Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

IT-säkerhetsspecialist med fokus verksam-hetsarkitektur

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som (roll) erbjuds du ett av Sveriges viktigast (IT, Anläggning, etc.) jobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Välkommen till Gemensamma funktioner - en integrerad del av Svenska kraftnät som ska lösa de gemensamma utmaningarna.

Gemensamma funktioner stöttar hela affärsverket och jobbar dagligen för att förverkliga Svenska kraftnäts gemensamma mål. Divisionen består av kommunikation, HR, rättsavdelning, inköp, säkerhet och beredskap samt fastighet och hållbarhet.

Vi behöver kreativa, innovativa förmågor med olika kompetenser

- är Du en av dem

Som IT-säkerhetsspecialist erbjuds du ett av Sveriges viktigaste och mest betydelsefulla IT-säkerhetsjobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Om tjänsten
Som IT-säkerhetsspecialist med fokus på verksamhetsarkitektur sätter du dig systematiskt in i nuläget för att få en förståelse för de möjligheter och utmaningar som finns. Utefter det läget jobbar du fram en uppdaterad arkitektonisk bild över verksamheten samt sätter en Informations- och IT-säkerhetsmässig syn på den. Ditt mål är att löpande förse Informationssäkerhetschefen med uppdaterat underlag som sedan kommer ligga till grund för en strategi som möjliggör en långsiktig planering av IT-infrastrukturen ur ett säkerhetsperspektiv.

Genom att integrera säkerhetskraven i verksamhetsarkitekturen kommer du bidra till att bygga än mer robust IT för nationell elförsörjning som effektivt kan hantera även framtida säkerhetsutmaningar.

Vi ser självklart att du kompetensutvecklar dig inom Informations- och IT-säkerhet kopplat till elförsörjning. På sikt ser vi att du är en auktoritet inom ditt område för att kunna ge professionellt stöd till såväl projekt, medarbetare som beslutsfattare avseende IT-säker elförsörjning.

Du söker denna tjänst ifall du vill fördjupa dina kunskaper inom Informations och IT-säkerhet och berika dem med komplexa utmaningar med fokus på nationell elförsörjning. Du brinner för att bidra till en än säkrare samhällskritisk verksamhet.

Som IT-säkerhetsspecialist tillhör du enheten för informations- och cybersäkerhet.
Enheten består av såväl IT- som informationssäkerhetsspecialister, såväl anställda som konsulter. Att du passar in i gänget och bidrar till egen och andras trivsel, kommer vara en stark faktor vid urval. Teamsammansättning går således före antal år i branschen.

Om dig

Skall krav:
För att trivas i rollen ser vi att du är kunskapstörstande och kommunikativ, så att du på ett begripligt sätt, såväl skriftligt som muntligt, kan förmedla dina kunskaper till såväl tekniker som beslutsfattare.
God samarbetsförmåga där du uppmärksammar andras synpunkter och kompetens samt ger dem utrymme i gruppen på ett sätt som gynnar helheten är viktig egenskap som är avgörande för framgång i vårt team.
Eftersom vi jobbar med mycket känsliga uppgifter så är integritet viktigt, där du agerar utifrån egen etik och moral, med värdegrunden som en stöttepelare. Du vågar uttala egna ställningstaganden utifrån din roll även när de inte sammanfaller med andras.

Vidare ser vi att du har högskoleexamen inom datasystemvetenskap, elektroingengör eller motsvarande för tjänsten relevant yrkeshögskoleutbildning, alternativt erfarenheter vi bedömer som likvärdiga.

Du har även erfarenhet av:
  • Minst 5 års relevant arbete inom IT-säkerhet i medelstora till stora organisationer
  • Av att skriftligt sammanställa, dokumentera och presentera de analyser och observationer som är relevanta för intern rapportering, till exempelvis ledningsgrupp.
Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift

Meriterande:
Vi ser det som meriterande om du har planerat och genomfört säkerhetsrelaterade arbeten kopplat till komplexa IT-miljöer.

Har goda kunskaper om säkerhetsskydd och tillhörande lagstiftning.

Har erfarenhet av IT-säkerhet för industriella styrsystem.

Har erfarenhet av arbete inom ramen för ISO-standarden 27000, ITIL och förvaltningsmodellen PM3

Certifieringar informationssäkerhet, verksamhetsarkitektur och/eller ITIL ses också som meriterande.

Bra att veta
  • Tjänsten är placerad Sundbyberg.
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
  • Sista ansökningsdag 2023-04-17
  • Tjänsten är en tillsvidare anställning
Kontakta gärna rekryterande chef chef Cem Göcgören, tel. nr. 010-4759917 alternativt ansvarig rekryterare AnnSophie Brezén tel. nr. 070-539 79 23.

Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning i säkerhetsklass 1 och 2 krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
Mer info
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
17 apr. 2023 (21 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare