Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Kraftsystemspecialist inom Kravverifiering

Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Kraftsystem inom division System söker vi nu en Kraftsystemspecialist inom kravverifiering som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

I rollen som kraftsystemspecialist kommer du att koordinera kravverifieringen på Svenska kraftnät vid anslutningar till kraftsystemet. Rollen innebär bland annat att vara kontaktperson mot externa aktörer vid kravverifieringen vid anslutning av produktion eller förbrukning till kraftsystemet, förmedla kravbild till externa aktörer, ta fram interna beslutsunderlag, hantera den interna koordineringen av granskningen och verifiering av krav samt utveckla processer för kravverifiering. I rollen kommer du även att få möjlighet, om intresse finns, att medverka vid provning av anläggningar.

Rollen som Kraftsystemspecialist innebär utmanande och utvecklande arbetsuppgifter inom området kravställning och verifiering vid anslutningar till kraftsystemet. Här kommer du att få goda möjligheter att utvecklas och skapa dig ett stort kontaktnät i kraftsystembranschen. Då rollen är ny kommer du att, beroende på din kompetens och dina intressen, få goda möjligheter att påverka din egen utveckling och rollens inriktning samt bidra med dina erfarenheter både inom enheten och med andra enheter på Svenska kraftnät. Här får du arbeta tillsammans med kollegor som känner en stolthet över att få arbeta med viktiga och meningsfulla uppgifter.

Du kommer att tillhöra enheten Systemdesign som bland annat ansvarar för styrande regelverk för utveckling av kraftsystemet samt kravställning och verifiering vid anslutning. Enheten Systemdesign tillhör avdelningen Kraftsystem som har uppdraget att utveckla ett kraftsystem med hög leveranssäkerhet och ett transmissionsnät med hög tillgänglighet och rätt kapacitet - idag och i framtiden.

Om dig

I rollen kommer du att ha många kontaktytor både internt och externt därför söker vi dig som har lätt för att skapa kontakter och underhålla relationer. För att lyckas i rollen söker vi dig som är kvalitetsmedveten, det vill säga att du är noggrann och medveten om kvalitetsstandard och mål. Vidare är du van vid att ta egna initiativ, sätter igång aktiviteter och uppnår resultat samt har förmågan att se helheten inom teknikområdet. Du arbetar på ett strukturerat sätt där du i god tid planerar ditt arbete samt har förmågan att organisera och prioritera arbetet på ett effektivt sätt. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare söker vi dig som har en ingenjörsexamen med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis elkraft, energisystem, reglerteknik eller teknisk fysik alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Vidare har du:
 • god kraftsystemförståelse
 • flerårig relevant arbetslivserfarenhet t.ex. arbete med anslutningsprojekt till transmission- eller regionnät
 • lätt för att uttrycka dig såväl i tal som i skrift på både svenska och engelska.
Det är meriterande om du har:
 • erfarenhet av arbete med, eller kunskap om, de europeiska kommissionsförordningarna för anslutning (RfG, DCC, HVDC) eller SvKFS 2005:2
 • kunskaper inom något av följande områden: frekvensreglering i det nordiska kraftsystemet, kraftsystemstabilitet, kraftproduktion inkl. reglersystem
 • projektledarerfarenhet
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Tjänsteresor kan förekomma i viss mån t.ex. vid provning och verifiering av kraftproduktionsmoduler
 • Sista ansökningsdag 9 oktober 2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
I denna rekrytering samarbetar vi med Avancos. Vill du veta mer, kontakta gärna rekryteringskonsult Jessica Rydén, tel. 0793 37 08 36 eller jessica.ryden@avancos.se. Kontaktpersoner hos Svenska kraftnät är rekryterande chef Fredrik Tinglöw. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
Mer info
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
09 okt. 2023 (10 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare