som är under tillväxt består idag av 10 personer.

Om dig

Vi söker dig som har god samarbetsförmåga och är serviceinriktad då rollen innebär mycket samarbete med många kontaktytor internt samt externt. Då rollen är en ny roll så krävs det att du är strukturerad och självgående för att sätta processer och driva dina arbetsuppgifter framåt. En viktig del av rollen är att skapa kontakt och långsiktiga relationer med externa nyckelintressenter och därför ser vi att du är initiativtagande och har en hög relationsskapande förmåga.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Du har en relevant flerårig högskoleutbildning eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt.

Vidare har du:
 • flerårig erfarenhet av arbete med samhällskontakter och/eller som intressentansvarig
 • erfarenhet av samhällsbyggnadsfrågor
 • förmåga att uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska och engelska
Vi ser det som meriterande om du har erfarenhet av arbete med Svenska kraftnäts intressenter, d v s Länsstyrelser, Regioner, kommuner och tillsynsmyndigheter. Att du har erfarenhet av att självständigt driva frågeställningar med fokus på att främja dialog och kunskapsutbyte hos intressenter samt god presentationsförmåga och förmåga att kunna representera Svenska kraftnät i olika externa sammanhang. Vi ser det också som meriterande om du har erfarenhet av energibranschen och affärsutveckling.

Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg, Sundsvall eller Luleå
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Resor förekommer i denna tjänst
 • Sista ansökningsdag 10 juni 2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
I den här rekryteringen samarbetar vi med Avancos. Vill du veta mer, kontakta gärna rekryteringskonsult Sophie Berg, tel. nr. 0704 04 56 44 eller via e-post: sophie.berg@avancos.se. Rekryterande chef är Per Enarsson, tel. nr. 010-475 82 90 och ansvarig rekryterare Anna Kalzén, tel. nr. 010-350 92 53. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
Mer info
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
10 juni 2023 (8 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare