Hoppa till innehåll
Vill du vara en del av att samordna och utveckla Svenska kraftnäts el- säkerhetsarbete.
Då kanske du är vår nästa Elsäkerhetsspecialist!


Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Elsäkerhetsspecialist erbjuds du ett av Sveriges viktigaste jobb inom hållbarhet, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Välkommen till Gemensamma funktioner - en integrerad del av Svenska kraftnät som ska lösa de gemensamma utmaningarna.

Gemensamma funktioner stöttar hela affärsverket och jobbar dagligen för att förverkliga Svenska kraftnäts gemensamma mål. Divisionen består av kommunikation, HR, rättsavdelning, inköp, säkerhet och beredskap samt fastighet och hållbarhet.

Vi behöver strukturerade och säkerhetsmedvetna förmågor med olika kompetenser

- är Du en av dem?

Läs mer om vår arbetsplats här: Vår arbetsplats Svenska kraftnät (svk.se)

Om tjänsten

Som Elsäkerhetsspecialist på Svenska kraftnät ingår du i ett team som tillsammans med arbetsmiljöspecialister arbetar med en bred palett av arbetsuppgifter.

Tjänsten innebär att du kommer att arbeta med elsäkerhetsfrågor i syfte att skapa goda förutsättningar för en god elsäkerhet och arbetsmiljö i de elektriska anläggningarna som Svenska kraftnät bygger och förvaltar.
Arbetet bedrivs även integrerat med specialistfunktioner för miljö, kvalitet, hållbarhet och avvikelsehantering. Vi arbetar på ett styrande och stödjande sätt genom lärande och utveckling av elsäkerhetsarbetet inom Svenska kraftnät.
Vårt systematiska elsäkerhetsarbete omfattar både vårt eget och våra leverantörers arbete samt samverkan inom elbranschen. Vi samarbetar även med våra nordiska kollegor i dessa frågor.

Du kommer främst att stötta våra projektledare samt underhållsingenjörer i deras dagliga arbete. Detta sker bl.a. genom stöd gällande avvikelsehantering och utredningar, uppföljning, granskning av anbud, kontraktsuppföljning och arbetsberedningar samt att delta i informationsmöten.

I rollen som Elsäkerhetsspecialist kommer du att bidra med och stötta Svenska kraftnäts snabba tillväxt och den ökande mängden projekt som gör att vi behöver blir fler som arbetar med att stödja och stöttaprojekt och underhållsverksamheten samt övriga verksamheten. Detta gör vi genom stöd och rådgivning rörande exempelvis elsäkerhetslagstiftning, elsäkerhetsförordning, elsäkerhetsföreskrifter, rådande elsäkerhetsteknisk praxis, krav på elinstallationsföretag samt anläggnings- och personsäkerhet.

Du kommer att få möjligheten att utvecklas inom elsäkerhetsområdet och utbyta erfarenheter med kollegor som verkat länge inom branschen.

Som Elsäkerhetsspecialist tillhör du enheten Hållbarhet.

Enhetens uppdrag är att samordna och utveckla Svenska kraftnäts hållbarhetsarbete i enlighet med ledningens beslut, Svenska kraftnäts väsentliga hållbarhetsaspekter och de globala målen för hållbar utveckling. I uppdraget ingår att stötta ledningen i beslut om elsäkerhetsarbetets inriktning och att verksövergripande styra och stödja verksamhetens elsäkerhetsarbete.

På enhet hållbarhet arbetar idag 15 medarbetare med olika specialiserade roller inom enhetens ansvarsområde.

Om dig

1) Personliga egenskaper.

För att lyckas i rollen som Elsäkerhetsspecialist behöver du tycka om att arbeta proaktivt och våga ta egna initiativ till förbättringar och förändringar.
Det är även viktigt att du har god pedagogisk förmåga och kan tala välformulerat och engagerat och anpassar ditt budskap efter situationen.
Självklart är du van att planera, organisera och prioritera ditt arbete på ett effektivt sätt och att du sätter upp tydliga mål för dig själv och håller givna tidsramar.
Sist men inte minst måste du ha en god samarbetsförmåga eftersom stor del av arbetet bygger på samarbete och samverkan såväl inom teamet och enheten som med andra enheter och avdelningar och även utanför Svenska kraftnät.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

2) Skallkrav.

 • Högskole- eller gymnasieutbildning i minst 3 år inom elkraft eller annan utbildning eller arbetslivserfarenhet som Svenska kraftnät bedömer jämförbar.
 • Minst två års praktisk arbetslivserfarenhet av elnätsbranschen, inom entreprenad, drift, underhåll eller elinstallation/elmontage eller motsvarande.
 • Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift.
 • Körkort (B).3) Meriterande.Vi ser det som meriterande om du har;
 • Genomförd godkänd ESA-utbildning (fackkunnig) enligt gällande bransch-praxis.
 • God kunskap om elsäkerhetslagstiftning, elsäkerhetsföreskrifter, rådande elsäkerhetsteknisk praxis, till området hörande normer och standarder, EBR-branschstandarder-och anvisningar som ex. ESA.
 • Kunskap om beteendebaserad säkerhet, exempelvis BBS eller OBM.
 • Auktoriserad Elinstallatör A (äldre system AB).
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, men man kan även, efter separat överenskommelse, vara placerad i Göteborg, Sundsvall, Luleå eller Sollefteå.
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 %.
 • Resor inom landet förekommer i denna tjänst.
 • Sista ansökningsdag 11 april 2023.
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning.
Kontakta gärna rekryterande Teamledare Teresa Norling, tel. nr. 010-475 87 38, alternativt ansvarig rekryterare Lennart Jansson, tel. nr. 010-351 94 49.
Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68.
Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning i säkerhetsklass 1 och 2 krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
Mer info
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
11 apr. 2023 (12 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare