Hoppa till innehåll
Vi söker nu flera Elmarknadsutvecklare till den växande enheten Nätnyttjande som idag består av tretton medarbetare i varierande ålder. Vi säkerställer nya förmågor till elsystemet för en säker systemdrift och ett effektivt nätnyttjande. Det innebär utveckling av marknader, ersättningsmodeller och incitament via exempelvis transmissionsnätstariffen. Omställningen av elsystemet visar på behov av exempelvis produkter för spänningsreglering, flexibilitetsmarknader, omdirigering och mothandel samt snabb frekvenshållningsreserv. Till enhetens ansvarsområden hör även effektreserven och kapacitetsmekanismer.

Du kommer ha en nyckelroll där du både deltar i arbete med elmarknadsutveckling samt ansvarar för de avtal Svenska kraftnät har inom störningsreserv, effektreserv, samt mothandel/omdirigering. Drivs du av att bidra till goda affärsrelationer och att säkra förmågor för ett driftsäkert kraftsystem kan detta vara din nästa utmaning!

Om tjänsten

I din roll som elmarknadsutvecklare kommer du ha två fokusområden
 • Ansvarar för att avtal inom enhetens ansvarsområde som störningsreserv, effektreserv, samt mothandel/omdirigering och bidrar till en professionell affärsrelation. Ansvaret innebär förvaltning/uppföljning av avtalens omfattning, fastställande av budget för avtalen, uppföljning av budget och kostnadsprognoser under året.
 • Leda och delta i utveckling och upphandling av stödtjänster och avhjälpande åtgärder. Du kommer vara involverad i ett flertal projekt, strategiska frågeställningar för att utforma nya marknader och incitamentsmodeller i syfte att främja god funktion och konkurrens på elmarknaderna samt säkra tillgång till stödtjänster.
Arbete sker i nära samarbete inom Svenska kraftnät, ofta tillsammans med avdelningarna Drift, Systemutveckling och Kraftsystem. Du kommer att representera Svenska kraftnät i både nationella och internationella sammanhang. Dialog och samverkan med marknadens aktörer och andra myndigheter är en viktig del i arbetet.

Som senior elmarknadsutvecklare tar du en ledande och självständig roll när vi nyutvecklar och deltar i projekt. Du förväntas dela med dig av dina kunskaper till mer juniora kollegor.

Som junior elmarknadsutvecklare får du möjlighet att fördjupa dig och lära dig mer om våra arbetsområden och utvecklas i nära samarbete med kollegor.

Beroende på den sökandes bakgrund och egenskaper kommer tjänsten att anpassas. Arbetsuppgifterna kommer att variera över tid.

Enheten Nätnyttjande är en del av Elmarknadsavdelningen och har många kontaktytor med övriga enheter på avdelningen. Enheten består idag av 13 medarbetare med fördelningen 8 kvinnor och 5 män. Majoriteten av medarbetarna har minst 10 år erfarenhet inom elmarknadsområdet. Avdelningen ansvarar för marknadsdesign för alla elmarknader från den långsiktiga tidsramen tio år framåt i tiden fram till de realtidsmarknader som syftar till att momentant balansera elsystemet. Därtill ansvarar avdelningen även för avräkning där ca 90% av affärsverkets intäkter hanteras.

Inom Elmarknadsavdelningen finns möjlighet att bredda sin sakkunskap inom förhandsmarknaden, spotmarknaden, intradagsmarknaden och balansmarknaden. Svenska kraftnät samarbetar även med ENTSO-E i Bryssel där de finns möjlighet bidra i det gemensamma arbetet tillsammans med transmissionsnätsföretag i Europa.

Om dig

Tjänsterna innebär många kontaktytor därför söker vi dig som har en god samarbetsförmåga och utvecklar goda relationer i de miljöer du verkar. Du har ett affärsmässigt förhållningssätt till de avtalsparter under upphandling och förvaltning av avtalen. Du kan anpassa dig till ändrade omständigheter och ser möjligheter i förändringar. Som person är du en initiativtagare där du sätter igång aktiviteter och driver ditt arbete framåt för att uppnå leverans.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper

Skallkrav:
 • Vi söker dig som har en examen inom teknik, ekonomi eller juridik, alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som myndigheten bedömer som likvärdig.
 • Vidare har du minst två års relevant arbetslivserfarenhet inom energiområdet eller elmarknaden
 • Du har även en god kommunikativ förmåga och kan uttrycka dig väl på svenska och engelska i tal och skrift.
 • För rollen som senior Elmarknadsutvecklare har du dessutom flera års relevant arbetslivserfarenhet som innefattar analyserande/utredande arbete där du exempelvis har arbetat med att utforska nya områden, utvecklat nya affärsmodeller och tagit fram nya processer
Meriterande:
 • Erfarenhet av affärsmässiga relationer
 • Erfarenhet av upphandling och förvaltning av avtal
 • Erfarenhet av arbete kopplat till utveckling av stödtjänster på elmarknaden och flexibilitetsmarknader.
 • Kunskap om kraftsystemet, elmarknaden och lagstiftning inom elmarknadsområdet.
 • Internationellt arbete
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg eller Göteborg
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Resor förekommer i varierande grad beroende på stationeringsort och arbetsuppgifter
 • Sista ansökningsdag 2023-11-28
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
Kontakta gärna rekryterande chef Staffan Engström 010-475 82 94 alternativt ansvarig rekryterare, AnnSophie Brezén 010-475 80 07. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Sista ansökningsdag
Idag (0 dagar kvar)
Område
Typ av anställning

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.
https://www.svk.se/

Fler jobb från samma arbetsgivare

Sundbyberg
Organisation & ledning
Företagslogga
Sundbyberg
HR & Personal
Företagslogga

Liknande Jobb

Sundbyberg
Organisation & ledning
Företagslogga
Stockholms stad
Organisation & ledning
Företagslogga