EU-rättsjurist till Svenska kraftnät

EU-rättsjurist till Svenska kraftnät

Just nu är Svenska kraftnät inne i en mycket expansiv, spännande och utvecklande fas och behöver därför förstärka sin juridiska verksamhet med en verksjurist med EU-rättslig inriktning. Ta chansen att bidra till en av Sveriges viktigaste och mest spännande arbetsplatser!

Om tjänsten

Ett ökat fokus på energifrågor och elektrifiering, ett förändrat säkerhetsläge och en högre takt i utbyggnaden av transmissionsnätet innebär även ett ökat intresse för Svenska kraftnäts verksamhet.

Internationellt samarbete är en förutsättning för att Svenska kraftnät ska kunna utföra sina uppdrag i en alltmer internationell miljö. Inom EU finns ett gemensamt regelverk för att säkerställa genomförandet av EU:s inre elmarknad. Regelverket sätter spelreglerna och ramarna för elmarknaden och dess olika aktörer. Svenska kraftnät arbetar intensivt med implementering av den alltmer omfattande EU-baserade lagstiftningen och deltar i samarbetet inom ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity). Samtidigt pågår digitaliseringen i hög takt. Verksamheten är i en fas då väldigt många projekt precis har startats eller ska starta.

Svenska kraftnäts juridiska verksamhet bedrivs inom två enheter för juridik inom Rättsavdelningen. Enheterna bidrar, tillsammans med chefsjuristen, till att säkerställa att Svenska kraftnäts verksamhet efterlever relevant lagstiftning och vägleder verksamheten proaktivt avseende dess legala förutsättningar. Enheterna består idag av 13 erfarna verksjurister som arbetar självständigt inom en stor bredd av juridiska områden.

Tjänsten är tillsvidare och placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg men möjlighet finns till placering i Göteborg.

Dina arbetsuppgifter

Arbetet med EU-rättsliga bedömningar innebär att få arbeta brett med bland annat ellagstiftningen, kommersiell avtalsrätt och förvaltningsrätt.

Rollen innefattar att:
 • ge juridiskt stöd till verksamheten som implementerar EU-regelverket inom energi- och elmarknadsområdet inklusive tolkningar av lagstiftningen,
 • säkerställa att avtal som tas fram är juridiskt korrekta,
 • arbeta med remisser, överklaganden och framtagande av lagförslag.
Din bakgrund

Du ska ha en fullgjord juristexamen, vidare har du:
 • Minst 5 års erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete inom myndighet, bolag, advokatbyrå, organisation eller företag,
 • Minst 3 års erfarenhet av arbete med EU-rättsliga frågeställningar,
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
Vi ser gärna att du även har:
 • Erfarenhet av arbete inom el- eller energiområdet,
 • Erfarenhet av arbete i internationella förhandlingar (gärna inom EU),
 • Erfarenhet av avtalsrätt,
 • Erfarenhet av arbete inom infrastruktur,
 • Arbetat inom offentlig sektor,
 • Erfarenhet av arbete med IT/digitalisering.
Dina personliga egenskaper

För att trivas i rollen ser vi att du har en god samarbetsförmåga och tycker om att arbeta med andra då du kommer att ha många kontaktytor både inom och utanför myndigheten. Du är självgående och tar ansvar för dina arbetsuppgifter och kan själv driva dina frågor framåt. I rollen är det också viktigt att du har hög integritet, ett gott omdöme samt är lösningsorienterad och därmed har förmågan att hitta lämpliga lösningar för de frågor som uppstår i verksamheten.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

I denna rekrytering samarbetar vi med FAIRPLACE*, har du frågor rörande tjänsten är du varmt välkommen att kontakta Anna Lensmar-Friedman tel. nr. 076- 000 25 55 anna.lensmar-friedman@fairplace.se. Du kan även kontakta rekryterande chef Li Axrup, li.axrup@svk.se. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Wallin, ST, tel. 010-475 84 94. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 28 februari 2023. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.
Mer info
Område Sundbyberg
Yrkesroll Juridik, Juridisk rådgivning
Typ av anställning Heltid
Hemsida https://www.svk.se/
Sista ansökningsdag 28 feb 2023 (23 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.