Hoppa till innehåll

Kontrollanläggningsingenjör OT-säkerhet & kommunikation

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Kontrollanläggningsingenjör erbjuds du ett av Sveriges viktigaste anläggningsjobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Hos oss på division Nät får du vara med att bygga ut och underhålla transmissionsnätet. För att möta samhällets behov behöver vi bygga 30 mil ledningar och driftsätta 20 stationer per år. Ansök idag och få chansen att vara med och lysa upp Sverige!

Om tjänsten

I rollen som kontrollanläggningsingenjör med kommunikationsinriktning kommer du arbeta med stationskommunikation i våra anläggningar (projekt och förvaltning) och ha ett extra fokus på OT-säkerhet där du stöttar objektsägaren för OT på anläggning. (OT-säkerhet innebär processnära cybersäkerhet) I din roll kommer du hantera både historiska och nya kommunikationsprotokoll.

Förutom din anknytning till projekt och förvaltning medverkar du även i arbetet med att ta fram nya tekniska riktlinjer. Du kommer även arbeta med metoder för kvalitetssäkring av leveranser inom kontrollanläggning/OT-säkerhet samt vara delaktig i arbetet med framtidens stationer som har både stations- och processbuss.

Du kommer att verka inom ett spännande gränsland mellan dagens teknik och det utvecklingsarbete som avdelningen bedriver inom kontrollanläggningsområdet. Stationskommunikation och OT-säkerhet är en allt mer central del inom kontrollanläggning, du hamnar i mitten och kan göra skillnad. I din roll vill vi också att du aktivt bidrar till att stärka samarbetet med andra funktioner inom Svenska kraftnät och skapa samarbetsytor. Vi ser också att du har ett brinnande intresse för cybersäkerhetsrelaterade frågor.

Du kommer att få möjligheten att utvecklas inom teknik som ligger i framkant.
På Svenska kraftnät finns dessutom goda möjligheter till externa utbildningar och tid för egenstudier inom ditt kompetensområde.

Som kontrollanläggningsingenjör tillhör du enheten Kontrollanläggning Teknik under avdelning Stationsteknik som ansvarar för den tekniska kravställningen på kontrollanläggning. Enheten består idag av 19 medarbetare och du kommer att få möjligheten att utvecklas tillsammans med några av de mest erfarna kollegorna inom kommunikation, kontrollanläggning och reläskydd som finns i branschen.

Om dig

För att trivas i rollen ser vi att du är självgående och kan driva aktiviteter för att uppnå resultat och hålla en hög kvalitet. Vi söker dig som har en god problemlö-sande analysförmåga för att se till komplexa frågeställningar i en ny utveckling av våra stationer. För att bli framgångsrik i den här rollen ser vi att du gillar att samar-beta med andra människor då denna roll kommer i kontakt med många olika in-tressenter och områden av verksamheten.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare ser vi att du har en Civilingenjör- eller högskoleingenjörsutbildning inom elkraft/energi eller har motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt.

Du skall:
 • Ha flerårig erfarenhet av att arbeta med OT-cybersäkerhet i industriella kontrollsystem.
 • Ha god kompetens och erfarenheter av IT-kommunikation inom industriella kontrollsystem.
 • Ha körkort.
 • Tala samt förstå svenska och engelska i tal och skrift.
Vi ser det som meriterande om du har erfarenhet inom någon eller några av följande:
 • Kontrollanläggningar för transmissionsnät på 130-400 kV
 • Stationsbuss och Processbuss (IEC61850)
 • HMI (Lokal SCADA)
 • Fjärrkontroll (ex.vis IEC 60870-5-104)
 • TPE (Teleprotection equipment).
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg, Sundsvall, Luleå eller Sollefteå.
 • Möjlighet till distansarbete i överenskommelse med chef. Då tjänsten innebär resor vill vi möjliggöra för en flexibel arbetssituation under den arbetstid som inte sker ute på tjänsteresor.
 • Bilresor förekommer frekvent både i anläggningsprojekt samt för utvecklingsprojekt. Resor förekommer flera gånger i månader.
 • Sista ansökningsdag 9 oktober 2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
Kontakta gärna rekryterande chef Hampus Bergquist, tel. nr. 010-4758448 alternativt ansvarig rekryterare Caroline Kirschon, tel. nr. 010-350 92 49. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Sista ansökningsdag
09 okt. 2023 (5 dagar kvar)
Område
Typ av anställning

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.
https://www.svk.se/

Fler jobb från samma arbetsgivare

Liknande Jobb

Sundbyberg
Teknik & Ingenjör
Företagslogga
Sundbyberg
Teknik & Ingenjör
Företagslogga
Sundbyberg
Teknik & Ingenjör
Företagslogga